SUA trimit un emisar în Orientul Mijlociu pentru oprirea violențelor

Fâșia Gaza, după atacurile aeriene ale Israelului, 12 mai 2021

Statele Unite trimit un diplomat de rang înalt în Orientul Mijlociu cu scopul de a contribui la încetarea confruntării armate dintre Israel și grupările palestiniene radicale, care a făcut în ultimele zile zeci de victime. Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că emisarul Hady Amr va pleca în regiune pentru negocieri și a îndemnat cele două părți să întreprindă pași pentru deescaladarea situației.

Totodată el a spus că Statele Unite văd deosebirea între acțiunile grupării islamiste Hamas, numind-o organizație teroristă, care atacă Israelul cu rachete, și acțiunile Israelului care are dreptul la autoapărare.

Șeful diplomației europene Jose Borrell a condamnat și el atacurile asupra Israelului lansate din Fâșia Gaza, îndemnând totodată Israelul să dea dovadă de „maximă reținere” pentru a se evita alte victime în rândul civililor.

La Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut o reuniune de urgență a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu – format de Statele Unite, Rusia, ONU şi Uniunea Europeană.

Schimbul de atacuri aeriene între Fâșia Gaza și Israel continuă de luni - până atunci, timp de câteva zile, au avut loc ciocniri între poliția israeliană și protestatari palestinieni într-o zonă disputată a Ierusalimului de Est, provocate de posibila expulzare a unor palestinieni.