Premierii Ungariei, Poloniei, Cehiei şi Sloveniei au semnat o declarație comună în care cer ca UE să mențină politicile privind familia

Reuniunea de la Budapesta

Cinci lideri din centrul Europei au semnat joi o declarație comună în care se afirmă că imigraţia nu ar trebui să fie răspunsul la declinul demografic din Uniunea Europeană, făcând apel la blocul comunitar să mențină politicile privind familia sub jurisdicție națională, scrie agenția Reuters. Declarația a fost adoptată la așa-numitul Summit Demografic care s-a desfășurat la Budapesta.

Creşterea numărului copiilor europeni este esenţială pentru păstrarea culturii europene creştine şi altor tradiţii religioase pentru viitoarelor generaţii”, se menţionează în declaraţie semnată de premierii Ungariei, Poloniei, Cehiei şi Sloveniei şi de preşedintele Serbiei, care nu este membră UE. Migraţia nu trebuie percepută drept principalul instrument pentru a răspunde provocărilor demografice”, se mai menţionează în textul citat.

Atât premierul Ungariei Viktor Orban, cât și cel al Cehiei Andrej Babis se pregătesc pentru alegeri în țările lor și amândoi fac campanie pe o platformă anti-imigrație.

Rata natalității din UE este în scădere din 2000, potrivit datelor Eurostat, cu 1,53 nașteri per femeie în 2019, mult sub obiectivul de 2,1 considerat suficient pentru a preveni un declin al populației.