Președinta Maia Sandu critică procurorii pentru „lipsa de progres” în eforturile de repatriere a unor suspecți fugari

POLAND -- Moldovan President Maia Sandu speaks during a joint press conference with her Polish counterpart after their meeting at the Presidential Palace in Warsaw, June 21, 2021

Președinta Maia Sandu a criticat Procuratura Generală și alte două procuraturi specializate în legătură cu „lipsa de progres” în eforturile de repatriere a unor suspecți fugari.

Vorbind presei la 10 august în urma unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate la care a fost abordat subiectul, Sandu a spus că sunt necesare modificări legislative care să asigure că „procurorii nu le permite conștient” să fugă din țară unor „personaje responsabile de abuzuri majore”. „Din păcate, procuratura este în vacanță și la propriu, și la figurat”, a spus Sandu, care s-a mai plâns că Procuratura Generală a trimis un singur reprezentant la ședința Consiliului de Securitate prezidată de ea.

Au plecat peste hotare în ultimele săptămâni controversatul om de afaceri Veaceslav Platon bănuit de implicare în furtul miliardului și fostul polițist devenit politician, Gheorghe Cavcaliuc, cercetat penal pentru huliganism și chemare la violență, după ce membrii partidului său, PACE, au stropit cu „verde de briliant” un oponent. În cazul lui Platon, Procuratura Generală a spus că nu exista „vreo lucrare pendinte” care ar fi necesitat aplicarea față de el a „vreunei măsuri preventive”.

Condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru implicare în devalizarea Băncii de Economii, Platon a fost pus în libertate în iunie 2020 în urma unui demers al procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care a spus că procesul omului de afaceri fusese fabricat de fosta putere în frunte cu Vlad Plahotniuc. Acesta, la fel, se află în străinătate după alungarea partidului său de la guvernare, în 2019, iar Procuratura Generală, care-l acuză de spălare de bani și alte crime, spune că nu-l poate găsi și repatria, în ciuda multor eforturi.