Valeriu Pașa: Strategia stângii politice - nu irosim niciun vot

Astăzi se dă startul înscrierii concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Unele partide și-au anunțat deja intențiile: candidează separat sau în blocuri. Marţi, liderul comuniştilor Vladimir Voronin şi cel al socialiștilor Igor Dodon au avut o primă întrevedere, în vederea creării unui bloc comun, la care, potrivit PSRM, s-ar putea alătura şi alte formațiuni de pe segmentul de stânga. Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a invitat celelalte forțe politice unioniste de la Chișinău să discute despre participarea cu o listă comună de candidați la anticipatele din iulie. Cel puțin o formațiune, Uniunea Salvați Basarabia, condusă de fostul liberal Valeriu Munteanu, a dat curs invitației. Iar liderul unei alte formațiuni unioniste, Octavian Țîcu, a spus că unioniștii trebuie să se adune în jurul Partidului Unității Naționale, pe care îl conduce. Fostele componente ale blocului ACUM - PAS şi Platforma DA - nu exclud o eventuală coaliție, însă doar după scrutinul din vară. Despre febra pre-electorală din ajunul alegerile anticipate din iulie, o convorbire cu analistul Valeriu Pașa, expertul comunității WatchDog Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Valeriu Pașa

Europa Liberă: În cazul alegerilor legislative, procesul de desemnare a candidaților începe cu două luni înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 11 iunie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut publică lista partidelor și a altor organizații social-politice care au dreptul să participe la scrutin. 53 de formațiuni politice pot să-și înainteze candidații la funcția de deputat. Ce credeți despre acest număr de formațiuni pentru un stat ca Republica Moldova, un stat mic? Ar fi o cifră prea mare sau nu, ce ziceți?

Valeriu Pașa: „Bine, marea majoritate a acestor partide sunt, așa cum se spune în popor, „moarte”, adică doar figurează pe liste.”

Europa Liberă: Doar cu ștampilă?

Unele partide nici ștampilă nu au...

Valeriu Pașa: „Ei, unele nici ștampilă nu au. Bunăoară, partidul defunct al dlui Vladimir Țurcan, care este judecător la Curtea Constituțională, continuă să figureze pe liste, are dreptul să participe chiar în alegeri. Mai mult ca atât, dl Țurcan figurează drept președinte în acel partid și chiar dl Țurcan iese și spune că au plecat toți membrii din partidul acesta, dar el continuă să figureze pe liste, ceea ce arată că legislația noastră cu privire la partide este una foarte proastă, pentru că din când în când era cazul să facă un fel de atestare la aceste partide și să vadă dacă ele mai funcționează. Mai mult ca atât, există aceste prevederi, trebuie să dea rapoarte, însă, cu toate că nu dau rapoarte, ele continuă să figureze și chiar au dreptul să participe în alegeri. Dacă luăm după legislația ceea veche, apoi nu sunt atâția cetățeni în Republica Moldova câți figurează pe liste la partide. Este absolut evident că e cazul să fie revizuită legislația și măcar o dată la 4 ani fiecare din aceste partide să treacă atestarea, adică să vadă dacă continuă să corespundă minimelor criterii de a mai fi...”

Europa Liberă: Oricum, în competiția electorală are dreptul fiecare din aceste formațiuni să se înscrie?

Valeriu Pașa

Valeriu Pașa: „Da, vor fi multe partide înscrise, cred că o să depășim cifra de 20, mai ales că sunt aceste „partide-om” sau „partide-ștampilă” și există mult interes politic, oligarhic mai curând, ca să stimuleze o dispersie cât mai mare de voturi, o bulversare cât mai mare a alegătorilor. Și atunci, eu cred că se va produce un proces simplu de corupere, atunci când la acești deținători de ștampile vor veni cei cu interese și vor spune că „n-ați, aici, niște bani, du-te și participă în alegeri, ca să dispersezi alegătorii”. Nu exclud că se vor face blocuri politice din diferite partide pentru a induce în eroare și a manipula alegătorii, chiar poate cu denumire asemănătoare.”

Europa Liberă: Să vorbim despre blocurile reale care pot fi constituite. Deocamdată, cunoaștem doar despre două intenții – intenția lui Renato Usatîi și intenția lui Igor Dodon. Intenția lui Renato Usatîi a fost să constituie un bloc împreună cu Partidul Patria și intenția dlui Dodon – să formeze un bloc electoral cu Partidul Comuniștilor. Ce aveți de comentat?

Renato Usatîi a făcut bloc cu sine însuși...

Valeriu Pașa: „Renato Usatîi a făcut bloc cu sine însuși, sunt două partide care sunt afiliate, controlate de d-lui. Vedem o tendință foarte clară de consolidare deplină pe stânga politică, care face parte dintr-o strategie coordonată sau, cel puțin, parțial coordonată cu curatorii de la Moscova ai dlui Igor Dodon, cu actorii locali, respectiv același Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor. Strategia de participare în aceste alegeri este ca pe stânga să nu se irosească niciun vot. Sondajele, deja de mai mult timp, dar în special după prezidențiale, arată că ceea ce numim noi tradițional în Republica Moldova electorat de stânga s-a subțiat. Dacă până la alegerile prezidențiale ei luau cam 50 la sută în sondaje, acum vedem că chiar și toate partidele acestea împreună cad undeva spre 40 la sută. Respectiv, ei doresc să nu piardă niciun vot. De aici vine, în primul rând, acest bloc cu comuniștii. La alegerile din 2019, comuniștii au luat peste 3,5%, acum sondajele îi cotează cam la același nivel, și Igor Dodon, și Vladimir Plahotniuc înțeleg foarte bine că mai curând comuniștii s-ar putea să nu treacă și se vor pierde niște voturi, în percepția lor, care se distribuie între toate partidele care iau parte la alegeri.”

Europa Liberă: Dar de ce îl adăugați aici și pe dl Plahotniuc? Ce treabă are el cu Igor Dodon și cu Vladimir Voronin?

Valeriu Pașa: „Păi numai el și are treabă. El este stăpânul blocului, el este nașul, tatăl, mama și tot ce înseamnă să conducă acest bloc și eu fac referință la acele declarații publice făcute de Vladimir Voronin, la o anumită etapă, și de Igor Dodon. Igor Dodon a declarat că Vladimir Voronin este subordonat lui Plahotniuc și-i tremurau pantalonii. Și eu îl cred pe Igor Dodon. Vladimir Voronin a declarat că Igor Dodon a fost creatura lui Plahotniuc, i s-a vândut și Plahotniuc îl controlează și eu sută la sută dau crezare cuvintelor dlui Voronin. Eu îi cred pe ambii, și asta explică foarte logic cum a apărut acest bloc. Și bine, haideți să nu fim naivi, uitați-vă la comportamentul lui Vladimir Voronin în ultimii ani. Da, a făcut declarații. Eu sunt sută la sută sigur că în interiorul PCRM-ului sunt oameni care s-au opus sincer regimului Plahotniuc, numai că cu voie de la poliție, cum se spune peste Prut, a fost această opoziție.

### Vezi și... ### Igor Boțan: Turul trei al competiției electorale Maia Sandu vs Igor Dodon

De fiecare dată când Vladimir Plahotniuc a avut nevoie de ajutorul lui Voronin, ăsta a sărit. În 2016, a ieșit Voronin și l-a susținut pe Igor Dodon, în 2019 au făcut non-combat, participând în alegeri, pentru că lui Plahotniuc nu-i convenea să ia PSRM-ul toată stânga; la alegerile locale în Chișinău, în 2019, comuniștii au făcut non-combat pentru Ion Ceban; în 2020 la prezidențiale - vă aduceți aminte ce declara vara Vladimir Voronin? –, el dădea de înțeles că va participa în alegeri, chiar dacă ele sunt neconstituționale, în percepția lui, și va candida pentru funcția de președinte. Atunci când Plahotniuc și Dodon se băteau în parlament, cum au dat la pace în iulie 2020, atunci când a avut loc acea tentativă imitativ-prăvălită, chipurile, s-au îmbolnăvit deputații Partidului „Șor”, imediat după asta, Vladimir Voronin s-a răzgândit să participe la prezidențiale, în felul acesta, în mod evident, ajutându-l pe Igor Dodon? Deci, nu suntem naivi, nu?”

Europa Liberă: Pe cine avantajează acest mariaj politic al lui Igor Dodon cu Vladimir Voronin – pe PCRM sau pe PSRM?

Plahotniuc are nevoie de o majoritate prietenoasă în viitorul parlament...

Valeriu Pașa: „Pe ambii. Și în primul rând, pe nașul lor politic, Vladimir Plahotniuc, pentru că Vladimir Plahotniuc are nevoie de o majoritate prietenoasă în viitorul parlament. El este principala miză a acestor alegeri. Igor Dodon, da, are el, poate, păcatele lui, dar stă bine mersi și în opoziție, nu are mari riscuri, Plahotniuc, însă, în cazul în care vine o majoritate pro-europeană, pro-reforme adevărate, care va face tot posibilul să bage hoții la închisoare, el va fi ținta numărul 1. El știe că nu se va putea ascunde oriunde, oricât de slab ar fi statul Republica Moldova, dar dacă va o majoritate stabilă pro-reforme, această majoritate se va rupe în 10 pentru a-l aduce în fața justiției.”

Europa Liberă: Dar, între timp, a ieșit Ilan Șor și le-a arătat din deget și celor de pe dreapta, și celor de pe stânga și a spus că Igor Dodon merge la Moscova, Maia Sandu merge la Bruxelles, iar intenția lui este ca partidul său să fie cât mai aproape pe interior de cetățenii acestui stat.

Valeriu Pașa: „Dar nu vă aduceți aminte discursul celebru al lui Plahotniuc cu calea a patra? Numai că la acesta e deja a treia. Deci, Ilan Șor mizează pe faptul că, cumva, memoria moldovenilor este scurtă. Este absolut evident că acest partid va încerca să fure cât mai multe voturi și de pe stânga, cei care s-au dezamăgit de PSRM și votează pentru Partidul „Șor”, dar la nivel geografic, dacă o să ne uităm la rezultatele alegerilor prezidențiale în special, dar și la parlamentarele din 2019, o să vedem că acest partid aspiră voturi care în mod normal merg spre centru-dreapta și spre dreapta. Mulți alegători care au votat-o pe Violeta Ivanov, în turul doi au venit și au votat-o pe Maia Sandu.

### Vezi și... ### Ilan Șor va cere anularea mandatului de arestare pentru a putea reveni în țară

Respectiv, acest partid este un fel de cal troian care aspiră și de pe stânga politică, mă rog, stânga în percepția moldovenească, nu în acea clasică, întrucât nu are nicio treabă cu stânga, cât și anumite voturi de pe dreapta și de pe centru-dreapta care pot face diferență, pentru că în raioanele Orhei, Dubăsari, dar în special la Orhei, aceștia-s oameni care în trecut au votat PLDM, PD, PL chiar unii dintre ei. Deci, efectiv sunt cei care astăzi sunt corupți, respectiv, Șor încearcă să arate că el nu-i geopolitic nici încolo, nici încoace, pentru a nu pierde acești alegători pe care-i măgulește cu tot felul de cadouri și ajutoare. Acesta este rolul Partidului „Șor” și, respectiv, acest bloc PSRM-PCRM, plus Partidul „Șor” trebuie să aspire tot ce este posibil de pe stânga, iar ce rămâne neluat de ei, doresc ei, să meargă la Renato Usatîi. Acum, prin discursul public pe care îl au socialiștii încearcă să-l împingă, într-un fel, pe Renato Usatîi cât mai pe centru, cât mai pe dreapta, ca să se bată pentru aceleași voturi cu PAS-ul și cu alte partide de dreapta.”

Europa Liberă: Dar declarația dlui Șor că el e gata să întoarcă miliardul...

Valeriu Pașa: „Asta-i parte din campania electorală...”

Europa Liberă: ...doar ca beneficiarii finali să-i restituie lui această sumă, ea a prins la alegători?

Valeriu Pașa: „Eu nu știu dacă a prins, dar eu vă garantez că este rodul unor analize sociologice foarte bine puse la punct. Pentru Ilan Șor, de la începutul prezenței sale în politică, au lucrat polit-tehnologi experimentați din afara țării, în special din Ucraina, care nu sunt foarte sofisticați, dar sunt foarte disciplinați. Și eu sunt sigur că Ilan Șor a pus întrebarea în fața lor – ce să fac eu, ca să ies din plafonul ăsta de 7-8 la sută din care nicidecum nu pot ieși? Și ei au făcut o analiză sociologică și au văzut că, probabil, o parte din alegători privesc, în general, pozitiv așa-numitele „acte de binefacere” de genul proiecte sociale, proiecte de infrastructură pe care le face Partidul „Șor”, dar nu-i pot ierta faptul că Ilan Șor a furat miliardul și s-au gândit ei că, dacă Ilan Șor va declara că el de bunăvoie întoarce miliardul, atunci oamenii ăștia s-ar putea să zică: „Ei, uite, ăsta a zis că întoarce miliardul și mai face și niște proiecte de infrastructură, și ne mai dă aici niște cadouri, niște magazine sociale... Da’ poate îl vom vota?”. Asta este miza și este o pistă falsă pe care încearcă să arunce o parte din alegători. Polit-tehnologiile și aceste tactici, strategii politice vor juca foarte mare rol în alegerile de anul ăsta, pentru că miza lor este enormă.

Corupții, de toate culorile politice, de nevoie se fac prieteni...

Da, noi în esență avem o coaliție foarte largă, care la un capăt îl are pe Igor Dodon și Kremlinul și la alt capăt are partide proxy autodeclarate de dreapta, tot felul de lideri politici, unii dintre ei chiar și unioniști se declară, dar care în esență sunt împinși din spate de Plahotniuc. Și nu știm că le dă bani sau poate să-i șantajeze, nu uităm că metoda lui Plahotniuc tot timpul a fost combinată – pe de o parte să corupă pe cineva, pe de altă parte să-i șantajeze. Și în general, corupții, de toate culorile politice, de nevoie se fac prieteni, chiar dacă undeva ideologic ei sunt diferiți geopolitic, chipurile, cu diferite viziuni, dar ei știu că reforma justiției, asupra căreia insistă dna președintă și o potențială viitoare majoritate pro-europeană, pro-reformistă înseamnă închisoare pe capete pentru toți, indiferent de orientarea lor geopolitică.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus că bazinul electoral pe stânga se subțiază. Și unde migrează cei care abandonează acest segment de stânga?

Valeriu Pașa: „O bună parte dintre ei se raliază discursului general anticorupție, care se regăsește atât la PAS, cât și la Renato Usatîi; o bună parte din acești alegători – la alte partide de dreapta și centru-dreapta. Deci, se produce o reorientare, plus însăși preferința aceasta geopolitică pentru orientarea estică, vedem că ea constant a scăzut. Dacă vă uitați, până și în ratingurile de încredere față de Vladimir Putin aceasta a scăzut foarte mult în Republica Moldova. Oamenii s-au dezamăgit, o parte, nu toți, evident, în însăși ideea că putem câștiga ceva ca țară dacă ne integrăm cu Federația Rusă. De ce s-a întâmplat lucrul acesta? Pentru că a fost guvernarea pro-rusă a lui Igor Dodon care a controlat tot și într-un an de zile a dus tot ce a fost posibil de râpă. Oamenii se dezamăgesc de lucrul acesta, plus că încep din ce în ce mai mult să asocieze orientarea asta pro-estică cu cea pro-corupție și își schimbă în felul ăsta orientarea. Sunt niște mișcări tectonice în societatea moldovenească pe care încă urmează să le cercetăm și să le înțelegem, și să vedem cât sunt de durabile în timp, că s-ar putea să nu fie prea durabile.”

### Vezi și... ### Moldova, între „votul geopolitic” și „votul anticorupție”

Europa Liberă: Dar și pe eșichierul de dreapta lucrurile par destul de complicate, pentru că sunt răzlețiți și divizați cei care reprezintă acest segment? Să vorbim despre PAS, care a decis să meargă de unul singur și despre Platforma Demnitate și Adevăr, care deocamdată nu recunoaște că merge în bloc cu cineva, dar intențiile se pare că duc către crearea unui bloc.

Valeriu Pașa: „Aș spune că lucrurile nu sunt comparabile. De fapt, pe stânga totul e foarte simplu. Ei deja s-au consolidat, poate cu mici excepții, nu știm care va fi comportamentul partidului lui Mark Tkaciuk, dar e clar că ceea ce face Igor Dodon – încearcă să-l elimine în general din vizorul public, de pe harta politică a Republicii Moldova, dacă o putem numi așa. Deci, pe stânga nu se pierde niciun vot, asta este strategia acestora.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă pe dreapta?

Pe stânga nu se pierde niciun vot, asta este strategia acestora...

Valeriu Pașa: „Pe dreapta, în schimb, este o dispersie foarte mare. Da, există un partid dominant, lucru care nu a existat, probabil, niciodată în istoria politică a Republicii Moldova, poate în anii timpurii ai independenței să fie un partid de dreapta, care să reprezinte marea majoritate a alegătorilor pro-europeni așa-numiți.”

Europa Liberă: Și asta grație Maiei Sandu care a câștigat alegerile prezidențiale?

Valeriu Pașa: „Nu doar, de fapt, concentrarea aceasta a început încă mult înainte de alegeri. Ea s-a văzut la alegerile prezidențiale, când Maia Sandu în primul tur a ieșit mult în fața tuturor candidaților de dreapta și a avut această victorie masivă în turul doi.”

Europa Liberă: E explicabilă această poziție că PAS vrea de unul singur să meargă în această competiție electorală?

Valeriu Pașa: „Eu cred că este firească și, în același timp, eu cred că va fi loc de o consolidare pe dreapta, centru-dreapta, pentru că până la urmă linia de despărțire nu va fi geopolitică, linia de despărțire va fi cei pro-reforme și stat de drept și cei pro-corupție. Aceasta va fi linia care urmează, însă, în același timp, este un element fundamental al democrației că toate partidele, inclusiv cele mai mici, au dreptul să participe în campanii, cel puțin, să-și încerce puterile, să-și consolideze echipele, să-și consolideze structurile locale, experiența electorală, însă mai aproape de finalul campaniei electorale eu cred că va mai exista spațiu de discuții între majoritatea actorilor de dreapta, nu toți. În aceste alegeri, pe dreapta vor fi foarte mulți cei care sunt ghidați din spate de Dodon și Plahotniuc, și Platon, posibil. Pe când pe stânga s-au consolidat foarte bine. Același partid al dlui Chicu, a ieșit dl Chicu, care a fost prim-ministru numit de Dodon, și spune că el și-a creat partid de dreapta, pro-european. Adică trebuie să-l creadă oamenii, cel care a atacat oficialii europeni într-un hal în care nici Igor Dodon nu și l-a permis, niciun partid de extremă?”

Europa Liberă: Ce va face dreapta?

### Vezi și... ### Nicolae Negru: „Maia Sandu cred că va aduce voturi suplimentare de pe partea dreaptă și din centru”

Valeriu Pașa: „Majoritatea forțelor de dreapta chiar trebuie să intre în campanie să-și încerce puterile, deoarece campania electorală arată schimbări, de fiecare dată când a fost campanie electorală s-au schimbat scorurile, iar până la urmă să ia o decizie rațională și să vadă dacă, într-adevăr, au șanse să intre în parlament și să nu umble cu povești de genul că ei nu cred în sondaje. În toate partidele se crede în sondaje, mai mult ca atât, toate partidele știu care sondaje sunt adevărate și care sunt false, ei foarte bine știu lucrurile acestea și în baza lor să decidă ce este mai important pentru ei – să participe sau nu.”

Europa Liberă: Pentru Platforma DA, ce este mai important?

Valeriu Pașa: „Eu cred că trebuie să-i întrebați pe cei din Platforma DA despre asta.”

Europa Liberă: Dar din observațiile Dvs.?

Valeriu Pașa: „Eu nu aș vrea acum să dau verdicte.”

Europa Liberă: Pentru unioniști, ce contează?

Valeriu Pașa: „Dacă ei sunt unioniști sinceri, evident pentru ei ar trebui să conteze ca să nu revină Dodon și forțele pro-Kremlin la guvernare, dacă, însă, ei sunt agenți electorali ai lui Plahotniuc și Dodon, atunci ei vor ține și cu dinții să participe în alegeri ca să fure 1-2% de la PAS.”

Europa Liberă: Totuși sunt două tabere în rândul unioniștilor. Acum, această invitație a AUR-ului și deja au și dat curs unii actori politici că vor merge pe o listă națională împreună cu AUR și, pe de altă parte, partidul deputatului Octavian Țîcu. Ei ar putea să ajungă la o înțelegere?

Partidul AUR este indezirabil la nivel european și internațional...

Valeriu Pașa: „Presupun că nu, pentru că dl Țîcu este în general un lider politic foarte tranșant și nu l-am văzut prea cooperant, inclusiv când a fost parte din fracțiunea Blocului ACUM nu a fost prea cooperant. Mă rog, acesta este stilul d-lui. Dacă ar merge pe o listă? Eu sunt sigur că nu, pentru că, așa sau altfel, PUN-ul este un partid apropiat de PMP din România, iar partidul AUR din România, care și-a făcut această filială în Republica Moldova, este un partid indezirabil la nivel european și internațional. Eu aș vrea să văd dacă Dorin Chirtoacă o să meargă pe lista acestui partid...”

Europa Liberă: Valeriu Munteanu și-a anunțat deja intenția că ar fi gata să discute și să meargă pe o listă națională comună.

Valeriu Pașa: „Ei cred că asta este, chipurile, un model de rațiune politică, dar nu înțeleg că ei, prin afilierea asta, devin indezirabili. Deci, oricine va merge pe această listă la nivel european devine indezirabil. Eu nu știu dacă Dorin Chirtoacă va merge, dar eu vă aduc aminte că Dorin Chirtoacă este președintele Partidului Liberal, care este membru Liberalei Internaționale, ALDE, care este reprezentată în Parlamentul European prin grupul „Renew Europe” în frunte cu dl Cioloș și al cărui lider la nivel european este dl Macron. Iată, eu vreau să văd cum un partid din Liberala Internațională merge pe lista unui partid de extremă, efectiv indezirabil, și nu este pur și simplu un partid oarecare antisistem, dar este un partid care promovează lucruri antisociale, antisocietale, dacă le putem numi așa. În același timp, eu nu dau niciun fel de șanse comparabile cu succesul electoral al AUR-ului din România cu AUR-ul din Republica Moldova, pentru că acolo au fost oameni noi, oameni puternic ideologizați, care se implică, majoritatea dintre ei cred în ceea ce spun, iar aici ei au să scoată în față niște lideri expirați, același dl Bilețchi este un lider expirat, chiar dacă este extrem de tânăr, foarte mulți oameni îl cunosc și au văzut în ce a participat, și el era nelipsit la provocările organizate de Vladimir Plahotniuc, ca și mulți alți lideri. Acolo știți cât de mulți au să vorbească despre Plahotniuc? U-hu-hu! În special, ăștia care au fost docili și i-a utilizat la greu. Dl Costiuc este exact din același aluat, dl Costiuc, care în data de 6 iunie 2019 a venit să protesteze în fața sediului PAS, împreună cu toți acei care lucrau pe atunci pentru Plahotniuc protesta ca nu cumva PAS-ul și Platforma DA să meargă în acea coaliție de conjunctură cu socialiștii și să-l dea afară din țară pe Plahotniuc. Acest om vine acum și ne spune că el este luptător cu corupția și cu Plahotniuc. Păi, explicați-ne, dle, ce s-a întâmplat atunci. Și ei fug de aceste lucruri, evident că ne acuză de propagandă; fix același discurs pe care îl are Bogdan Țîrdea îl vedem și la mulți lideri unioniști – ne acuză că suntem cu Soros, nu știu cu cine...”

### Vezi și... ### Victor Ciobanu: Cred că și la alegerile acestea votul diasporei va fi decisiv

Europa Liberă: Alegătorul când aruncă buletinul de vot în urnă se gândește la doctrină, că e partid de stânga, că e partid de dreapta?

Valeriu Pașa: „Nu cred că toți alegătorii sunt la fel. Diferite motivații sunt, dar eu tind să cred că marea majoritate totuși se gândesc, în primul rând, că în țara asta ar fi cazul să apară niște dreptate, oamenii vor să nu mai fie nedreptățiți și în justiție, și de către conducătorii din executiv, de poliție, să nu mai fie urmăriți oamenii de afaceri, să fie lăsați în pace oamenii cinstiți să lucreze, să nu te trezești că-ți ia cineva totul sau te presează să dai dijma aceasta. Oamenii au obosit de nedreptate și de aici vine și lipsa de speranță. În același timp, iată anume prin aceste tactici subversive, când tot felul de slujitori ai regimurilor corupte care au fost, în special ai regimului Plahotniuc, se vor erija în mari justițiari, alții care vor spune că vor să lupte cu asta, în același timp, știu că nu au nicio șansă să treacă în parlament, dar vor insista până la urmă, inclusiv vor lovi la greu în cei care au șanse, în special vorbim de PAS și dna Maia Sandu. Păi, tot acolo joacă. Linia este foarte clară între corupți și oamenii care vor să trăiască într-o țară în care se găsește dreptatea.”