Medici și asistenți medicali din localitățile rurale străbat în aceste zile ulițele satelor, încercând să convingă cât mai mulți cetățeni să se vaccineze anti-Covid. Lor le dau o mână de ajutor circa 100 de studenți și medici rezidenți, în special acolo unde neîncrederea este mai mare. Secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Denis Cernelea, spune că această campanie deja dă rezultate, în timp ce unii doctori de familie spun că doritori de a se imuniza nu sunt prea mulți, iar că procesul în general decurge lent.
Your browser doesn’t support HTML5
În localitatea Lipnic, Ocnița, din extremitatea nordică, majoritatea persoanelor care se vaccinează sunt pensionari, spune medicul Antonina Pruneanu. Cam o dată pe săptămână sunt administrate 10 doze de vaccin. Cel mai dificil pentru cadrele medicale este să discute cu argumente cu pacienții mai tineri. Aceștia nu acceptă vaccinul, iar dacă îl acceptă, preferă un anumit ser și ar fi sub influența falsurilor care circulă pe rețelele sociale. Nici înrăutățirea situației epidemiologice în Rusia și extinderea versiunii mutante din India spre Europa nu îi îngrijorează, constată Antonina Pruneanu:
Am vaccinat zece...
„Noi am vaccinat 145 de persoane, pe sector sunt 700. Umblăm prin sat, sunăm, lucrez peste 50 de ani, așa că mă cunosc toți. Nu demult am vaccinat zece și acum iar un flacon e adus, sunt programați alți zece. E o nevoie. Astăzi pe doi i-am testat pozitiv și i-am îndreptat în secție, căci sunt cu comorbidităţi, cu boli concomitente și gravi, și tot nu voiau. Ce să fac cu ei acasă? Foarte greu de lucrat, nu am lucrat niciodată așa”.
Elena Cărăuș, medic în comuna Chișcăreni, Sângerei, se confruntă cu provocări similare, zilnic acum le explică sătenilor ce e cu vaccinurile, adică se ocupă de informare, pentru că a înțeles că aici sunt probleme. Până acum, procesul de vaccinare a mers bine, descrie Elena Cărăuș situația, a avut zile când imuniza până la 80-90 de persoane pe zi, iar acum vaccinarea oleacă șchiopătează, afirmă doctorița. Cei care vor să plece peste hotare sau să meargă la anumiți specialiști la Chișinău la control sunt forțați de împrejurări să-și pună vaccin, iar această obligație îi motivează mai tare decât propria sănătate, spune Elena Cărăuș.
### Vezi și... ### Briceni și Edineț: rezultate modeste la primul maraton al vaccinării„Nu atât la populația înaintată în vârstă, cât la populația de la 20 până la vreo 40. Aceștia posedă calculatoare, Facebook-urile și cu dânșii avem mai mult de lucru să-i convingem că nu este chiar așa, adică mituri multe: că o să vaccineze peste jumătate de an vaccinații, că nu-i ajută, că nu e bun, că introduc virus, cipuri, diferite. Mulți sunt și avem listele pregătite care vor să se vaccineze cu Pfizer. Eu câteodată îi întreb: Care e deosebirea, ce motiv ai tu că vrei anume Pfizer? Ei nu știu, știți, ei din auzite”.
Secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Denis Cernelea, s-a aflat zilele trecute în câteva sate din Edineț, Briceni, precum și în Criuleni, alături de voluntari care își propun să comunice „de la poartă la poartă” informații veridice despre vaccinurile anti-Covid. Demnitarul spune că preferă să vadă partea plină a paharului.
De la poartă la poartă...
„Inclusiv am comunicat privind miturile, privind dezbaterea lor. Faptul că am reușit cu echipa doar într-o singură zi 400 de persoane să vaccinăm în categoria de la „poartă la poartă” e un rezultat foarte bun. Bine, asta a fost o acțiune ca un suport colegilor din asistența medicală primară. Temeiul principal al selecției localităților este unde e rata de acoperire mai joasă”.
Voluntarii cutreieră satele în fiecare zi din săptămână, nu doar în cele de odihnă, precizează secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Denis Cernelea. Ploile de la începutul săptămânii doar au amânat campania și i-au făcut pe organizatori să contramandeze deplasările pentru când va fi vreme frumoasă.