Primele consultări publice pe marginea amendamentelor la legile justiției

Ministrul justiției Sergiu Litvinenco, prezintă în Parlament modificările la legile justiției, Chișinău, 13 august 2021.

Comisia juridică a parlamentului găzduiește astăzi consultări publice asupra amendamentelor legislative, adoptate deja în prima lectură, care vot face posibilă între altele înlocuirea actualului procuror general considerat de noua putere un obstacol în lupta anticorupție.

### Vezi și... ### „Nu ne permitem să pierdem timpul”. PAS respinge reproșurile societății civile

Consultările au loc la presiunea organizațiilor societății civile care săptămâna trecută cu criticat graba parlamentului dominat de partidul pro-prezidențial PAS, de a adopta schimbări, ocolind procedura în vigoare. ONG-urile au cerut consultări „veritabile”, dar comisia de resort a rezervat pentru ele doar câteva ore.

Olesea Stamate, parlamentara PAS care conduce comisia juridică, a explicat că noua majoritate parlamentară nu-și poate permite să piardă „timpul pentru că s-ar putea să ne trezim în situații că, între timp, mai fug din țară câteva personaje pentru care procuratura a evitat să aplice măsuri preventive, cel puțin de nepărăsire a țării”. Referire la cazul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon care a părăsit țara după ce fusese achitat în justiție, la inițiativa lui Alexandr Stoianoglo, actualul șef de la procuratură.

### Vezi și... ### Iurie Lealin (procuror): „Se schimbă puterea politică, se schimbă procurorul general”

Pe lângă posibilitatea de schimbare a procurorului șef, care teoretic este inamovibil, ale amendamente se referă la anularea concursului pentru numirea șefului Comisie Naționale Anticorupție și la modificarea modului de numire a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și al Procurorilor.