Bulgaria se îndreaptă către noi alegeri parlamentare anticipate

Parlamentul de la Sofia, în sesiune plenară, iulie 2021

Bulgaria se îndreaptă către noi alegeri parlamentare anticipate după ce partidul anti-sistem care a câștigat votul de luna trecută, dar nu și majoritatea parlamentară, a renunțat la eforturile de a forma un guvern.

Prezentatorul de televiziune, Slavi Trifonov, liderul partidului „Există un astfel de popor”, a spus la 10 august că decizia a fost luată după ce alte două formațiuni protestatare au spus că nu vor sprijini guvernul propus de el.

La alegerile din 11 iulie, ITN a obținut doar 65 de mandate în parlamentul bulgar cu 240 de locuri. Trifonov a spus că partidul său nu va sprijini niciun alt partid care ar putea încerca să formeze un guvern. Partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov, care deține 63 de locuri parlamentare, a declarat anterior că nu va încerca nici el să formeze vreun guvern. Celelalte partide din parlament nu au suficiente mandate pentru a face acest lucru.

Președintele Rumen Radev a convocat deja de două ori alegeri parlamentare anul acesta, în aprilie și în iulie, după amplele proteste anticorupție din 2020, dar ambele scrutine au produs parlamente fragmentate și incapabile să formeze guvernul.