Procuratura Generală va sesiza CC în legătură cu modificările legii referitoare la Procuratură

Sergiu Litvinenco și Alexandr Stoianoglo

Procuratura Generală anunță că va depune, în zilele imediat următoare, o sesizare la Curtea Constituțională pentru controlul constituționalității modificărilor operate de Parlament în Legea cu privire la procuratură. Instituția precizează că Parlamentul care a adoptat modificările, în regim de urgență, ar fi ignorat procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, informează agenția IPN, citând un comunicat al Procuraturii Generale.

„În completarea pozițiilor noastre anterioare, Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate. Or, în redacția elaborată de ministrul justiției, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”, se menționează în comunicatul citat.

### Vezi și... ### „Nu este normal să acorzi independență totală unui sistem corupt” (Președinta Maia Sandu despre justiție)

Deputații au votat în lectură finală astazi proiectul care instituie evaluarea performanțelor procurorului general. În conformitate cu procedura stabilită, Consiliul Superior al Procurorilor va examina raportul comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general, după care va adopta o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”. În cazul calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor îi va propune președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a procurorului general.

De asemenea, deputații au votat reducerea numărului membrilor în Consiliul Superior al Procurorilor a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia și al președintelui Uniunii Avocaților din rândul membrilor de drept. Autorii proiectului argumentează necesitatea excluderii procurorului general din CSP prin reducerea influenței acestuia asupra Consiliului și asupra restului membrilor CSP aleși din rândul procurorilor.