Cămara Fest, mai mult decât un simplu târg...

Lumânări din ceară de albini la târgul producătorilor locali Cămara Fest

Un târg al producătorilor autohtoni, Cămara Fest, are loc în acest week-end la Chişinău. Din cauza pandemiei, acest gen de evenimente a fost unul foarte rar în ultimul un an și jumătate. În plus, seceta de anul trecut i-a afectat mult pe micii producători. Acum însă, aceștia speră că semnele unui an bun vor aduce și rodă bogată, iar pandemia va bate în retragere.

Primul week-end cald și însorit după o lungă perioadă de ploaie și frig a adus și mulți vizitatori la târg. Dar și comercianții par să fie bucuroși nu doar că pot face vânzare, dar și de comunicarea cu clienții.

Sâmbătă în Parcul Alunelul din Chişinău au fost în jur de 80 de producători local cu diverse produse – de la oale de lut la fire de șofran, de la fructe proaspete și deshidratate, miere de salcâm scoasă ieri din stupi la lumânări din ceară, săpun artizanal sau uleiuri presate la rece. Inclusiv afacerea cu plăcinte a mers brici!

Producătoare de șofran moldovenesc, la târgul Cămara Fest.

Cămara Fest este un târg al micilor producători. Anume aceștia au fost cei mai afectați de pandemia care le-a redus mobilitatea și le-a limitat accesul al clienți. Iată de ce acest gen de târguri este pentru ei o posibilitate nu doar de a vinde, ci și de a se promova. La fiecare stand sunt nelipsite cărțile de vizită, pe banere sunt tipărite paginile de pe Facebook sau profilurile de Intagram, iar majoritatea micilor producători oferă și servicii de livrare.

Afacere de familie este atunci când toată familia participă la proces – de la producere la promovare și vânzare.

„În Republica Moldova cel mai greu este nu să produci, ci să vinzi”, spune Diana Crudu, organizatoarea acestui târg.

Diana Crudu, organizatoarea târgului Cămara Fest

Diana Crudu mai spune că târgul propriu-zis este doar partea vizibilă a grupului. Micii producători, spunea Diana Crudu, nu doar că ajung greu la clienți, ci sunt și defavorizați de legislație și autorități și nu au niciun fel de protecție. Este motivul pentru care ea a și decis acum câțiva ani să lanseze un apel la unitate și să încerce să transforme micii producători din agricultori de care profită intermediarii într-o voce care să fie auzită de autorități și de potențialii clienți.

La taraba cu săpunuri artizanale

Acum grupul micilor producători a devenit o comunitate care se promovează și se ajută reciproc. Cu ajutorul grupului unii participanți au reușit să acceseze și piața externă. Sunt și cazuri când în situații-limită unii participanți au fost ajutați de comunitate să-și vândă produsele, atunci când rămâneau cu stocurile în depozite sau ajungeau în situații critice. Postările de solidaritate adună mii de distribuiri pe Facebook și alte rețele. Ultimul caz este cel al Vicăi Huhlei. În prima zi după plasarea anunțului aceasta a reușit să vândă 10 tone de mere și în câteva zile ar putea aduna suma de care are nevoie pentru a plăti chimioterapia în străinătate pentru soțul ei.

Atmosfera de la târgul Cămara Fest începe să amintească de cea de la târgurile producătorilor locali din orașele europene. „Avem niște rigori, spune Diana Crudu. Oamenii au înțeles că dacă vor să aibă acces la un eveniment cu vânzări și promovare trebuie să facă curat lângă tarabă, trebuie să vină, pe lângă un produs de calitate, și cu ceva decor, cu un stand frumos, să fie politicoși și să comunice cu clienții”.

Și pentru că speră că pandemia va bate în retragere, organizatorii Cămara Fest planifică în această vară târguri o dată la două săptămâni, iar în august vor să organizeze în fiecare sâmbătă și un târg al pomușoarelor.