Charles Michel a discutat cu Vladimir Putin despre relațiile UE-Rusia

Vladimir Putin (dreapta) și Charles Michel (stânga) la Moscova, ianuarie 2018

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a discutat la telefon cu președintele rus Vladimir Putin, luni, spunându-i că relațiile dintre blocul comunitar și Rusia se află „la un nivel scăzut” și că „această situație sau deteriorarea sa ulterioară nu sunt în interesul niciunei părți”.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Europene despre convorbire, Michel l-a informat pe Putin despre faptul că relația cu Rusia a fost examinată de Consiliul European, care, în luna mai, „a condamnat activitățile ilegale, provocatoare și perturbatoare ale Rusiei” împotriva blocului, a țărilor membre și altor state.

Într-o postare pe Twitter, Michel a spus că relațiile se pot îmbunătăți doar „dacă Rusia încetează comportamentul perturbator”.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin a spus că relațiile „nu pot fi considerate satisfăcătoare”.

Acestea rămân tensionate de mai mulți ani, deteriorându-se în special în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, și acordarea de sprijin militar, politic și economic separatiștilor din estul Ucrainei aflați în război cu Kievul.

Putin și Michel au mai discutat despre situația din Belarus, oficialul european condamnând aducerea forțată la sol, la Minsk, a unui zbor comercial al companiei Ryanair și arestarea unui disident care se afla la bord.

Putin a spus că sancțiunile europene împotriva Belarusului din cauza incidentului de luna trecută sunt „contraproductive”.