Discuții la MAEIE cu ambasadorii rus, român și ucrainean

Noul ministru de Externe, Nicu Popescu, prezentat echipei MAEIE de către fostul ministru, Aureliu Ciocoi, în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrei Natalia Gavrilița, 9 august 2021

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, i-a spus ambasadorului rus la Chișinău că noul guvern moldovean își dorește „un dialog constructiv și reciproc avantajos cu Federația Rusă”. Popescu, al cărui guvern spune că va promova o politică externă „activă, consecventă, pragmatică și abilă”, a scris pe Facebook că l-a primit la minister pe ambasadorul Oleg Vasnețov, pe 9 august.

Ceva mai devreme, noul șef al diplomației moldovene, care a mai deținut această funcție pentru câteva luni, în 2019, l-a primit pe ambasadorul României, Daniel Ioniță, cei doi luând în discuție „relația privilegiată” dintre România și Republica Moldova, dar și o vizită plănuită de Popescu la București.

### Vezi și... ### Ministru de externe, Nicu Popescu, a purtat, imediat după învestire, discuții cu omologii săi de la București și Kiev

Nicu Popescu a mai discutat în aceeași zi cu ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, inclusiv despre strângerea cooperării într-un format din care mai face parte și Georgia pentru apropierea de Uniunea Europeană.

Integrarea europeană este prioritatea principală a noului guvern moldovean instalat pe 6 august de o majoritate parlamentară a partidului pro-prezidențial PAS, condus înainte de a câștiga mandatul prezidențial de Maia Sandu. PAS a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Dar politica externă va avea scopul „major” de a asigura un „climat internațional și regional favorabil, constructiv și non-conflictual pentru desfășurarea cu succes a reformelor democratice” în Republica Moldova, potrivit programului de guvernare.