Uniunea Europeană a aprobat sancțiuni împotriva mai multor sectoare cheie ale economiei belaruse. În prima zi a summit-ului lor de la Bruxelles, cei 27 lideri ai țărilor UE au repetat apelurile pentru eliberarea imediată a tuturor deținuților politici și a persoanelor reținute arbitrar în Belarus, și au cerut „oprirea reprimării societății civile și a presei independente”.
### Vezi și... ### Parlamentul European cere „sancțiuni radicale” împotriva BelarusuluiRegimul liderului autoritar de la Minsk, Alexander Lukașenka este supus presiunilor internaționale în urma reprimării violente a amplelor demonstrații de protest delanșate după ce Lukașenka s-a declarat învingător în alegerile prezidențiale din august 2020, despre care opoziția spune că au fost falsificate, și al căror rezultat oficial nu a fost recunoscut de Uniunea Europeană, Statele Unite și alte state.
### Vezi și... ### Crește presiunea europeană împotriva regimului LukașenkaCriza din Belarus a cunoscut un nou punct culminant, după ce autoritățile belaruse au forțat un avion al companiei Ryan Air care zbura de la Atena la Vilnius să aterizeze la Minsk pentru a-i aresta pe blogerul de opoziție Roman
### Vezi și... ### UE își închide spațiul aerian pentru Belarusi și pe prietena sa de naționalitate rusă care se aflau la bord.
În urma acestui incident, Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni împotriva câtorva zeci de cetățeni belaruși, oficialități, parlamentari, miniștri din administrația lui Lukașenka, și membri ai familiei sale, precum și împotriva unor entități belaruse. Uniunea Europeană a interzis de asemenea avioanelor operate de companii din Belarus să survoleze spațiul aerian al Uniunii.
### Vezi și... ### Sancțiuni contra oficialilor belaruși: unanimitate în UERunda anterioară de sancțiuni occidentale impuse în urma reprimării violente a protestelor au vizat instituții individuale și membri ai cercului lui Lukașenka.