Sute de oameni stau și câte 5-6 ore la rând pentru a se vaccina, la Chișinău

Primul maraton de vaccinare, organizat în zilele de 21-23 mai la Chişinău de Universitatea de Medicină și Farmacie.

Maratonul de vaccinare organizat la Chişinău de Universitatea de Medicină și Farmacie continuă până duminică seara, la ora 21.00 iar în stoc au rămas numai vaccinurile AstraZeneca și Sinofar,. Universitatea de Medicină, care organizează maratonul, a anunțat că vaccinurile Pfizer/BioNTech s-au epuizat.

Sâmbătă seara în jurul orei 20.00 în jur de 800 de persoane stăteau în rând pentru a se vaccina. Vineri în cadrul maratonului au fost administrate serurile AstraZeneca și Sinofarm, iar începând de sâmbătă, de la ora 8.00 dimineața, a început să fie administrat și vaccinul Pfizer, donat joi și vineri prin intermediul platformei COVAX. În acest moment, potrivit autorităților, în total 100.620 de doze de vaccin Pfizer/BionTech sunt disponibile în Republica Moldova și vor fi distribuite în zilele următoare.

Maratonul, numit „De la student la student”, a fost inițial destinat studenților și cadrelor medicale, dar a fost deschis ulterior tuturor doritorilor. Și chiar dacă în interiorul Complexului Sociocultural Universitar din strada Testemițeanu au fost organizate 6 fluxuri de imunizare, pe parcursul zilei s-au creat rânduri de sute de metri.

Sâmbătă în jurul orei 20.00 peste 800 de persoane stăteau în rând pentru a se vaccina cu Pfizer.

La ora 20.00 persoanele care au ajuns în fața centrului spuneau că stau la rând deja de minim cinci ore. Mulți dintre oamenii care stăteau la rând erau veniți din alte localități pentru a se vaccina cu Pfizer.

Șefa Departamentului comunicare a USMF, Silvia Ciubrei, a declarat pentru ZdG că pentru maratonul de vaccinare Universitatea de medicină a primit o mie de doze de Pfizer și că a solicitat autorităților din sănătate publică suplimentarea lotului, având în vedere cererea foarte mare.

În procesul de vaccinare sunt antrenate în jur de 400 de persoane – medici de familie și asistenți medicali de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”, membri ai comunității academic.

Primul maraton de vaccinare a fost organizat în zilele de 21-23 mai la Chişinău de Universitatea de Medicină și Farmacie.

USMF „Nicolae Testemițanu” va asigura și rapelul, adică administrarea celei de a doua doză, în perioada 11-13 iunie – cu vaccinurile Sinopharm și Pfizer, și în perioada 16-18 iulie – cu AstraZeneca.

Denis Cernelea, secretar de stat Ministerul Sănătății a anunțat, între timp, că și Primăria Chișinău va organiza un maraton al vaccinării săptămâna viitoare, relatează Publika TV:„Astfel de maratoane vor continua. Unul dintre ele va fi organizat în Palatul Republicii pentru săptămâna viitoare, deocamdată este vorba de zilele de vineri şi sâmbătă. Acest lucru va fi organizat sub egida Primăriei Municipiului Chişinău cu suportul colegilor de la Centrul Municipal de Vaccinare."