Gazprom a anunțat terminarea conductei de gaz Nord Stream 2

Lubmin, nord-estul Germaniei, locul unde se află capătul gazoductului Nord Stream 2, care aduce gaze din Rusia direct spre Europa occidentală, prin Marea Baltică și evitând Ucraina, 7 septembrie 2020.

Compania rusă de stat Gazprom a anunțat terminarea conductei de gaz Nord Stream 2, după ce administrația Biden a ridicat în luna mai unele din sancțiunile aprobate de Congresul american împotriva proiectului sprijinit de Kremlin.

### Vezi și... ### Merkel pleacă, Putin rămâne. Ce se va întâmpla mai departe cu relațiile germano-ruse?

Aleksei Miller, șeful executiv al Gazpromului, a anunțat în 10 septembrie că această conductă, alcătuită din două linii paralele care se întind pe 1230 de kilometru fiecare, a fost termiantă după mai mult de un an înîrziere datorată sacnținilor americane. Nord Stream 2 va redirecționa exporturile de gaz rusesc spre Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina și privînd Kieul de două miliarde anual taxe de tranzit. Autoritățile ucrainene se opun vehement proiectului, spunînd că este o amenințare la adresa securității Ucrainei.

### Vezi și... ### Bulgaria are probleme cu „gazoductul Gazpromului”

În 2019 și în 2020, Congresul Statelor Unite a aprobat sancțiuni împotriva Nord Stream 2, care ar fi trebuit să fie terminată în 2020. Administrația Biden a ridicat unele din aceste sanțiuni în mai, pentru a repara relațiile cu Germania, un aliat cheie al Americii.