Cei care consultă site-ul G4Media au aflat că familia președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este urmărită, din dispoziția actualului ministru de interne.
Your browser doesn’t support HTML5
Afirmația, făcută pe un post de televiziune, e însoțită și de declarația Maiei Sandu că nu va depune plângere, ci va îndemna oamenii să iasă la vot la alegerile parlamentare din 11 iulie, pentru a se putea curăța sistemul de astfel de abuzuri.
Un comentariu semnat de Ovidiu Raețchi pe blogurile Adevărul vine cu ipoteza că arestarea opozantului bielorus Roman Protasevici, din ordinul președintelui Lukașenka, va fi un as în mâneca lui Vladimir Putin în cadrul întâlnirii sale din iunie cu liderul american Joe Biden. „Lukaşenko l-a capturat pe Protasevici, Putin îl are pe Navalnîi; Lukaşenko a capturat un avion de linie cu mijloace teroriste şi militare, Putin a folosit un avion de linie pentru un asasinat politic. Se-aseamănă, se-adună, se sprijină”. „…La Geneva Putin va utiliza, foarte probabil, avantajul de a avea sub control un tiran mai ciudat şi mai puţin lucid decât el. Nu va ceda în nicio direcţie strategică, nu va renunţa la Navalnîi, dar se va oferi să ajute la salvarea, poate chiar la eliberarea lui Protasevici (…) - un asset de negociere care îi va permite, cu alte cuvinte, să pară rezonabil şi concesiv...”
Pe veridica.ro, Leonid Litră scrie despre paradoxul că Ucraina se află acum mult mai aproape de NATO și, simultan, mult mai departe. Între summit-ul NATO din 2008, când s-a stabilit că Georgia și Ucraina vor fi membre ale Alianței, și apropiatul summit din această vară multe s-au întâmplat. Mai întâi că doi președinți, Poroșenko și Zelenski, au început prin a pune în rezervă ideea aderării, în iluzia că vor face pace cu Rusia. Amândoi au sfârșit prin a se radicaliza pe subiect. Volodimir Zelenski pare însă dispus acum să ceară… mai puțin decât are : adică o nouă foaie de parcurs, deși Ucraina îndeplinește condițiile. Cu alte cuvinte, mai bine un pas mic ACUM decât unul mai mare dar MAI TÂRZIU.
Analistul Dan Tăpălagă scrie pe G4Media despre declanșarea „prematură” a campaniei electorale în Partidul Național Liberal, care urmează să-și aleagă un nou președinte la finele lui septembrie. Analiza arată în ce măsură este imprevizibil finalul acestei lupte. Surse ale publicației susțin că premierul Florin Cîțu își va anunța candidatura în câteva zile, însă Tăpălagă mai știe și că acesta își dorește foarte mult să ajungă guvernatorul Băncii Naționale, iar pentru asta sprijinul actualului lider PNL Ludovic Orban este indispensabil. Nu e exclusă, deci, o viitoare înțelegere între cei doi.
Azi, guvernul Cîțu este criticat fără menajamente de Ioana Ene-Dogioiu, pe spotmedia.ro, pentru secretomania suspectă privind Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și de Valer Simion Cosma, în Libertatea, pentru „cinismul” așa-zisei soluții de reformare a sistemului de pensii. S-a pomenit recent de creșterea vârstei de pensionare, acum se evită subiectul. Comentatorul explică de ce e cinică o asemenea măsură : speranța de viață sănătoasă a românilor e mult mai mică chiar și decât actuala vârstă de pensionare. Românii vor contribui mai mulți ani la fondul de pensii, dar se vor bucura de ele mai puțini ani. Problema este că 1 din 5 angajați sunt plătiți cu salariul minim pe economie, că pensia medie este puțin peste 1400 de lei. În timp ce beneficiarii de pensii speciale se pot pensiona și la 40 de ani și vor încasa poate zeci de ani sume exorbitante.