Turcia în Afganistan, după NATO

La începutul anului, abia în urmă cu câteva luni, nimeni nu s-ar fi gândit că Turcia avea să joace un rol important în Afganistan, după retragerea forțelor SUA și ale NATO.

Afganistanul este o regiune cu care Turcia nu are nimic comun, istoric sau cultural. Totuși, Ankara a acceptat de îndată să mențină trupe în Kabul și după data finală a retragerii NATO, 11 septembrie, în special pentru a asigura paza aeroportului și a unor ambasade.

Your browser doesn’t support HTML5

Turcia în Afganistan, după NATO

Turcia a participat de la început la misiunile NATO în Afganistan, încă din 2002, însă, ca un atù în relațiile cu talibanii, trupele turcești nu au participat niciodată la operațiuni de luptă, ci doar de pază și antrenament. Este, apoi, singura țară majoritar musulmană din NATO și are deja la fața locului 500 de oameni care cunosc bine terenul, în special Kabulul și aeroportul.

„Egoism și nepăsare”

Asta, în condițiile în care președintele afgan Ashraf Ghani, confruntat cu brutala ofensivă a talibanilor, a denunțat luni „egoismul și nepăsarea” occidentalilor, traduse în retragerea "pripită" a forțelor SUA și NATO, după o prezență în Afganistan de două decenii. În Turcia, cotidianul Cumhuriyet precizează că Ashraf Ghani a făcut afirmațiile solemn, în fața parlamentului, acuzând SUA de egoism și de absența unui plan real pentru țară după retragere.

Ashraf Ghani a spus în fața parlamentului: "Situația actuală se datorează retragerii bruște a forțelor internaționale. Ne confruntăm cu circumstanțe pe care nu le prevăzuserăm în ultimele trei luni."

În acest timp, ambasada SUA din Kabul și cea a Marii Britanii au denunțat masacrele de civili comise de talibani. Afganistanul intră într-un vârtej de violență, scrie și în Spania El Pais.

Ofensiva este deosebit de violentă și tenace în provincia Helmand, constată la Londra The Guardian, deoarece această provincie oferă cele mai multe și mai vaste câmpuri de maci pentru opiumul fabricat de talibani pentru comerțul internațional de heroină, principala lor sursă de venituri.

Talibanii avansează peste tot în Afganistan, nemaiașteptând așadar plecarea totală a trupelor străine și ocupând regiune după regiune, în vreme ce trupele SUA și NATO se retrag acum fără să intervină.

Turcia și noul context geopolitic

Toate aceste evoluții au loc într-un context geopolitic în care NATO își pregătește noul Concept Strategic – primul de acest tip din 2010 încoace – în cadrul căruia se știe deja că Alianța va căuta să se ocupe mai puțin de problemele Orientului Apropiat și Mijlociu, preocupându-se mai mult de rivalitatea cu Rusia – pentru moment – și cu China pe termen mai lung. Toate astea, în paralel cu studiul "NATO 2030: United for a New Era", ce pune bazele reorganizării Alianței în deceniul care urmează.

În acest context, Turcia își recapătă prin forța lucrurilor o parte din importanța regională securitară pe care a avut-o în deceniile războiului rece, ba chiar de fapt până la turnura autoritară și naționalistă pe care a luat-o regimul lui Erdoğan, mai ales după puciul eșuat împotriva lui din 2016.

Importanța recăpătată a Turciei înseamnă și că NATO va pune în surdină nemulțumirile interne legate de tensiunile Turciei cu Grecia, în special în Marea Mediterană, sau pozițiile diferite al Turciei și Franței în conflictul din Libia.

Situația din Afganistan

În vremea aceasta, în Afganistan, ofensiva talibanilor a ajuns la porțile Kandaharului, principalul oraș paștun și locul din care a pornit de fapt mișcarea talibanilor, la mijlocul anilor 1990 și unde, până nu demult, au fost bazați printre alții și militari români.

Trupele SUA au părăsit deja principala lor bază vreme de două decenii, care a fost aeroportul militar din Bagram.

Moralul trupelor guvernamentale afgane este însă foarte jos, iar dezertările sunt zilnice. Membrii de rând ai forțele guvernamentale, în ciuda antrenamentului intens oferit in ultimii ani, sunt în continuare rău plătiți și demoralizați, demotivați in fata corupției superiorilor.

### Vezi și... ### Așraf Ghani: deteriorarea securității din Afganistan se datorează retragerii subite a trupelor străine

În final, menținând trupe în Afganistan și după plecarea forțelor SUA și NATO, președintele Recep Tayyip Erdoğan nu face decât să-și continue planurile de extindere și consolidare a influenței Turciei în lumea musulmană sunnită, Turcia intrând aici într-o competiție cu Arabia Saudită, care are o mare influență pe lângă talibani.

În același timp, asta va duce și la repararea relațiilor cu NATO și cu SUA, după ce Erdoğan a flirtat o vreme cu Putin, ba chiar a cumpărat, în 2019, în ciuda avertismentelor și împotrivirii Alianței, rachete S-400 din Rusia, rachete inițial concepute pentru a lovi ținte din țările NATO.

Și, desigur, prin intermediul Turciei, NATO poate acum afirma că își menține o prezență tangibilă și indispensabilă în Afganistan chiar și după mult criticata și grăbita retragere.