Maia Sandu: „R. Moldova își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global”

Președinții Vladimir Zelenski (Ucraina), Klaus Iohannis (România), Maia Sandu (R. Moldova) și Andrzej Duda (Polonia) făcând declarații de presă la Chișinău, 27 august 2021.

După ce au luat parte la ceremoniile prilejuite de aniversarea celor 30 de ani dela proclamarea independenței republicii Moldova, și după întâlnirea oficială avută la Chișinău, președinta Maia Sandu și omologii săi din România, Polonia și Ucraina - Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Vladimir Zelenski au făcut declarații de presă care au marcat încheierea festivităților legate de această aniversare:

„Republica Moldova are prieteni adevărați. Republica Moldova are parteneri regionali de încredere. Republica Moldova își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global, un deziderat pe care îl vom promova în continuare. Domnilor președinți, încă o dată vă mulțumesc frumos pentru prezența dumneavoastră la Chișinău. Apreciez mult în acest context gestul dumneavoastră de prietenie și deschidere. Aveți recunoștința mea și a cetățenilor Republicii Moldova pentru această dovadă de solidaritate și prietenie cu țara noastră. Vă mulțumesc!”, a declarat Maia Sandu.

„Sunt deosebit de bucuros să revin la Chișinău în acest moment de sărbătoare, la aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independeței Republicii Moldova. Tot astăzi, sărbătorim 30 de ani de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova. De altfel România și republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, de cultură și de istorie. Mă aflu la Chișinău astăzi și a pentru a reconfirma angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reformă și de integrare europeană asumate de autoritățile din Republica Moldova”, un fragment din declarația președintelui României Klaus Iohannis.

„Polonia sprijină aspirațiile autorităților Republicii Moldova, iar rezultatele alegerilor arată că țara a revenit în comunitatea europeană. Polonia este gata să împartă din experiența sa de transformare, mai ales cea economică, socială.”, a spus președintele Poloniei Andrzej Duda.

În declarația sa, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a pus accent pe importanța conlucrării celor patru state în vederea asigurării securității în regiune: „Țările noastre marchează 30 de ani independență în condiții deloc ușoare de securitate care ne tot încearcă rezistența. Doresc cetățenilor rezistență și putere. Fie ca independența să dureze mii de ani. Pe pământul vostru să fie pace, prosperitate și înțelegere”, a spus președintele ucrainean.