Un avion din Belarus, întors din drum, după un avertisment al Poloniei

Un avion de pasageri al companiei belaruse de stat Belavia, care zbura de la Minsk la Barcelona, s-a întors înapoi, miercuri, după ce a fost avertizat de Polonia că ar putea să nu fie lăsat să intre în spațiul aerian al Franței.

Liderii Uniunii Europene au cerut luni oficialilor europeni să elaboreze noi sancțiuni împotriva Minskului și să găsească soluții pentru a bloca accesul companiilor aeriene belaruse în spațiul aerian european, după ce un avion al companiei Ryanair având la bord un jurnalist disident a fost forțat să aterizeze la Minsk, duminică, jurnalistul fiind arestat.

Datele portalului Flightradar24 arată cum avionul belarus a făcut cale întoarsă înainte să intre în spațiul aerian polonez. Polonia nu i-a interzis survolul, dar l-a avertizat că poate avea probleme în Franța, a spus un purtător de cuvânt al Agenției poloneze a controlorilor de trafic. Franța a spus luni că retrage autorizația pentru zborurile Belavia.

### Vezi și... ### Belarus: „cordon sanitar” aerian

Agenția Uniunii Europene pentru Siguranță a Aviației a cerut, miercuri, tuturor companiilor aeriene să evite, din rațiuni de securitate, spațiul aerian al Republicii Belarus, cu excepția situațiilor de urgență. Duminică, autoritățile belaruse au interceptat avionul Ryanair, care traversa spațiul aerian belarus în timpul unui zbor între membrele Uniunii Europene, Grecia și Lituania. După aterizarea forțată la Minsk, jurnalistul Roman Protesevici a fost arestat împreună cu prietena sa.

Incidentul a reînnoit presiunile occidentale asupra liderului autoritar belarus Aleksandr Lukașenka, după sancțiunile impuse deja Minskului pentru reprimarea protestelor opoziției declanșate de alegerile prezidențiale controversate, din august 2020.