Krasnoselski critică reprezentanții SUA, OSCE și UE, la o întâlnire cu mediatorii și observatorii în reglementarea transnistreană

Vadim Krasnoselski conduce manevre militare

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a criticat mai multe declarații ale reprezentanților OSCE și ale ambasadorului SUA în Republica Moldova, legate de suveranitatea și integritatea Republicii Moldova, la întâlnirea avută joi cu mediatorii și observatorii în formatul 5+2. Krasnoselski mai spus și că a „fost nevoit să reamintească diplomaților europeni că anume Transnistria e cea care apără formatul 5+2 pe care încearcă să-l distrugă Moldova”.

Din delegația formatului 3+2 fac parte peste 20 de reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, OSCE, care sunt mediatori, și ai SUA și UE, ca observatori în reglementarea transnistreană.

Presa transnistreană scrie că Vadim Krasnoselski s-a referit la o declarație a ambasadorului SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, făcută la o întâlnire cu studenții Facultății de relații internaționale a Universității de stat din Moldova. Potrivit lui Krasnoselski, ambasadorul ar fi spus că „după alegerile parlamentare din 11 iulie Tiraspolul trebuie să treacă sub controlul administrativ al Chişinăului”. „Ce însemnă control administrativ?”, se întreabă Krasnoselski, și tot el răspunde: „ Control militar, control al forțelor de menținere a ordinii publice, control judiciar și financiar”. „Dl Hogan nu a spus cum se va face acest lucru. Prin sugrumarea Transnistriei? Escaladarea conflictului? Poate, prin război? Ce a avut în vedere ambasadorul Statelor Unite ale Americii făcând astfel de declarații? Nu-mi este clar”, a spus Krasnoselski la întâlnirea cu diplomații.

Liderul de la Tiraspol a criticat și declarațiile reprezentatului special al OSCE, Thomas Mayr-Harting, care a spus că soluționarea conflictului transnistrean trebuie să se facă în baza criteriului „integrității teritoriale a Republicii Moldova”. De altfel este o teză des repetată și îmbrățișată de toți participanții la negocierile în formatul 5+2. Krasnoselski a spus la întâlnire că „prin declarația sa de independență Republica Moldova a declarat drept ilegală crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești”, ceea ce, în interpretarea liderului transnistrean, exclude integritatea teritorială a Republicii Moldova”, astfel Chişinăul renunțând la Transnistria.

### Vezi și... ### Mediatorii și observatorii în reglementarea transnistreană la Chișinău și Tiraspol

Nu au scăpat de criticile liderului separatist nici reprezentanții UE. Pe canalul său de telegram, Krasnoselski a scris că „am fost nevoiți să amintim diplomaților europeni că anume partea transnistreană este cea care a apărat și continuă să apere formatul 5+2, pe care încearcă să-l distrugă partea moldovenească, cu acceptul tăcut al unor mediatori și observatori”

„Am fost ascultați. Sper că am fost și auziți și [membrii formatului 3+2] au tras concluziile corecte”, a mai scris Krasnoselski pe canalul său de Telegram.

Joi dimineața a delegația mediatorilor și observatorilor s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu.

Delegația este condusă de Thomas Mayr-Harting, reprezentantul președinției în exerciţiu a OSCE din partea Suediei, care a fost în Republica Moldova săptămâna trecută. Thomas Mayr-Harting a declarat atunci că unul din scopurile vizitei delegației formatului 3+2 este de a impulsiona procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, dar și de a discuta despre o reuniune în formatul 5+2 care ar putea avea loc în septembrie. Ultima reuniune oficială a formatului complet de negocieri a avut lor la Bratislava în octombrie 2018.