Ungariei i s-a spus La Bruxelles să respecte drepturile LGBT sau să părăsească UE

Premierul Ungariei Viktor Orban, la terminarea summitului UE, clădirea Consiliului European, Bruxellex, 15 iunie 2021

Ungariei i s-a spus La Bruxelles să respecte drepturile LGBT sau să părăsească blocul pan-european, în confruntarea tensionată cu premierul ungar Viktor Orban privind legislația ungară anti-LGBT, relatează agențiile internaționale de presă.

### Vezi și... ### Uniunea Europeană: Legea anti-LGBT ungară, „o rușine”

Premierul olandez Mark Rutte le-a spus reporterilor vineri că mai mulți omologi ai săi s-au confruntat personal cu Orban în timpul celor două zile ale summitului european de la Bruxelles. Motivul disputei sînt amendamentele unei legi ungare care interzic „afișarea și promovarea homosexualității” sau a shimbării de sex în școli, filme sau reclame.

### Vezi și... ### München vs Viktor Orban: sprijin pentru LGBT la Euro 2020

„Am spus: «opriți asta, trebuie să retrageți legea și, dacă nu vă place asta și dacă spuneți că valorile europene nu sînt și valorile voastre, atunci trebuie să gândiți dacă rămâneți în Uniunea Europeană”, a mai declarat premierul olandez, care a revenit apoi asupra poziției sale, spunînd că nu e în favoarea excluderii Ungariei din Uniunea Europeană.

Președintele Franței Emmanuel Macron e citat de Reuters cu declarația că nu e în favoarea excluderii Ungariei din Uniunea Europeană, și că subiectul în cauză e o chestiune existențială pentru europeni.