Președintele Statelor Unite se va întâlni cu premierul irakian la Washington

Casa Albă

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, se va întâlni cu premierul irakian Mustafa al-Kadhimi la Washington la 26 iulie, a declarat Casa Albă. Reuniunea va „evidenția parteneriatul strategic dintre Statele Unite și Irak”, a spus purtătoarea de cuvânt Jen Psaki. Biden așteaptă cu nerăbdare să consolideze cooperarea cu Irakul în ceea ce privește „problemele de securitate pentru a include eforturi comune pentru a asigura înfrângerea completă” a grupului militant al Statului Islamic (IS), a adăugat ea. Se așteaptă ca Kadhimi să solicite un calendar concret de retragere a trupelor americane.

În Irak sunt desfășurați aproximativ 3.500 de soldați internaționali, dintre care 2.500 de americani. Ei au fost desfășurați în 2014 pentru a ajuta la lupta împotriva ISIS. Întâlnirea de la Casa Albă vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la atacuri din ce în ce mai frecvente cu rachete și drone împotriva instalațiilor militare și diplomatice americane din Irak.

La începutul acestei luni, 14 rachete au fost lansate împotriva bazei aeriane Ain al-Assad, care găzduiește trupe americane în vestul provinciei Anbar. Doi angajați au suferit răniri ușoare în urma atacului din 7 iulie. A doua zi, trei rachete au fost trase asupra ambasadei americane de la Bagdad. Atacurile au fost organizate de grupuri armate susținute de Iran.