Victor Neagu: Moldova are nevoie să-și regăsească sufletul ei blând și curat

Născut pe 28 iunie 1983, în Bălți. A absolvit liceul în Marea Britanie. Licența și-a obținut-o în Relații Internaționale, iar masteratul în Politici Publice la Universitatea Alexandru Ioan-Cuza, Iași. A făcut studii și cercetare în domeniul e-guvernării și dezvoltării internaţionale în Marea Britanie și SUA. A fost specialist în Comunicare la Oficiul Băncii Mondiale din Moldova. Anterior a lucrat în cadrul Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA și în proiecte finanțate de guvernul SUA. S-a stabilit de trei ani cu familia în Ottawa. Este Director de Comunicare și Marketing în cadrul celei mai mari companii canadiene de consultanță în domeniul dezvoltării internaționale - Cowater Internațional. Anterior, a avut o carieră de peste 10 ani în cadrul oficiilor Băncii Mondiale din Moldova, Kazahstan, România și Statele Unite ale Americii.

Luni

M-am trezit târziu, obosit dar optimist după o zi lungă de 11 iulie. Unul din marele avantaje de a te afla în Canada e faptul că fiind la o diferență de 7 ore de Chișinău, ai suficiente ore să savurezi marile victorii în timp ce cei de-acasă se așază lin la somn pentru a se trezi într-o speranță mult așteptată.

Am decis că voi dedica această săptămână post-electorală unor reflecții și unor proiecții asupra viitorului Moldovei...

Or, munca de-acasă și rutina zilei pe vremuri de COVID au devenit niște lucruri prea plicticoase într-o lume în care un partid pro-european a luat o majoritate în Moldova. O premieră! PMS – Partidul Maiei Sandu (a nu fi confundat cu Partidul Mână Scurtă) – e un subiect al zilei mult mai apetisant. Abreviat PAS conform buletinului de vot, câștigătorul acestui scrutin a făcut cu adevărat un pas important și istoric pentru Moldova.

Citesc știrile de dimineață, e după amiază în Moldova, și mă bucură faptul că sunt martorul unor discuții despre viitor, schimbare și un nou fel de a face politică. Sunt consumat de expertiza analiștilor, de scenarii și comentariile politicienilor aflați pe dinafara și pe dinăuntrul parlamentului. Cu precădere sunt mai verbali și mai mulți cei rămași pe dinafară. Printre ei mai sunt și foști politicieni care încep să se dea cu părerea și sfaturile, bineînțeles “bine intenționate”.

Marți

E marți și încep a fi enunțate planurile și viziunile noii guvernări. E foarte mult optimism, dar politica e o curvă, vorba poetului, iar schimbarea necesită timp, vorba înțeleptului. La intersecția viziunilor și dorinței de a schimba ceva radical în Moldova există realitatea cotidiană. Oameni care-și asigură existența din corupție, specialiști care primesc cadouri în semn de “mulțumire”, băieți șmecheri care fac bani din achiziții trucate și contracte semnate fără bună credință, și oamenii satelor, care locuiesc în deznădejde din lipsa unor servicii publice, a unei infrastructuri și ale unor oportunități economice.

Cum demantelezi un sistem atât de profund îmbibat cu o mentalitate pe de o parte tolerantă față de mica corupție a funcționarilor publici, iar pe de altă parte impotentă în fața marii corupții promovată de cei certați cu legea și bunul simț?

Marți reflectez asupra corupției și statului de drept...

Nu e nevoie de un om, e nevoie de foarte mulți oameni pentru a schimba ceva în sistemul de justiție al Moldovei. Este nevoie de oameni incoruptibili, competenți și oameni de succes. E nevoie de multă lume bună, din afara și din interiorul Moldovei. Doar cineva care a înregistrat succese într-un domeniu, și care poate oricând reveni la un job bine plătit își poate permite luxul și curajul de a face față unui sistem în care presiunile și tentațiile sunt mult prea multe, iar salariul oficial mult prea mic. Oamenii de partid, succesul profesional al cărora depinde de succesul politic al formațiunii pe care o reprezintă, vor face cu greu față acestei provocări. E nevoie de oameni care sunt suficient de buni ca să rămână oricând competitivi pe piața muncii. Doar încurajați de șansa unei schimbări, ei se vor implica într-un efort colectiv de a eradica corupția și a reforma justiția.

Miercuri

Am o discuție cu un bun prieten din Chișinău despre prestanța partidelor unioniste la alegerile parlamentare din 11 iulie. Sunt dezamăgit că au avut o performanță atât de slabă, dar nu sunt surprins. Inabilitatea de a-și uni forțele, incapacitatea unui dialog pragmatic cu societatea pe niște subiecte cheie și de o importanță majoră pentru cei cu dublă cetățenie, incoerența mesajelor și caracterul inadecvat al unor acțiuni politice a însemnat discreditarea ideii de unire în această campanie.

Consider că viitorul firesc al Moldovei este în Europa...

Sunt dezamăgit pentru că sunt unionist și consider că viitorul firesc al Moldovei este în Europa, ca parte a unui spațiu românesc unificat. Realitatea este că UE nu se mai extinde spre est, iar Moldova are de ales, fie de a rămâne în afara spațiului european, promovând o politică de asociere, fie de a promova ideea unificării de o manieră graduală, echilibrată și pragmatică. Într-un spațiu social, economic și politic mai mare, cum este România, competiția de actori, valori și interese este mai mare, fapt care în consecință contribuie la eradicarea fenomenelor de cumetrism și corupție, ce au răvășit realitățile Moldovei de-a lungul a trei decenii.

Joi

Spre seară am deschis o sticlă de vin moldovenesc. Mă bucură faptul că pot consuma un vin moldovenesc de calitate, la un preț competitiv, în Canada. Timp de 4 ani cât am fost student la facultate, am lucrat în calitate de traducător cu experți americani, care veneau în Moldova să ofere asistență și expertiză agricultorilor moldoveni. Pe atunci, ideea vinurilor moldovenești pe piața americană îi lăsau pe mulți cu gura căscată, astăzi în Canada și SUA sunt o mulțime de producători și vinuri de calitate din Moldova.

E o realizare a sectorului vitivinicol moldovenesc care trebuie apreciată și aplaudată...

Dezvoltarea sectorului privat și formularea unei viziuni coerente pentru economia Moldovei ar trebui să fie o prioritate majoră pentru viitoarea guvernare. O societate mai prosperă este o societate mai activă, cu un spirit civic mai pronunțat, care creează presiunea publică necesară pentru a realiza o schimbare de valori, mentalități și aspirații la nivel social. Moldova are sectoare, în special în sfera agricolă, care pot fi exploatate cu succes, care pot crea un brand de țară și care pot contribui la dezvoltarea unor sectoare conexe, cum ar fi turismul sau promovarea unor activități de tip outdoor pentru locuitorii din mediul urban.

Vineri

E sfârșit de săptămână. Fac niște totaluri. Sper că una din consecințele acestui scrutin va fi o schimbare de mentalitate care nu va permite accesul în viitoarele parlamente al oamenilor certați cu justiția. Sper, de asemenea, că Moldova va parcurge un proces de consolidare a partidelor politice.

Sunt prea multe, prea lipsite de proiecte coerente de țară și ideologii...

Mai sper că PAS-ul nu va face greșelile pe care le-a făcut PLDM și alți actori pro-europeni acu un deceniu. Demantelarea unui sistem corupt și disfuncțional trebuia să înceapă în 1991. Dezrădăcinarea unor practici abuzive și corupte trebuie să fie ireversibilă. Astăzi suntem într-o gravă întârziere și nu e loc de cârpeală. Sistemul are nevoie de o resetare completă, de oameni care vin în politică să facă politică și politici publice, și nu afaceri. Moldova are nevoie să-și regăsească sufletul ei blând și curat, și să-și recroiască un parcurs pe făgașul bunului simț, lucrului bine făcut și oamenilor de calitate.