Președintele american, Joe Biden, a condamnat Belarusul pentru devierea unui zbor comercial și arestarea unui jurnalist de opoziție, în ceea ce el a numit un „incident revoltător”, și a promis un răspuns coordonat cu aliații europeni.
Your browser doesn’t support HTML5
Declarația a venit la câteva ore după ce liderii UE au căzut de acord să impună noi sancțiuni economice Belarusului și au cerut companiilor aeriene din Uniunea Europeană să evite spațiul aerian belarus. Totodată, au decis să interzică companiilor aeriene din Belarus spațiul aerian și aeroporturile Uniunii Europene. Belarusul a provocat indignare internațională când a forțat un zbor Ryanair care zbura între două țări membre ale UE, Grecia și Lituania, să aterizeze pe 23 mai la Minsk, unde au fost reținuți jurnalistul și activistul opoziției bieloruse Roman Protasevici și prietena sa. Unii lideri UE au numit incidentul drept „piraterie de stat”.
Citetește și: Summit UE: cei 27 cer noi sancțiuni contra Minskului, încă nedefinite. Concluziile summitului UE
„Devierea forțată a unui zbor comercial Ryanair de către Belarus și arestarea ulterioară a lui Roman Protasevici, reprezintă un afront direct la normele internaționale", a spus Biden într-un comunicat. „Salut știrea că Uniunea Europeană a solicitat sancțiuni economice și alte măsuri specifice și am cerut echipei mele să se uite la un răspuns adecvat, în coordonare cu strânsă cu Uniunea Europeană, alți aliați și parteneri și organizații internaționale. ”, a mai spus Biden.
Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene, reuniți luni la Bruxelles, au făcut public un comunicat comun în seara zilei de luni 24 mai, cerând regimului de la Minsk eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevici și a iubitei lui Sofia Sapega. Liderii europeni mai cer ca toate companiile aeriene din UE să introducă modificări urgente în grilele de zbor, astfel încât să evite spațiul aerian al Belarusului.
Măsura funcționează și invers și se cere ca avioanele bieloruse să nu mai poată să aterizeze nicăieri în UE și nici să folosească infrastructurile transportului aerian din UE.
### Vezi și... ### Apeluri la solidaritate cu jurnalistul reținut la Minsk și reacții oficiale prudente la ChișinăuLituania a anunțat deja că a interzis toate zborurile care trec prin spațiul aerian belarus. Ministrul de externe Landsbergis i-a sfătuit pe lituanieni să nu călătorească în Belarus iar celor care sunt acolo, să părăsească țara cât mai repede. Compania aeriană letonă AirBaltic a anunțat de asemenea că își modifică toate rutele pentru a evita spațiul aerian belarus.
La Moscova, în acest timp, diplomația rusă a numit « șocante » acuzațiile aduse de occidentali aliatului bielorus. « E șocant că Occidentul consideră șocant incidentul petrecut în spațiul aerian al Bielorusiei », a ironizat pe Facebook purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a continuat spunând că statele occidentale, în trecut, s-au făcut vinovate de « răpiri, aterizări forțate și arestări ilegale».