„Încercăm să facem reforme, dar rămânem și batem pasul pe loc”

Ocnița

Republica Moldova se bucură acum de o deschidere fără precedent din partea instituțiilor europene, o dovadă în plus în acest sens fiind alocarea din partea Comisiei Europene a celor 36 de milioane de euro anunțate în această săptămână. Încă la începutul verii, Comisia Europeană a aprobat un plan de relansare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară, subvenții și investiții. Asistența generoasă oferită țării va îmbunătăți viața oamenilor de rând, asta numai dacă reformele convenite ca precondiții sunt îndeplinite de către guvern. Ce cred cetățenii simpli despre nevoia promovării și implementării reformelor? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

Your browser doesn’t support HTML5

„Încercăm să facem reforme, dar rămânem și batem pasul pe loc”

* * *

Noua guvernare de la Chișinău își axează discursul pe importanța reformelor și a valorilor europene – democrație, transparență, responsabilitate. Președinția, legislativul și executivul insistă că reformele se fac cu scopul de a îmbunătăți viața cetățenilor. Combaterea corupției, independența justiției, transparența în utilizarea mijloacelor publice sunt puncte-cheie la care puterea atrage o atenție deosebită. Guvernanții lasă să se înțeleagă că au identificat aceste probleme cu care se confruntă cetățenii și caută să ofere soluții. Oamenii cu care am discutat la nordul țării, mai exact la Ocnița, localitate situată la hotarul moldo-ucrainean, mai speră să trăiască într-o țară prosperă. Ei își spun păsul la microfonul Europei Libere.

– „E greu, salariile sunt mici, oamenii, iaca, vin la piață, încearcă să cumpere câte ceva acolo și se întorc și se duc acasă. Iaca, vedeți, femeia se duce cu geanta goală; vin la piață, se uită, dacă este ceva mai ieftin, cumpără, dacă nu – se întorc și pleacă.”

Europa Liberă: În societate se vorbește mult despre reforme. Cum înțelegeți Dvs. nevoia implementării acestor reforme și care ar fi reformele principale care trebuie făcute neîntârziat?

– „Ar trebui ajustate salariile. Noi avem majorarea prețurilor, dar salariile rămân la nivelul care a fost cu câțiva ani în urmă. Dacă s-ar ridica, în primul rând, salariile la toți, cum se vorbește despre majorarea pensiile, atunci eu cred că lumea s-ar simți mult mai bine și mai liber. Deci, reforma ar trebui să înceapă anume de la asta, adică noi facem pentru oameni ca mai apoi oamenii să facă ceea ce avem noi de făcut. Da, noi încercăm să facem reforme, dar rămânem și batem pasul pe loc.”

Târgoveți de nevoie la Ocnița

Europa Liberă: Reforma justiției ar fi una prioritară?

– „Cred că da, pe moment, dar noi mai avem până la reforma justiției care o să dureze nu două luni sau un an, o să dureze mult mai mult, pentru că acolo-i un sistem mai amplu.”

Europa Liberă: Dar lupta împotriva corupției?

– „Da, asta-i în primul rând - lupta cu corupția. Dacă noi discutăm de cazuri de corupție de rezonanță care sunt multe, ele ar trebui să fie eradicate în genere.”

Europa Liberă: Cine trebuie să ducă această luptă împotriva flagelului?

– „Structurile statului care sunt abilitate. Noi avem structuri care trebuie să se ocupe, dar, din păcate, unul aruncă vina pe celălalt, dar toți cei care sunt abilitați cu așa drepturi trebuie să lupte.”

Europa Liberă: Acum există această dispută între putere și procuratură. Ce înțelegeți Dvs. din această confruntare?

– „Dacă noi vrem ca să avem reforma justiției, procuratura trebuie să fie independentă, să n-o influențeze nimeni absolut, nici guvernul, nici parlamentul, doar în cazurile când se fac greșeli mari ieșite din comun, atunci poate să intervină parlamentul ca organ legislativ. În rest, dacă noi ne dorim ca să fie o procuratură independentă, atunci nu trebuie cineva să intervină în activitatea lor.”

Europa Liberă: Ca și cetățean, sunteți mulțumit de activitatea Procuraturii Generale?

– „Nu, când este tot probatoriul necesar, atunci noi trebuie să solicităm rezultate concrete. Este probatoriul, atunci condamnați, nu mai întindeți. Deci, cazurile acestea le știu toți.”

Europa Liberă: Totuși vă preocupă dispariția miliardului, căutarea lui?

– „Sigur că mă preocupă! Dacă noi acum plătim toți din buzunarul nostru, deci legea e pusă pe umerii noștri ca noi să recuperăm ceea ce au furat alții.”

Europa Liberă: Dar în 7 ani s-a putut totuși să se facă lumină în acest dosar?

– „Cred că da, dar consider că sunt și niște impedimente, deoarece oamenii care au furat banii au fost destul de abili ca să ascundă banii aceștia, ca pe urmă să nu poți să-i găsești, fie prin offshore-uri, fie prin altele, ei au trecut prin atâtea conturi, că acum să le dai de urmă, e greu de depistat. A încercat Kroll și nu cred eu că asta-i finalitatea pe care au scos-o. Ei au găsit doar niște firme care inițial au luat banii, dar unde au plecat banii de la aceste firme cred că e foarte greu de depistat.”

Europa Liberă: Cum se aduce prosperitate în Republica Moldova, pentru că multă lume vorbește despre sărăcie?

– „Doar în cazul când noi o să creăm locuri de muncă aici, în Republica Moldova, asta înseamnă redresarea economiei. Până când n-o să fie locuri de muncă, noi o să avem exodul acesta de cetățeni peste hotare și când o să fie un salariu normal în Republica Moldova, toți au să rămână aici.”

Europa Liberă: Unde vedeți Dvs. crearea locurilor de muncă?

– „Noi dacă am fost până acum o țară agrară, le văd tot în agricultură. Cu investiții nu atât de mari, dar ar trebui de gândit așa o politică să fie împrumuturi cu procentul mic sau acolo eliberarea pe câțiva ani până se pornește afacerea pentru toți cetățenii, pentru că, uitați-vă, cu ce se ocupă aici. Iată avem situație agricolă aici, lumea din toate satele din raion vine aici, pentru că sunt mulți de aceștia care se ocupă cu agricultura. Mulți au lucrat anii anteriori la Calea Ferată, acum au fost eliberați, fiindcă sunt probleme și acolo, dar prioritar ar fi așa. Unde putem să creăm locuri de muncă real? Numai în agricultură.”

Europa Liberă: Valentina Ursu astăzi în ospeție aici, la Ocnița, întrebăm cetățenii cum se trăiește în țară.

– „Foarte rău! Lucrăm la Calea Ferată, leafa nu ne plătesc, trenurile merg, banii se fură.”

Europa Liberă: De câți ani?

– „De vreo 15 ani lucrez.”

Europa Liberă: De cât timp nu vă dă salariul?

– „De 6 luni nu ne-au dat, acum de-abia ne dau salariul, dar așa nu-i, lumea se duce, tot tineretul se duce, nimeni nu cumpără nimic, nu vedeți că nu cumpără nimeni, că nu are cine...”

În piața din Ocnița

Europa Liberă: Astăzi ați câștigat ceva?

– „Dar ce poți că câștigi, dacă câte un cumpărător este? Iaca, ce vindem totu-i din grădină. Adică să fie de lucru nu aș lucra ca să-mi dea leafă, dar aș ședea eu cu buruienile acestea să vând aici, dar dacă de lucru nu-i, totul se fură? Cine fură? Aceștia care-s la lege, aceștia și fură. S-au închis zavoadele (uzinele), în așa Ocniță mare nu-i un xleb zavod (combinat de panificație), pâine nu se face în Ocnița.”

Europa Liberă: Cum se scapă de corupție?

– „Nu se vede așa ceva. Repede nu mai scăpăm noi de corupție.”

Europa Liberă: Se discută mult despre reforme. Ce reforme așteptați să fie înfăptuite?

La noi dintâi le dau drumul, dar pe urmă îi caută...

– „D-apoi așteptăm, ceva tot o să fie reforme, fiindcă acum conducerea asta a luat tot vlastiu (puterea) în mână, noi i-am dat dreptul să ia. Și eu sunt fericit că ei au o putere oarecare, și eu cred că ceva vor face.”

Europa Liberă: Este o confruntare între putere și procurorul general. Cine va câștiga în această dispută?

– „Konecino (desigur) că puterea o să câștige. Procurorul general nu-i nimic. Ce el îi procuror? Dacă el le-a dat drumul din tiurima (pușcărie) la cei care au furat, apoi ce el îi procuror? Nu-i...”

– „La noi dintâi le dau drumul, dar pe urmă îi caută.”

– „Eu cred că puterea o să câștige, nu că cred, dar așa și o să fie. O să câștige, că aiștia, parlamentul, guvernul, prezidentul au câștigat, dar procurorul, asta-i 100% că trebuie schimbat procurorul.”

Europa Liberă: Ce așteptări ați avut de la dl Stoianoglo?

– „Nicio așteptare. D-apoi într-un an de zile ce a făcut? Aproape în doi ani ce a făcut? Nimic n-a făcut. S-a luat de mână cu Dodon și ce? Dodon s-o lipit cu Voronin. Eu am crezut într-însul și în Voronin am crezut, că ceva el a făcut, când a fost omul ista. Nu, dar amu de ce s-a unit cu dânsul? Cu asta s-a pozorît (s-a făcut de râs). Cum poți să te unești, când tu l-ai batjocorit, ai spus că el îi tâlhar și te-ai unit cu tâlharul? Așa ceva în viață nu poate să fie.”

Europa Liberă: Dar în reforma justiției credeți?

– „Cred că va fi. Eu cred, că nu are chip să nu fie reforma, fiindcă amu prezidentul, parlamentul și guvernul au toată puterea ca s-o facă reforma asta. Dacă n-o vor face, niciodată în viață nu mai câștigă ei.”

Europa Liberă: Cum credeți că ar putea să se aducă prosperitate în Republica Moldova, fiind un stat sărac și corupt?

– „Nu, noi nu suntem săraci. Noi suntem proști, nu săraci.”

– „Țara noastră-i bogată.”

– „Nu trebuie să așteptăm să ne dea cineva ceva, noi trebuie să lucrăm ca să avem ceva, să producem, să deschidem zavoade, nu să le închidem. Au închis toate zavoadele, au închis tot, apoi cum poate să fie altfel? Noi toată viața vom fi așa săraci.”

Europa Liberă: Cum vedeți viitorul Republicii Moldova? Cum ați vrea să fie?

– „Eu aș vrea să fie bine, măcar dacă nu noi, dar copiii iștia, tineretul să aibă de lucru ca să aibă zarplată (leafă). Ian uitați-vă, noi lucrăm la Calea Ferată cu 2 mii și jumătate. Cu 2 mii și jumătate poți să trăiești? Dreptatea-i la fundul mării, că nu-i dreptate și poate și legea asta nu lucrează. Eu cred că vor face. Eu cred! Îi ultima șansă a noastră și noi credem că trebuie să facă.”

Valentina Ursu, Europa Liberă, astăzi am făcut un popas aici, la nordul Republicii Moldova, la Ocnița, și întrebăm cetățenii: cum se trăiește în țară?

– „Care și cum poate. În general greu, foarte greu.”

– „Osobenno pensionerî (mai ales pensionarii)...”

Europa Liberă: Și cum vă descurcați?

– „Foarte greu! Am lucrat 45 de ani în medicină și primesc așa mizernaia (mizeră) pensie – 1.390 de lei. Cu 45 de ani lucrați în medicină! Tineretul fuge, dar noi, bătrânii, rămânem și muncim. Trebuie schimbări! Uzinele care au fost pe toate le-au închis, nimic nu-i. La noi aici, la Ocnița, era ștampovocinîi, konservnîi, care au fost de fructe, totu-i închis. De unde banii aceștia să se ia dacă totu-i închis?”

Europa Liberă: Se vorbește foarte mult despre reforme. Care reforme credeți că sunt mai importante astăzi în societate?

– „Îi corupție, corupție mare încă este, foarte-foarte mare. Oriunde te-ai duce, peste tot îi corupție.”

Europa Liberă: Cum se dezrădăcinează acest fenomen?

– „Of! Nici nu știu cum putem noi prin reforma asta schimba.”

Europa Liberă: O justiție reformată ar putea să ducă o luptă adevărată împotriva acestui flagel?

Trebuie conducerea oleacă mai strâns să strângă, atunci poate va fi ceva mai bine...

– „Trebuie conducerea oleacă mai strâns să strângă, atunci poate va fi ceva mai bine.”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– „Acum îmi doresc foarte mult, of!, în primul-primul rând, locuri de muncă. După locuri de muncă s-ar schimba și economia, s-ar schimba cu totul altfel. Să mai ridice olecuțică salariile, ca tineretul acesta să susțină cu ceva-ceva țara, atunci altfel ar fi. Iaca, merele le strâng, unde să le ducă ei? Înainte era măcar în Rusia mai duceau, dar acum în Europa mai duc oleacă și gata. Și să trăiască cu toții uniți, cum înainte a fost, dar amu-i invidie, ură. Cum înainte eram noi, trăiam bine cu toți, au fost și ruși, și ucraineni, și moldoveni, cu toți am găsit limbaj comun, cu toți. Eu am venit aici din Rusia, am învățat limba moldovenească, am lucrat atâția ani în Moldova, eu foarte-foarte mult iubesc Moldova. M-am măritat aici, am doi copii, nepoți, strănepoți am.”

Valentina Ursu, Europa Liberă, astăzi în ospeție aici, la Ocnița, la nordul Republicii Moldova, și întrebăm cetățenii: cum se trăiește în țară?

– „Tare rău! S-a scumpit benzina, solearka (motorina), pensia-i mică la țăran, produsele acestea din magazine toate-s scumpe, cu vaccinurile acestea te pune cu de-a sila să te vaccinezi.”

Europa Liberă: Ce probleme trebuie în primul rând să rezolve cei care au puterea?

– „Prețurile la benzină, la solearkă să le ieftinească, pâinea, grâul de 3 ori mai mult a dat urojai (roadă) anul ista decât în an, dar ei au scumpit naoborot (din contra), pâinea au scumpit-o mai mult. Apoi cum țăranul ista să trăiască?”

Europa Liberă: Și cum vă descurcați?

– „Ținem și noi un purcel acolo pentru noi, niște găinușe s-avem un oușor...”

Europa Liberă: Sunteți aici la piață, ați câștigat azi ceva?

– „Iaca am vândut niște iepurași, am câștigat acolo de-o căldare de benzină.”

Europa Liberă: Cei care guvernează spun că trebuie să fie dusă o luptă împotriva corupției, să fie reformată justiția și poate se schimbă situația. Dvs. ce credeți?

– „Nu s-a schimba nimic, că ei acolo și-au pus verișori, neamurile lor și le-au pus acolo și ei îs legați unul cu altul.”

Europa Liberă: Este corupție în Republica Moldova?

– „D-apoi cum nu-i? Este, ehehei!”

Europa Liberă: Cine sunt corupți?

– „Nu mai spun eu cine sunt corupți. Atâtea milioane, miliarde tot primesc și primesc... D-apoi unde-s milioanele celea, miliardele celea unde-s ele? În buzunare la toți care-s pe kresle (fotolii) moi.”

Europa Liberă: Dvs. ce ziceți despre viața din Republica Moldova?

– „Ei..., nu zic, că m-or auzi, Doamne ferește, copiii mei, și-apoi...”

Europa Liberă: Ziceți doar cum se trăiește...

– „Tare greu, tare greu! Eu ca la pensie, cu trei boli: diabet zaharat și tensiune, și operată atâta, și la cap operație, eu n-am cu ce trăi. O mie de lei pensie primesc, 36 de ani de staj am avut de lucru.”

Europa Liberă: Au promis de la 1 octombrie că veți avea 2 mii.

– „Îmi vine să plâng, dragă, îmi vine să plâng, nu numai eu, dar toți.”

Europa Liberă: Cum vedeți viitorul Moldovei?

– „Rău de tot îl văd, rău, nu știu ce va fi mai departe...”

Europa Liberă: Dar cine îl poate schimba în bine?

– „Da’ nimeni nu-l poate schimba, că asta cine a stat la scaun, aceștia toți ne mântuie și pe noi.”

– „Trebuie să vină de prin America cineva, unul de acela care să conducă aici, că aici îs toți legați, așa, unul de altul.”

Europa Liberă: Poate scăpa Moldova de corupție?

– „Nu mai scapă niciodată!”

Noi, bătrânii, vom muri, dar aiști tineri au lepădat țara și s-au dus...

– „Noi, bătrânii, vom muri, dar aiști tineri au lepădat țara și s-au dus. Eu trei copii am și s-au dus toți în țări străine, am rămas eu cu moșneagul.”

Europa Liberă: Unde vă sunt copiii?

– „Una îi în Moscova, una îi în Germania și băiatul îi în Franța, cu familii, cu tot.”

Europa Liberă: Și n-au să vină în Moldova?

– „Vin și ne văd numai și pleacă.”

Europa Liberă: Dar cu totul nu se mai întorc?

– „«Acolo, mamă, ne îndestulează cu de toate». Or veni doar când vom muri, iaca ce-au zis. Dacă nu, mori așa și n-are cine te îngropa. Ce eu nu văd ce-i în sat? De jale șed sătenii și plâng, plâng. O grădină, n-are cine-mi săpa cartofii, n-are cine-i căra în beci. Și ce-mi trebuie mie? De-amu la anul nici nu mai pun nimic, nimic nu pun și cu ce-oi putea, cu aceea voi trăi, o năimi un om și m-a hrăni, dacă nu, vor veni copiii și m-o îngropa și gata. Iaca cum. Tare-i greu, tare-i greu, nu știu, oameni buni, ce-o fi mai departe, dar tare-i greu.”

Europa Liberă: Și cum ați vrea să fie viitorul Republicii Moldova?

Mă duc la fântână, n-am cu cine da „Bună dimineața”, n-am... Nu-i nimeni, satu-i pustiu...

– „Da’ ei toți spun că o să fie bine și toate celea vom avea, îndestulați cu de toate. Dar ce? Un lemn să-l cumperi, îi scump... Nu știu, nu știu, nu știu. Și cine să te țină, dacă toți se duc? Eu merg, ies și mă duc la fântână, n-am cu cine da bună dimineața, n-am... Nu-i nimeni, satu-i pustiu.”

Europa Liberă: Vă las pesimistă?

– „Nicio speranță de-amu n-avem, nimic, nimic, nimic...”

Europa Liberă: Как живётся сейчас в Молдове? (Cum e viața acum în Moldova?)

– «Знаете, как у дедушки спрашивают: как, дедушка, дела? А дедушка говорит: хуже, чем было, но лучше, чем будет. Пока – лучше, чем будет. Лучше не будет, не доверяю ни президенту, ни его команде.» („Știți, este întrebat un bătrân: cum o mai duci, bunicule? Și bătrânul spune: mai rău decât a fost, însă mai bine decât va fi. Până acum - mai bine decât va fi. Nu va fi mai bine, nu am încredere nici în președintă, nici în echipa sa.”)

Europa Liberă: Борьба с коррупцией - это проблема или нет? (E o problemă lupta cu corupția sau nu?)

– «А они и не ведут борьбу с коррупцией, они просто нам глаза, как говорится, закрывают, типа они там что-то делают, но никакой борьбы не видать. Не поддерживаю я никого, всё.» („Dar ei nici nu luptă împotriva corupției, ci doar ne ung ochii, cum se spune, chipurile, ar face ceva acolo, dar nu se vede nicio luptă. Nu susțin pe nimeni și gata.”)

Europa Liberă: А прокурора поддерживаете? (Dar pe procurorul general îl susțineți?)

– «Поддерживаю. Я считаю, что он справился бы со своей задачей и с этим миллиардом, но ему не дадут сделать, потому что им не выгодно. Нашим, вот этим, которые сейчас у власти им это не выгодно.» („Îl susțin. Cred că s-ar fi descurcat cu sarcina sa și cu acest miliard, dar nu i s-ar permite să o facă, pentru că nu le este convenabil. Pentru ai noștri, aceștia care sunt acum la putere, nu este convenabil.”)

La Ocnița

Europa Liberă: И как Вы видите будущее Молдовы? (Cum vedeți viitorul Moldovei?)

– «Ну при этой команде вот президента я не вижу будущего никакого. Во-первых, убрать всех этих которых у президента, в его команде, которых за ним с румынским гражданством, убрать всех. Они должны быть с нашим гражданством, молдавским, там не нужно двойное гражданство. Кого они будут защищать – наш народ или слушать своего президента? У Майи есть свой президент, она его слушает.» („Ei bine, cu această echipă a președintelui nu văd niciun viitor. În primul rând, să îi îndepărteze pe toți acei care sunt pe lângă președintă, în echipa sa, care se află în spatele ei, cu cetățenie română, să îi înlăture pe toți. Trebuie să aibă cetățenia noastră, moldovenească, nu este nevoie de dublă cetățenie. Pe cine vor proteja ei – pe oamenii noștri sau vor asculta de președintele lor? Maia are propriul președinte, pe el îl ascultă.”)

Valentina Ursu, Europa Liberă, astăzi am poposit la Ocnița, la nordul Republicii Moldova și întrebăm: cum se trăiește în țară?

– „Foarte greu, foarte greu! Mă uit cu pensiile, dar nu hotărăsc nimic, nicio întrebare pozitiv. Au principii bune, ne-am așteptat mult mai mult de la dânșii, mult mai mult!”

Europa Liberă: Se discută mult despre reforme. Ce reforme așteptați?

– „Așteptăm noi mari reforme – locuri de lucru așteptăm, drumuri bune așteptăm. De ce s-au ridicat prețurile amu la tot? Dolarul nu s-a ridicat, euro nu s-a ridicat, dar prețurile s-au ridicat la 200%. Dacă era un kilogram de orez, nu s-a scumpit. Cum nu s-a scumpit, dacă era un kil de orez, da’ amu-s 900 de grame, 800 de grame, doar nu mai suntem noi chiar așa de proști și nu înțelegem unde mergem?”

Europa Liberă: Luptă împotriva corupției trebuie dusă?

– „Trebuie lupta dusă! Doctorii îs corupți, poliția îi coruptă, judecători, procurori, oriunde te-ai duce, peste tot locul trebuie să dai bani. Ai bani - ești om, n-ai bani - nu ești nimeni. Eu am 70 de ani, am lucrat 40 de ani în târguială, am o fetiță orfană pe care o cresc, eu de 7 ani de zile nu-i pot face documente moldovenești, trebuie să plec acum la dna președintă ca să-mi dea pentru dânsa cetățenie moldovenească, pe cea rusească nu pot să i-o iau, pentru că eu nu-s mama ei, dar ea n-are tată, mamă-sa mi-o lăsat-o și n-o pot găsi. Am câștigat judecata, i-am făcut la băiat paternitate, dar acum nu pot să-i fac documente moldovenești, ca să primească și ea un ajutor. Din 1.400 cât primesc eu pensie, putem noi să ne întreținem? Cea mai mare durere sufletească îi asta a mea și am avut speranță mare în dna Maia Sandu, în dna Gavrilița, îmi place cum vorbesc...”

Europa Liberă: Și dacă vă rezolvați problema asta?

– „Pot să-mi trăiesc bătrânețile liniștită. Ne dorim să trăim mai bine, să avem pensii decente, să ne ducem la magazin și să nu numărăm copeicile ca să vedem să luăm aceea ori să nu luăm aceea. Să fie dreptate, dar dreptatea îi la fundul mării, îmi pare că.”

– „Trebuie să fim optimiști, Doamne, Dumnezeule! Oamenii vor în două luni să vadă rezultate. Unde ați văzut, după atâta dezmăț, unde ați văzut deodată să fie rezultate bune? Trebuie să muncim toți, trebuie să ajutăm guvernul care a venit și băieții aceștia care sunt totuși o valoare, care n-au furat și să facem să fie bine în țară, trebuie să muncim.”

Europa Liberă: Cei de la putere insistă pe reforme. Dvs., cei de aici de la firul ierbii, ce reforme așteptați?

– „Of, Doamne! Corupție în primul rând să nu fie, că oriunde de duci trebuie să dai bani, până nu plătești, nu se uită nimeni la tine măcar că-s atâtea legi.”

Europa Liberă: Și unde mai este corupție?

– „Of, dar unde nu-i? Duceți-vă și în școală, și în spital, nu-i loc unde să nu fie corupție. Sărmana dna Maia, ce va face ea nu știu. Greu, tare greu o să-i fie.”

– „Foarte greu îi vine, Doamne ferește! Și lumea nu-i înțelegătoare. Trebuie să muncim noi și trebuie să ajutăm guvernul acesta. Și-i tot, asta e!”

Europa Liberă: Acum există disputa asta între putere și procurorul general. Cum vedeți Dvs. această confruntare?

– „Trebuie schimbat! Trebuie schimbat, fiindcă el i-a apărat până acum pe toți bandiții. În loc să-i pună la închisoare, el i-a apărat.”

Europa Liberă: Dar cum i-a apărat?

– „Ian aduceți-vă aminte când la televizor îl arătau pe Platon, cu ce dispreț vorbea el de Maia, nici nu-i spunea Maia, dar aceea, aceea. Cum, d-apoi el trebuie judecat?!”

În piața din Ocnița

– „Totul începe de la lege. Legea trebuie pusă la nivel și atunci o să fie bine în țară, dar procurorul n-a dovedit succese mari chiar și în cazul Platon. Și-i tot, ce mai trebuie să mai vorbim de altceva, nu-i așa? Și desigur dacă hotărăște parlamentul să-l scoată, las’ să-l scoată și să vină un om care face treabă și să luăm cât mai mult de la români practica care a fost în lupta cu corupția.”

Europa Liberă: O luptă adevărată împotriva acestui flagel, ce rezultate ar trebui să dea?

– „Dreptate, legea să fie la nivel și lumea să fie înțelegătoare și s-o ajute pe dna președintă ca să rupem toate clanurile acestea, să le distrugem, dar oamenii nu prea sunt înțelegători. Dvs. vedeți cu cine avem noi de-a face? Că, iată, rușii, că nu știu ce... Noi suntem acei care nu ne iubim pe noi, nu ne respectăm, nu ne iubim identitatea noastră. Atunci când te întâlnești cu așa oameni, să mai zici de alții? Noi trebuie să ne unim toți, că ești rus, că ești ucrainean, că ești evreu, toți avem aceeași cale – Uniunea Europeană. Și oamenii trebuie să înțeleagă că acolo este civilizația și tot. Noi trebuie să trăim bine desigur și cu rușii, și cu toți, că, mă rog, asta este soarta noastră, dar calea noastră, noi suntem un popor de origine latină, noi nu avem nimic comun cu rușii, dar știm limba rusă, știm totul, chiar mai mult, și tradițiile lor, și tot și am vrea ca și pe noi să ne respecte tot la același nivel.”

Europa Liberă: Câți ani i-ar trebui Republicii Moldova ca să ajungă un stat prosper?

– „Văleu! Eu sper că în 5 ani, dacă noi toți ne vom uni, noi suntem capabili să facem să fie bine, chiar avem un început bun, că pe urmă mai departe o să meargă totul. Vreo 5 ani eu cred că ar fi de-ajuns.”

* * *

Păreri culese la nordul Moldovei, la piața din Ocnița. Sondajele de opinie arată că în anii de independență tot mai mulți tineri au plecat peste hotare, nu doar pentru câștig financiar, ci dintr-un cumul de motive, Republica Moldova fiind o țară cu multă sărăcie, corupție și lipsă de viitor. Recentele alegeri parlamentare par să fi generat o nouă speranță, inclusiv în rândul tinerilor, dar și frica unei noi dezamăgiri. Partidul Acțiune și Solidaritate care a preluat întreaga guvernare pare preocupat prioritar acum de reforma justiției și „curățarea” instituțiilor statului, dar a promis în campania electorală mai multe măsuri imediate și pentru tineri, între care implicarea lor în procesele decizionale, dublarea burselor de merit și granturi pentru inițierea afacerilor. Cum vede tânăra generație schimbările promise și cele deja inițiate de noua guvernare? O convorbire cu poetul și actorul Ronin Terente.

Ronin Terente

Ronin Terente: „Schimbarea de care avem parte în ultima bucată de an începe să joace în favoarea cetățeanului și eu foarte mult sper că n-o să ne trezim la un moment dat iarăși numai cu vorbe frumoase, vorbe de duh. În urma la ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile în jurnalismul independent, cazul Nataliei Morari încă o dată a scos la iveală niște adevăruri, noi avem parte la fiecare cred că jumătate de an de vreo dezamăgire. Deci, noi cumva atât de mult, atât de des ne dezamăgim în cineva care vine cu idei frumoase, cu valori proeuropene, cu idei despre Unire, despre tot farmecul acesta, toate cuvintele astea frumoase, în spatele acestor cuvinte frumoase ca într-o matrioșkă din care tot scoți, scoți, scoți și într-un final ajungi să nu iasă nimic frumos din treaba asta. De exemplu, generația fraților noștri mai mari a avut marea dezamăgire cu Iurie Roșca. Înaintea lor, părinții lor au crezut în alte lucruri, cu alți fruntași și pe urmă ținem minte dezamăgirea enormă pe care am avut-o cu AIE, după ce am scăpat de Voronin și cu toții ne-am bucurat că, uite, cumva o să vină o schimbare și n-a mai venit. De obicei, dacă ai observat, se întâmplă să ne dezamăgească cei care ca în filmele polițiste nu te-ai fi așteptat, adică toată viața mizezi pe faptul că o să te dezamăgească ăsta și când colo te trezești că, de fapt, pe ultima sută de metri cel care credeai că n-o să te dezamăgească te dezamăgește.”

Europa Liberă: Și palma asta de pământ nu are repere, nu are modele?

Ronin Terente: „Are, dar s-o luăm altfel, n-ai cum să trăiești fără a avea totuși încredere și dacă mai pierdem speranța și încrederea suntem cu totul rătăciți, suntem cu totul pierduți. Eu nu aș vrea acum să par pesimistul care zice: uite, din cauză că ne-au dezamăgit atâția, nu trebuie să mai avem încredere. Nu! În Republica Moldova sunt oameni care, într-adevăr, vor binele acestei țări, poate sunt mai puțini, poate sunt mai modești, poate sunt mai în umbră, poate mulți dintre ei, știi că în momentul în care vrei să faci lucrurile frumos de-a adevăratelea nu prea câștigi din chestia asta, decât numai pierzi. Sunt oameni care poate nu vor să se creeze anumite așteptări vizavi de ei, dar asta nu înseamnă că nu luptă, nu înseamnă că nu fac ceva.

De aceea eu, făcând abstracție de tot pesimismul acesta cu care am început, totuși vreau să cred că există încă oameni pe care am putea să ne bazăm și eu cred că ușor-ușor oamenii aceștia au să înceapă să iasă la iveală. Nu avem cum la infinit să călcăm pe aceleași greble, mai devreme sau mai târziu cu siguranță se va naște o generație care va zice: stați un pic, dar oare chiar asta suntem noi - niște oportuniști, niște trădători, o națiune, să zic așa, de mizerabili, or, totuși, avem și noi suficientă forță, suficientă forță intelectuală, suficientă dorință de a schimba ceva? Și eu încep să simt între prieteni, cunoscuți de-ai mei, mă uit în jur ce se mai întâmplă și încep să observ oameni care nu doar că vor, dar sunt dispuși să riște cu anumite lucruri.”

Cireadă de vaci la Ocnița

Europa Liberă: Despre risc și sacrificiu o să vorbim, pentru că se discută atât de mult despre trădări și cine sunt patrioți astăzi. Cine se gândește la modul serios la acest lucru?

Ronin Terente: „Știi cum? Eu am observat așa o chestie de-a lungul timpului, dacă cineva se bate în piept prea mult cu anumite lucruri, încep să mă îndoiesc în adevărul acesta, pentru că diferența dintre un înțelept și un filosof e în faptul că înțeleptul înțelege lucrurile și-i de ajuns să le rezume la o frază pentru a spune tot, or, filosoful tot filosofează, vorbește la infinit. Și atunci, oamenii aceștia care se bat, care zumzăie peste tot că ei aduc schimbarea, eu nu mai am încredere în ei, eu am încredere mai mult în oamenii care ușor, încet, de acolo, din spatele ghișeului sau din spatele a ceea ce fac ei ușor vin cu schimbarea.

Sunt, într-adevăr, tineri care chiar vor să facă lucrurile bine, dar deocamdată, din păcate, sunt prea puțini și se face așa că acoperișul lor, cum ar veni, cei care sunt mai mari sunt destul de corupți, dar asta nu înseamnă că ăștia tineri, mai devreme sau mai târziu, sper eu să le ia locul, dar nu doar sper să le ia locul, dar cel mai mult ce mă tem e de omul care intră liber în sistem și sistemul înrobește. Capcanele acestea sunt foarte simple și acum mi-e ușor să vorbesc despre niște capcane, neavând nimic, dar imaginează-ți cineva care are, să zic așa, niște înțelegeri, niște mișmașuri, niște datorii, la urma urmei, niște credite, niște chestii și atunci vine cineva și-i propune: măi frate, hai mai lasă, mai uite, mai închide ochii, poate cumva rezolvăm. Și omul... După mine, nimeni nu se naște rău, nimeni nu se naște corupt, nimeni nu vine în lumea asta cu niște trăsături negative, toți vin cumva buni și pe care lumea asta, sistemul, fie începem de la școală unde, dacă mai vii la profesoară, mai pui o cutie de ciocolate, mai aduci o floare, te scoate cu notă mai bună, după care vine cealaltă chestie – mergi la universitate. Și acolo iarăși afli că poate totuși încercăm examenul acesta să-l dăm mai bine? După care te duci mai departe și tot așa, tot așa, tot așa ajungi la un moment dat să înțelegi un lucru simplu: măi, stai, dar mie mi-i mai simplu să fac un schimb, uite, să dau niște bani, iau înapoi o notă mai bună, decât să muncesc eu de capul meu...

ERonin Terente: „Când zicem „corupție”, nu putem să zicem, uite, corupție la nivel de stat și este, nu, corupția începe mult-mult mai devreme. Din momentul în care tu ești în clasa a II-a sau a III-a și maică-ta te obligă să iei cutia ceea de ciocolate și să mergi cu ea la profesoară ca să-ți pună o notă mai mare.”

Europa Liberă: Dar acum în societate sunt două curente: unii care îi critică pe cei de la guvernare, spunând că ei s-au focusat doar pe lupta împotriva corupției și reforma în justiție și că pentru ei nu ar mai exista și alte probleme, și cei care totuși așteaptă niște rezultate să fie livrate în acest sector numit justiție.

Ronin Terente: „Problema e că așteptările sunt foarte mari și, într-un final, sunt și aceștia niște oameni.”

La piața din Ocnița

Europa Liberă: Dar ei au ridicat ștacheta așteptărilor?

Ronin Terente: „Ei au ridicat așteptările și asta e și greșeala lor, că au ridicat aceste așteptări la un nivel colosal. Deci, practic, e Everestul așteptărilor și în urma, să zic eu, la 100 de dezamăgiri în 100 de inși care au făcut revoluții, dacă mai vine și asta cu o dezamăgire, vă dați seama ce se întâmplă. Adică, bine, noi ca și popor cumva supraviețuim, până la urmă nu ar trebui să ne sperie treaba asta, pentru că istoria în esență este bazată pe o sumedenie de dezamăgiri, de vindere. Noi ca și structură, ca și stat abia ne formăm. Dacă o să înceapă să funcționeze legea, legea e un pilon foarte important într-un stat. Deci, dacă vrem să funcționeze restul lucrurilor, legea și educația trebuie să stea la bază. Aceștia sunt doi dintre cei mai importanți piloni, dacă vrem să construim ceva. Dacă o să fie frică de lege, oamenii au să înceapă o atitudine mai coerentă, mai clară față de anumite aspecte. Plus ar dispărea elementul acesta de frică, frica în care ne trezim la un moment dat. Eu ca o persoană simplă care vreau să am încredere în lege, tot timpul mi se pun piedici. Or, cineva care știm precis că face lucrurile ilegal foarte bine mersi scapă de fiecare dată și atunci, dacă o să le mai dăm coroana jos ăstora care fac o grămadă de lucruri ilegale, o să crească încrederea cetățeanului ca mine. Deci, eu vreau să fac lucrurile corect, eu înțeleg că pentru a merge mai departe, poate e nevoie de anumite restricții, poate e nevoie de anumite amenzi.

De exemplu, noi vrem să ne raportăm la Europa sau la alte chestii, dar știi că acolo, pentru că ai parcat aiurea, nu te întreabă nimeni de-al cui ești, ai plătit 300 de euro, ți-ai luat mașina și la revedere. Nu, mâine ai plătit 500 de euro. Și atunci, pe măsură ce cresc amenzile, oamenii își zic: decât să plătesc 500 de euro amenda aia, nu mai bine îmi parchez eu normal mașina?

Europa Liberă: Deci, legea dură responsabilizează?

Ronin Terente: „După mine, da.”

Europa Liberă: Dar iată cum procedează unii dintre moldoveni. Acolo, peste hotare, respectă legea, venind aici, acasă, parcă nu ar exista lege.

Ronin Terente: „De aceea că la noi e factorul uman care-i hai că ne-om înțelege. Este acest hai că ne-om înțelege care-i un băț cu două capete. De ce? Pentru că eu nu aș vrea să ne transformăm în niște roboței care pur și simplu îndeplinesc niște chestii, ceea ce se întâmplă la un moment dat în Europa. Da, Europa are străzi curate, copaci frumoși, parcuri amenajate, sunt OK, dar acolo robești, muncești, muncești, muncești, ai două zile libere, repede ai mers până la mare, ți-ai tras niște poze pentru Instagram sau Facebook și iar muncești, muncești, muncești, nu faci nimic altceva. Și toți oamenii care merg încolo ce fac până la urmă, decât să muncească, să muncească și iarăși să muncească? Da, își pot achita o chirie OK, își pot achita poate niște haine mai frumoase, mai scumpe, dar în esență e numai muncă.

La noi s-a mai păstrat încă elementul acesta uman de înțelegere, n-ar trebui să ne sperie lucrul acesta. Știi noi cum suntem și e greșit după mine? Noi vrem să tăiem tot ce ne-a clădit pe noi și să încercăm să construim o lume nouă pe nimic, pe nisip adică. Nu, n-ar trebui să facem lucrul acesta. În Moldova și pentru moldoveni sunt niște lucruri care fac parte și din tradiția noastră de secole, care fac parte și din elementul acesta creștin, cultural al nostru. Noi nu suntem un popor rău în esență, numai că suntem nefericiți. Din cauza acestei nefericiri se întâmplă o sumedenie de lucruri, din cauza acestei nefericiri suntem corupți, din cauza acestei nefericiri suntem înrăiți și răi unii față de alții. De ce? Pentru că majoritatea dintre noi ne-am născut în familii sărace, în familii care n-au avut. În momentul în care am început și noi să avem ceva, am început să ne ridicăm peste capete, uitând de faptul că ne-am pornit de undeva. Dacă noi am încerca nu să ascundem factorul acesta uman și omul din noi să-l transformăm într-o mașinărie care numai știe să câștige și să mintă pe alții, dar l-am întoarce la rădăcina lui, la esența noastră ca și popor, noi suntem un popor frumos și suntem un popor bun, numai, cum spuneam, suntem nefericiți.”

Vânzătoare la Ocnița

Europa Liberă: Deci, până la urmă, cărei tabere îi dai dreptate – celei care îi critică pe cei de la guvernare că s-au focusat doar pe justiție și lupta împotriva corupției sau celei care totuși așteaptă niște rezultate să fie livrate în acest sector numit justiție?

Ronin Terente: „Eu am avut ocazia să mă intersectez cred că de 3 sau 4 ori cu dna președintă. Eu am toată încrederea și chiar zic lucrul acesta cu mâna pe inimă: eu nu știu ce o fi în spatele acestei figuri, să zic, de președinte, dar din puținele ori pe care, pentru că am avut ocazia să mă mai văd în viața mea, să mai stau alături și cu alți oameni pe care lumea îi știe de pe sticlă și am toată certitudinea că omul acesta într-adevăr vrea binele. Sunt o sumedenie de întrebări față de echipă, față de un miliard de lucruri, oameni buni și răi sunt peste tot.

După mine, în toate partidele, chiar și în partidul care nu îți place, de exemplu, eu nu respect deloc Partidul Socialiștilor, ceea ce nu înseamnă că acolo nu sunt oameni de treabă. Personal cunosc câțiva oameni care sunt foarte de treabă, pe care chiar îi respect și fac parte din partidul ăla, făcându-și bucata lor de pâine. Și eu îi înțeleg. Oameni care n-au să placă sau au să vină împotriva unor chestii vor fi întotdeauna, indiferent de ce tabăra reprezintă, dar chiar dacă să zicem că o să avem cu toții salarii de 1.000 de euro minimum și o să avem și pensii de 500 de euro, și o să avem și o să fie super-mersi, întotdeauna va fi o tabără de vreo 10-15% cărora n-o să le placă orice. Dacă e s-o iau așa, la rece, eu am toată certitudinea că în guvernul acesta, în majoritatea care-i acum într-adevăr sunt oameni care vor să facă lucrurile să funcționeze mai bine. Dacă o să le reușească sau n-o să le reușească ține un pic și de noi, votanții. Ar trebui și noi nu să venim de fiecare dată negativi, ar trebui să ne implicăm, pentru că dacă noi, de exemplu, ne-am creat niște așteptări și nu se întâmplă exact după așteptările noastre, în primul rând, nimeni n-a promis și nu v-a spus că o să fie exact așa cum vă imaginați voi.

Eu am toată certitudinea că vor mai fi dezamăgiri, nu putem pune mâna în foc, suntem moldoveni și dezamăgiri vor mai fi. Și iarăși, dezamăgirile acestea se întâmplă, prieteni, din cauza nefericirii și din cauză că oamenii îs săraci, bieții, și vor să scape cumva de sărăcia asta. Și din cauza asta sunt dispuși să-și vândă demnitatea, să-și vândă principiile, dar lucrul acesta va înceta mai devreme sau mai târziu. Va înceta de ce? Pentru că încep să apară oameni a căror voce începe să aibă forță și acești oameni nu vin neapărat din politică, dar încep să vină din domenii de cultură, din rândul intelectualilor.

Mai devreme sau mai târziu va trebui să apară un plasture intelectual care să concureze cu plasturele acesta politic și să-i ia locul și Republica Moldova începe ușor-ușor să construiască acest plasture cultural. Încă-i devreme, încă e prea tânăr, dar totuși ușor-ușor încep să apară intelectuali care acum au 30-40 de ani, care încep să aibă voce, care încep să aibă o poziție. Și eu sunt ferm convins că noi, când zic „noi”, mă refer la generațiile anilor 2000 și un pic, vom constitui acest plasture, care va veni cu niște idei noi, niște idei sănătoase și pe care va fi mai complicat să-i corupi din cauză că sunt și oameni pe care, sper să fie așa, să nu poți să-i cumperi cu bani.”