Un activist belarus, găsit mort într-un parc lângă casa sa din Kiev

Poliția ucraineană a declarat astăzi că a lansat o investigație criminologică după moartea activistului belarus Vital Șișov, găsit mort într-un parc lângă casa sa din Kiev.

Poliția a spus că va investiga toate posibilitățile, inclusiv o posibila crimă cu premeditare.

Lidera opoziției din exil Svetlana Țihanovskaia și colegii activistului și-au exprimat temerile despre lipsa de securitate a activiștilor belaruși aflați în străinătate și care port fi ținte ale puternicelor servicii de securitate ale Minskului, ce par să aibă capacitatea de a activa și în afara Belarusului.

Moartea lui Șișov vine odată cu mobilizarea comunității internaționale pentru a oferi adăpost sigur atletei din Belarus Kristina Țimanovskaia care a fugit de regimul lui Lukașenka înainte ca oficialii echipei olimpice belaruse să o forțeze să ajungă în avion pentru a reveni forțat în Belarus.

### Vezi și... ### UE critică „brutalitatea” regimului din Belarus, după încercarea de a repatria o sportivă de la Jocurile Olimpice

„Poliția a lansat un dosar penal în temeiul articolului 115 din Codul penal al Ucrainei (crimă premeditată) și va verifica toate versiunile, inclusiv versiunea crimei deghizată în sinucidere”, a declarat poliția ucraineană după descoperirea cadavrului activistului.

ONG-ul lui Sișov, Casa Belarusă din Ucraina (BDU), îi ajută pe bielorusi să fugă de persecuțiile regimului Lukașenka.

„Cetățeanul bielorus Vital Șișov, dispărut ieri la Kiev, a fost găsit spânzurat astăzi într-unul din parcurile din Kiev, nu departe de locul de reședință”, se menționează în declarația poliției de la Kiev.

Organizația a spus că hainele de antrenament ale lui Șișov nu erau în locuința sa și că încercările de a-l contacta telefonic nu au avut succes. Țihanovskaia, care se afla în Marea Britanie unde are pregătite întrevederi cu liderii de la Londra a declarat că a fost „devastată” de moartea lui Șișov.

„Inima mea este alături de familia sa. Este îngrijorător faptul că cei care fug din Belarus încă nu pot fi în siguranță. Sunt recunoscătoare autorităților pentru lansarea unei anchete în acest caz”, a scris lidera opoziției Țihanovskaia.

Un coleg activist BDU, Iuri Șciucikov, care a făcut parte din grupul care a găsit cadavrul lui Șișov în parc, a declarat pentru televiziunea Current Time că fața activistului părea să aibă semne de violență și a sugerat că oficialii de securitate ai lui Lukașenka despre care se știe că operează în Ucraina ar putea fi responsabili.

„Este o schemă obișnuită a [KGB]. Bărbatul a fost spânzurat cu urme de bătaie pe față. Nu lipsește nimic”, a spus Șciucikov, vizibil afectat de moartea colegului său.

El a mai spus că membrii BDU au fost avertizați de autoritățile ucrainene cu privire la „oameni din forțele de operațiuni speciale din Belarus și alte unități care vin în Ucraina pentru a-i lichida fizic”:

„Ne-au cerut să fim precauți, pentru că aici funcționează o rețea de agenți KGB din Belarus și orice este posibil.”

Șișov este originar din orașul Recița din sud-estul Belarusului și s-a mutat în Ucraina în urma alegerilor prezidențiale din luna august 2020, în care Lukașenka a fost declarat învingător și au început marile mișcări de protest care au durat luni de zile și la care au participat zeci de mii de belaruși. Protestele au provocat masuri extrem de dure de represiune din partea regimului.