Doi foști înalţi oficiali din Balcani, condamnați pentru crime de război

Jovica Stanisic și Franko Simatovic

Judecătorii Naţiunilor Unite i-au condamnat astăzi pe doi foști înalţi oficiali din Balcani, din perioada regimului Miloșevici și a războaielor din Balcani, pentru crime de război și pentru rolul lor în finanțarea și echiparea milițiilor sârbe în timpul destrămării fostei Iugoslavii, în ultimul caz în fața instanței referitor la războaiele balcanice din anii 1990.

Instanța internațională i-a condamnat pe fostul șef al serviciului de securitate de stat al Serbiei, Jovica Stanisic, și pe subordonatul său Franko „Frenki” Simatovic și le-a pronunțat pedepse de 12 ani închisoare.

Jovica Stanisic și Franko Simatovic au fost condamnați pentru asistență și instigare la crimele de război, deportare, transfer forțat și persecuție în orașul Bosanski Samac și hotărârea poate fi atacată în recurs.

Este pentru prima dată când oficiali sârbi sunt condamnați de o instanță a ONU pentru implicare în crime de război în Bosnia.

Cu toate acestea, curtea a declarat că nu există suficiente dovezi pentru a-i condamna pentru infracțiuni similare comise și în alte orașe și sate din Bosnia și Croația.

Stanisic a fost șef al Serviciului de Securitate de Stat din Serbia, iar Simatovic a fost un agent superior de informații.

Cei doi au fost inițial achitați în 2013 de judecători care au spus că procurorii nu au reușit să dovedească elemente importante ale legăturilor lor cu crimele pentru care sunt învinovățiți. Judecătorii de apel au anulat verdictele de nevinovăție în 2015 și au dispus rejudecarea procesului care a avut loc la Mecanismul internațional rezidual al ONU pentru tribunalele penale.

La începutul acestei luni, judecătorii de apel de la aceeași instanță au confirmat condamnările fostului șef militar sârb bosniac Ratko Mladic pentru rolul său în atrocitățile din timpul războiului bosniac și i-au confirmat condamnarea pe viață.