CC a respins cererea procurorului general de suspendare a amendamentelor care permit demiterea sa

Imagine generică

Curtea Constituțională a respins la 6 septembrie cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a suspenda acțiunea recentelor amendamente care, între altele, permit demiterea sa înainte de termen, în urma unei evaluări a performanțelor. Curtea Constituțională mai urmează să examineze pe fond sesizarea lui Stoianoglo împotriva amendamentelor la Legea Procuraturii adoptate de parlament pe 24 august și promulgate de președinta Maia Sandu câteva zile mai târziu.

### Vezi și... ### Igor Grosu: „Ceva-i putred în această ogradă”

Noua majoritate parlamentară a partidului pro-prezidențial PAS spune că Stoianoglo aflat la conducerea Procuraturii Generale din noiembrie 2019 nu a făcut destul pentru finalizarea unor dosare împotriva marii corupții și vrea să-l înlocuiască. Procurorul general spune că noua putere aleasă pe 11 iulie ar vrea să supună procuratura unui control politic.

### Vezi și... ### Evaluarea activității judecătorilor și procurorilor

Președinta Maia Sandu a respins acuzațiile societății civile că autoritățile ar fi încălcat procedurile statului de drept la modificarea mai multor legi din justiție pentru a-i putea înlocui pe cei pe care îi consideră obstacole în calea luptei anticorupție. Sandu a spus că în R. Moldova „astăzi nu avem stat de drept”.