Așraf Ghani: deteriorarea securității din Afganistan se datorează retragerii subite a trupelor străine

Familii afgane disolcate de atacurile Talibanilor în provincia Kunar, 31 iulie 2021

Președintele afgan Așraf Ghani a spus că deteriorarea securității din Afganistan a fost cauzată de decizia subită de a retrage trupele internaționale din această țară. Afirmația lui Ghani survine în timp ce trupele guvernamentale poartă lupte în Lashkar Gah, capitala provinciei sudice Helmand, unde Talibanii au lansat o ofensivă coordonată la câteva ore după ce guvernul a anunțat trimiterea în zonă a câtorva sute de membri ai forțelor special.

În timpul nopții trecute, Talibanii și-au continuat atacurile împotriva altor două capitale provinciale - Kandahar, tot în sud, și Herat, în vestul Afganistanului - iar la sfârșitul săptămânii trecute ciocnirile armate violente i-au forțat pe mii de civili să părăsească zona.

„Cauza situației în care ne aflăm acum este că decizia de retragere a fost luată abrupt”, a spus președintele afgan la o sesiune comună a parlamentului din Afganistan, adăugând că ar fi avertizat Washingtonul asupra consecințelor. Ghani a precizat însă că guvernul său are un plan de a pune sub control situația în șase luni, și că administrația americană e de acord cu acest plan.

Luptele s-au intensificat de la începutul lui mai, după accelerarea retragerii trupelor americane, programate să se termine pînă la sfârșitul lui august, și din cauza impasului în care se află tratativele de pace dintre guvernul afgan și Talibani.