Autoritățile sanitare au primit azi un lot de asistență din partea Guvernului Germaniei în valoare de 9,6 milioane, echivalentul a peste 200 de milioane de lei pentru lupta cu pandemia de Covid-19. Deși statisticile ultimilor săptămâni arată o descreștere a numărului de noi îmbolnăviri, medicii atrag atenția că persistă încă riscul ca situația să iasă de sub control. Prin urmare, apeluri la vigilență și imunizare au răsunat și în cadrul ceremoniei de recepționare a donației oferite de Germania spitalelor din Republica Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Tabloul pandemic așa cum este descris de autoritățile medicale arată în felul următor - rata de contaminare continuă să scadă, ca și interesul populației pentru vaccinare. Această situație pe care specialiștii o tratează cu îngrijorare din cauza riscului de reizbucnire a crizei sanitare îi face pe responsabilii din domeniu să se întrebe cât de pregătite sunt spitalele pentru un nou val de îmbolnăviri.
Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, spune că ține de responsabilitatea sistemului de sănătate să aibă un plan de răspuns pentru situațiile de urgență. Vorbind în cadrul evenimentului de recepționare a lotului de asistență, el a menționat că donația din partea Germaniei este suficientă pentru a asigura accesul cetățenilor din toate colțurile Moldovei la servicii medicale de urgență:
Un sfert din necesitatea secțiilor de urgență...
„Este deja măiestria noastră, cum noi vom răspunde la această donație și cum vom întreprinde măsurile de răspuns privind organizarea serviciilor, prestarea serviciilor, pregătirea cadrelor pentru buna funcționare a sistemului de sănătate. Evident, această donație pe care o primim astăzi din partea poporului german, dacă să luăm ca calcul, ea reprezintă un sfert din necesitatea secțiilor de urgență din Republica Moldova.”
De la începutul pandemiei, Germania a trimis Republicii Moldova utilaje medicale şi echipamente de protecţie în valoare de peste un milion de euro. Lotul de asistență recepționat azi cuprinde 100 de echipamente de ventilare pulmonară, șapte milioane de măști chirurgicale, 100 de mii de costume de protecție și alte materiale necesare pentru a suplini stocurile de urgență pentru instituțiile spitalicești și nu doar, a remarcat ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Angela Ganninger:
„În aceste momente dificile, acces la aceste ajutoare vor avea toate instituțiile din Republica Moldova, inclusiv cele care sunt responsabile de organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare. Sunt sigură că aceste ajutoare vor contribui la protecția cetățenilor pentru a nu fi supuși riscului de infectare în timpul pandemiei.”
Lotul de ajutoare a ajuns în Republica Moldova prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, cu susținerea Echipei Europa.
### Vezi și... ### Rata de infectare cu COVID-19 continuă să scadă, ca și interesul populației pentru vaccinarePrezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a precizat că sprijinul consistent oferit de Guvernul Germaniei reprezintă și o exprimare a solidarității cu cetățenii Moldovei.
Iar președinta Maia Sandu a remarcat și contribuția financiară a Germaniei pentru platforma COVAX, prin intermediul căreia Republica Moldova a recepționat cea mai mare parte a vaccinurilor administrate până acum. Șefa statului a făcut apel la imunizare, aceasta fiind unica posibilitate de ieșire din pandemie:
„Trebuie să continuăm procesul de vaccinare cu vaccinurile pe care le avem în Republica Moldova și rugămintea mea către sectorul medical, dar mai ales către cetățenii Republicii Moldova este să ne vaccinăm, pentru că pericolul nu a trecut. Este foarte important, acum, că aveam această bucurie să putem asigura toată lumea cu vaccin, să folosim această oportunitate, să ne protejăm viața și să nu mai ajungem să trebuiască să impunem restricții care ne-au afectat foarte mult.”
Maia Sandu a anunțat că la Chișinău a ajuns contractul pentru achiziția a circa 700 de mii de doze Pfizer, lot pe care autoritățile ar urma să-l recepționeze mai târziu. Până acum, puțin peste 3% din populație a fost vaccinată complet, iar aproape 11 la sută, cu prima doză.