CJI: doar patru din zece posturi TV reflectă corect campania electorală

Doar patru din zece posturi de televiziune monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent reflectă corect campania electorală, se arată în cel mai recent raport al ONG-ului de media. Dintre acestea, majoritatea au favorizat candidații Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și pe cei ai partidului Șor, în schimb i-au defavorizat pe candidații din partea PAS. Dezinformarea pare să aibă un impact negativ asupra alegătorilor spun activiștii civici, or, potrivit unui sondaj al comunității WatchDog și Institutului de Politici Publice, o treime dintre alegători nu au încredere în niciun concurent electoral.

Your browser doesn’t support HTML5

CJI: doar patru din zece posturi TV reflectă corect campania electorală

Zece sunt posturile de televiziune pe care le monitorizează Centrul pentru Jurnalism Independent pe durata campaniei electorale. Una din concluziile la care a ajuns echipa de experți e că o bună parte din subiectele de campanie au fost abordate superficial, dintr-o singură sursă. În ce privește informarea alegătorilor, doar patru din zece instituții au reflectat corect știrile electorale, iar restul au făcut partizanat politic, spune directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu:

O singură sursă sau mai multe surse din aceeași tabără...

„Majoritatea materialelor electorale ce au vorbit despre evenimente de campanie, despre obiective, promisiuni electorale, au citat de regulă o singură sursă sau mai multe surse, dar care veneau din aceeași tabără și în felul acesta nu a fost abordat subiectul în profunzime, nu au fost și alte informații de context și care ar fi ajutat telespectatorii să înțeleagă mai bine despre ce este vorba”.

Dezinformarea pare să aibă un impact negativ asupra alegătorilor spun activiștii civici, or, potrivit celui mai recent sondaj al comunității WatchDog, Institutului de Politici Publice și CBS-Axa, o treime dintre alegători nu au încredere în niciun concurent electoral. Și-au făcut efectul știrile tendențioase și vădit contrafăcute, ne-au spus mai mulți oameni pe care i-am întâlniți ocazional în stradă:

### Vezi și... ### Tot ce trebuie să știi despre desfășurarea alegerilor

„Eu de asta mă ţin departe de politică, pentru că este foarte uşor să ai încredere în cineva şi să rămâi păcălit. Mă strădui să urmăresc fluxul de ştiri, dar pur şi simplu în cuvinte nu am încredere, e preferabil de verificat după fapte.”

„Ei sunt dezinformaţi, în primul şi în primul rând. Tineretul nu prea vrea să piardă timp ca să voteze, dar persoanele de vârsta a treia votează şi aşa erau de pe timpul comuniştilor, învăţaţi frumuşel, dar tineretul nu, nu prea vrea. Eu, de exemplu, mă interesez, permanent sunt informat. Adică, eu mă gândesc la viitorul nostru şi mă duc şi votez, nu pot să spun de celelalte persoane.”

„Nu știu, eu lucrez la televiziune, urmăresc știrile și să vă zic sincer, sunt prea multe conflicte în politică, prea multe neînțelegeri și pentru mine nu este nimic clar. Oamenii vor rezultate, dar autoritățile nu fac nimic. Este complicat să decizi cui dai votul.”

„În primul rând, cetăţeanul când este nehotărât înseamnă că nimeni nu a bătut la el la uşă, înseamnă că mass-media nu a lucrat calitativ şi omul priveşte doar televizorul şi aude aceleaşi mesaje populiste, de aceea noi avem nevoie de fapte concrete.”

Your browser doesn’t support HTML5

Vox : Credeți în promisiunile politicienilor?

Potrivit sondajului realizat de comunitatea WatchDog, Institutul de Politici Publice și CBS-Axa, șefa statului Maia Sandu este personalitatea politică care se bucură de cea mai multă încredere în rândul alegătorilor. Liderul PSRM, Igor Dodon ar avea parte de încrederea a aproape 14 la sută dintre respondenți, fiind urmat de fostul președinte al țării, liderul PCRM, Vladimir Voronin. Același sondaj arată că dacă săptămâna viitoare ar avea loc scrutinul anticipat, doar două formațiuni politice ar accede în Parlament. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.