Un ziar în fiecare seară: ecopresa.md

Invitata rubricii este Cristina Straton de la ecopresa.md.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: ecopresa.md



„Republica Moldova a redus cu aproximativ 69% emisiile de gaze cu efect de seră (GES) față de anul 1990, depășind cu 4% angajamentele sale în cadrul Acordului de la Paris, incluse în țintele intermediare pentru anul 2020. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în cadrul Dialogului de politici „Chișinău spre Glasgow: parcursul Moldovei către COP26”.

Conform estimărilor MADRM, cele mai semnificative reduceri ale emisiilor de GES au fost înregistrate în agricultură, depășind cu 26% țintele intermediare pentru 2020, și sectorul de producere a energiei electrice și termice, cu 19%. Însă, se înregistrează creşteri semnificative de GES faţă de ţintele prestabilite pentru anul 2020, în sectorul rezidențial – cu 49%, transporturi – cu 37% şi procese industriale – cu 39%. Detalii la acest subiect găsiți pe ecopresa.md.

15 lideri comunitari, inclusiv reprezentanți ai Autorităților Publice Locale din raionul Strășeni, au efectuat o vizită de monitorizare a lucrărilor de eficientizare energetică la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu” din Strășeni. Participanții au mers pe șantier și au văzut la ce etapă se află lucrările de construcție, care sunt rezultatele așteptate, dar și când se vor da în primire lucrările finalizate. Participanții spun că despre rezultatele vizitei vor informa și cetățenii care trebuie să cunoască pe ce sunt cheltuiți banii. În podcastul Treci la Verde, directoarea instituției Viorica Bodean afirmă că efectele pozitive ale implementării proiectului deja se observă în atitudinea discipolilor săi, care sunt mai grijulii față de resursele instituției. În cadrul Liceului “Ion Vatamanu” din Strășeni se implementează proiectul „Sporirea eficienţei energetice a Liceului „Ion Vatamanu”, iar beneficiari sunt peste 650 de elevi, profesori şi angajaţi auxiliari ai instituției.

Tot pe ecopresa.md aflăm că o aplicație mobilă care ar ajuta la protejarea albinelor de otrăviri cu produse de uz fitosanitar urmează să fie lansată anul viitor în R. Moldova. Anunțul a fost făcut de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova. Potrivit instituției, aplicația este în faza de testare, iar scopul ei este de a facilita comunicarea și informarea producătorilor agricoli și a apicultorilor în privința stropirii culturilor agricole pentru a proteja albinele de otrăviri cu produse de uz fitosanitar.

Între timp, are loc concursul pentru funcția de administrator al Întreprinderii de Stat „Rezervația Naturală „Codrii”, din cinci participanți, trei au fost admiși pentru proba de interviu. Într-un comunicat de presă, agenția Moldsilva informează că, cei trei sunt așteptați la interviu pe 26 mai.

Pentru mai multe știri la zi despre mediu și situația ecologică din lume și R. Moldova intrați pe ecopresa.md.”

(Transcriere Alla Ceapai)