Franța, Ungaria și Israel lansează anchete privind presupusa utilizare abuzivă a unui program spyware

Procurorii din Ungaria au lansat o anchetă la 22 iulie cu privire la presupusa supraveghere ilegală a criticilor premierului Viktor Orban, în timp ce guvernele din întreaga lume caută să facă față consecințelor unei investigații jurnalistice despre utilizarea abuzivă a unui program spyware israelian.

Un consorțiu internațional de presă a relatat recent că programele grupului NSO din Israel ar fi putut fi folosite pentru a sparge smartphone-urile mai multor foști și actuali lideri mondiali, ale sute de alți oficiali, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului.

În Franța, președintele Emmanuel Macron a convocat o întâlnire urgentă a agențiilor de securitate pentru a examina posibile acțiuni după ce s-a relatat că atât telefonul său mobil, cât și ale unor miniștri ar fi putut fi vizate de programul spion Pegasus, fabricat în Israel.

La Ierusalim, parlamentarii israelieni au desemnat o echipă interministerială pentru a verifica investigația jurnalistică. La Budapesta, Procuratura Regională de Investigații a declarat că lansează o anchetă după ce a primit plângeri că au fost spionați jurnaliști și oamenilor de afaceri locali.