Plini de provocări, idei, speranțe ne tot învârtim în această roată a timpului și încercăm să întrezărim viitorul Republicii Moldova, viitor pe care îl vrem mai bun. Cetățenii cu drept de vot care i-au oferit mandat actualei guvernări își doresc ca promisiunile electorale să devină priorități și să nu întârzie bunăstarea și prosperitatea. Despre prezentul și viitorul Moldovei vorbim la acest sfârșit de săptămână.
Your browser doesn’t support HTML5
Multă lume mai crede că Republica Moldova se va schimba pentru că poate, doar că depinde de nivelul instituțiilor și de cel al societății care împreună ar contura un parcurs cât mai adecvat pentru a fi însușite valorile europene și pentru a demonstra faptul că Republica Moldova poate fi un stat demn de a face parte din marea familie europeană. La Râșcani totuși am întâlnit oameni cărora le este frică să trăiască în acest moment și se lasă copleșiți de amintirile de ieri sau de planurile de mâine.
– „Aș vrea să fie o republică prosperă, fiindcă noi avem, avem cu ce. Dacă toate taxele s-ar duce în buget, n-ar fi criza bugetară, dar așa, la noi taxele nu prea ajung în buget și la unu-i pune taxa dintr-o mie de lei, dar la unul dintr-o sută de mii nu-i pune.”
Europa Liberă: Ce pensie aveți?
– „1.400 de lei.”
Europa Liberă: Câți ani ați muncit?
– „Treizeci.”
Europa Liberă: Treizeci de ani ați muncit și acum aveți 1.400?
– „Acum am 1.400, da.”
Europa Liberă: Și cum vă descurcați?
– „Ei, datorită la copii mă descurc.”
Europa Liberă: Dacă nu ar fi copiii peste hotare?
– „Ei, nu, e greu, e foarte greu! Fiindcă ar trebui jumătate de an să strângi ca să-ți cumperi lemne, că de altfel nu poți ierna fără de foc. Sunt bătrâni care tare mult îndură.”
Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult acum?
– „Doresc pace și sănătate, să trecem de pandemie și, așa, cu mult, cu puțin, dar să mergem înainte și să așteptăm reforme. Dacă o să fie legea în capul mesei, dar tare greu la noi o să ajungă legea în capul mesei, fiindcă caracatița-i tare întinsă, tare-i răspândită și-s legați unii cu alții, după cum se vede și cu ochiul liber, dar viitorul Domnul o să ni-l arate, că sunt o parte care o duc foarte bine, dar o parte vai și amar de capul lor.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, astăzi în ospeție la Râșcani și întrebăm cetățenii: cum descriu ziua de azi și cum vor să arate Republica Moldova în următorii 10, 20 de ani?
– „Of! Foarte-foarte greu am trăit până amu, e de dorit să trăim pe viitor împreună, acasă, că cu o săptămână în urmă am petrecut nepoțeii în Germania, trăiesc acolo și aș fi dorit să aibă toată lumea totul pe masă, totul acasă și să fie cu toții acasă.”
Europa Liberă: Ce schimbări trebuie să se producă aici, în Republica Moldova, ca să nu mai plece lumea, să revină o parte din cei plecați?
– „Trebuie fugăriți bandiții, de-i așezat la pușcărie și să muncim, să ne dea Domnul ajutor ca să trăim mai bine.”
Europa Liberă: Câți bani i-ar trebui unui cetățean să spună că are o viață decentă?
– „Eu mă gândesc că vreo 15 mii de lei, ca să trăiască decent.”
Europa Liberă: Ca să vină acea prosperitate, acești bani la buget, ar trebui să nu mai fie corupție, agenții economici să nu dea bani în plic în formă de remunerare, să verse taxe și impozite la stat...
– „Sunt de acord, da, numaidecât trebuie așa să fie, fiindcă altfel intrăm în glod cu totul, înseamnă că legea trebuie să fie mai dură, ca să-i pună pe toți la punct.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, astăzi în ospeție aici, la Râșcani, și întrebăm cetățenii despre prezentul și viitorul Moldovei. Cum descrieți prezentul și cum ați vrea să fie viitorul țării?
– „(Râde.) Eu sunt cam pesimistă în prognoze, dar sperăm...”
Europa Liberă: De ce sunteți pesimistă?
– „Pentru că îi foarte mult de lucru. Echipa-i tânără, nu prea are experiență, dar cuibare sunt în fiecare localitate și țin lanțul ista, și pun bețe în roate, și cei de la putere îs neexperimentați și o să le vină foarte greu, pentru că ceilalți îs strânși lanț prin toate localitățile, peste tot sunt corupți, peste tot este nedreptate, neajunsuri. Noi sperăm, dar cam am îmbătrânit.”
Europa Liberă: Dar dacă ați fi Dvs. la putere ce ați face? De unde ați începe, dacă ați fi Dvs. în fruntea țării?
– „Peste tot trebuie de făcut, peste tot!”
Europa Liberă: Guvernarea promite reformă în justiție și lupta împotriva corupției.
– „Așteptăm, așteptăm, așteptăm și în justiție, și în educație, și în cultură, în sănătate, peste tot trebuie, pentru că fiecare guvernare vine cu echipa sa și își pune oamenii săi peste tot.”
Europa Liberă: Dar Republica Moldova, ca să depășească situația de criză în care s-a pomenit, trebuie să conteze pe ajutorul din afară sau, în primul rând, pe ajutorul de aici, din interior?
– „Și din afară. Noi cu ajutor din interior nu obținem prea mult, pentru că – știți cum? – la noi populația îi fără răbdare, e mare dezamăgirea și-i foarte mult de lucru.”
Europa Liberă: Și peste 10 ani cum vedeți țara? Cum ați vrea să arate Republica Moldova în 2032?
– „Republica Moldova îi o țară frumoasă, cu oameni harnici, o țară cu pământuri mănoase, o țară în care am putea trăi la nivel european, dacă nu ar fi corupția și ar fi dreptate, și ar fi fiecare cinstit. Dar, știți, conștiința la populație mult lasă de dorit.”
Europa Liberă: Deseori se pune întrebarea: de ce acolo, în Uniunea Europeană, se poate de trăit bine, dar aici, în Republica Moldova, care-i la hotarul cu Uniunea Europeană, nu se poate?
– „Da, dar au fost hotarele închise până acum și acolo din fașă copiii îs învățați că ce-i al meu e al meu și de păstrat și curățenia, și cultura, și tot. La noi sunt copii buni, copii talentați, copii dotați, dar nu avem educație patriotică, în primul rând. Pe timpuri, părinții acasă ne-au altoit dragostea asta față de pământ, de plai, dar acum copiii știu că fiecare-i pentru dânsul, nu-i interesează ce se face în altă parte. Depinde de cum se va porni Moldova, ce pași se vor face, dar cred că cei care au plecat... Eu sper să revină, că am și eu de cei care-s duși și tare sper să vină acasă.”
Europa Liberă: Dar ei ce vă spun?
– „Ei până când nu spun nimic. Se duc, vin; se duc, vin, dar îmi pare rău, că se poate de trăit bine și la noi, numai dacă am avea un pic de cultură, un pic de conștiință, un pic de dragoste de meleagul acesta și de pământul acesta și să fim oameni cinstiți, să fim mai prietenoși, să nu fim așa lacomi, toți aleargă după bani, după avere, după palate, după mașini luxoase. Eu nu știu... Și cât îi trebuie unui om?”
Europa Liberă: Как сейчас живётся в Молдове? (Cum se trăiește astăzi în Moldova?)
– «Очень плохо.» („Foarte rău.”)
Europa Liberă: Почему? (De ce?)
– «Потому что правительство у нас не принимает участие в этом бардаке, что происходит. Вот и всё.» („Pentru că guvernul nostru nu participă la această mizerie care se întâmplă. Asta e tot.”)
Europa Liberă: А что они должны сейчас сделать? (Dar ce ar trebui guvernarea să facă acum?)
– «Как что должны? Они должны вмешаться в рост цен и надо заключать контракт на газ на будущее, ни ехать в Америку, а ехать в Россию договариваться, как и раньше делалось.» („Cum ce ar trebui? Ei trebuie să intervină în creșterea prețurilor și este necesar să încheie un contract pentru gaz pentru viitor, nu să meargă în America, ci să meargă în Rusia pentru a negocia, așa cum se făcea și înainte.”)
Europa Liberă: А по-моему уже есть договоренность. (Dar se pare că deja există un acord.)
– «Хорошо, а почему они держат всё это в тайне? Люди не знают, все в не понятии. Вот мы не знаем сколько будет стоить этот газ. А с соляркой, с бензином что происходит? Вот у меня машина, допустим, я скоро не буду брать её из гаража и всё, если каждое утро просыпаюсь и новая цена. Зачем отдавать надо было, чтобы ценами распоряжалось НАРЕ, как раньше было, правительство распоряжалось там раз в месяц, раз в два месяца, там подорожание. А сейчас бардак, бардак, полнейший бардак.» („Bine, de ce țin totul în secret? Oamenii nu știu, nimic nu este clar. Nu știm cât va costa acest gaz. Și ce se întâmplă cu motorina, cu benzina? Iată, eu am mașină, să zicem că nu o voi scoate din garaj în curând, pentru că în fiecare dimineață mă trezesc cu un preț nou. De ce trebuia să facă astfel încât ANRE să gestioneze prețurile? Trebuia să lase așa cum a fost, guvernul să gestioneze acolo o dată pe lună, o dată la două luni dacă prețurile cresc. Iar acum este o harababură, harababură, harababură deplină.”)
Europa Liberă: И как Вы видите будущее Молдовы? (Și cum vedeți viitorul Moldovei?)
– «А никак, всё беднее и беднее. Видите, как живём? Вот мы прошлись по рынку Рышкан, так смотрите пол-рынка будки закрыты. Люди закрываются, вот тут можно по пальцам пересчитать эти будки у нас.» („Nicicum, tot mai săraci și mai săraci. Vedeți cum trăim? Iată am trecut prin piața de la Râșcani, jumătate din buticuri sunt închise, poți să numeri pe degete câte au mai rămas, oamenii le închid.”)
Europa Liberă: А от кого зависит будущее страны? (De cine depinde viitorul țării?)
– «От кого? И от людей тоже зависит, но в основном от правительства. А кто решает наши судьбы эти? Почему обманывают с этой пенсией? Я всё время говорил, никто не даст 2 тысячи лей, это обман.» („De cine? Depinde și de oameni, dar mai ales de guvernare. Cine ne hotărăște soarta? De ce ne mint cu pensia aceasta? Eu tot timpul am spus că nimeni nu va da 2 mii de lei, asta-i minciună.”)
Europa Liberă: А если дадут? (Dar dacă vor da?)
– «Не дадут. Они подняли сейчас на бумаге, что средняя пенсия 2 тысячи лей, но всё равно же у кого нету стажа работы, всё равно не дадут 2 тысячи.» („Nu vor da. Acum au ridicat pe hârtie că pensia minimă este de 2 mii de lei, dar totuși, celor care nu au anii necesari de muncă oricum nu le vor da 2 mii.”)
Europa Liberă: Потому что нету стажа. (Pentru că nu au stagiul complet de cotizare)
– «Я вот выхожу на пенсию, я посмотрю, 2 тысячи не будет. Когда мы шли на выборы, обещали всем по 2 тысячи, поднимут пенсию и средняя пенсия будет 2 тысячи лей. Пришли к власти, начали уже менять, будут платить тем, у кого есть полный стаж. Всё время у них меняется, меняется и дойдет до того, что ничего не сделают, ничего не поднимут, а я смотрю на вещи реально. У меня с женой разные взгляды, она поддерживала Майю Санду…» („Iată în curând o să ies la pensie și o să văd, dar nu voi avea 2 mii. Când să mergem la votare, le-au promis tuturor 2 mii, că pensia minimă va fi majorată și va fi de 2 mii de lei. Cum au venit la putere, au început deja să schimbe, vor da-o doar celor care au stagiul deplin de cotizare. Tot timpul schimbă câte ceva, schimbă și se va ajunge în punctul că nu se va face nimic, nu vor majora nimic, iar eu privesc lucrurile în mod realist. Eu și soția mea avem opinii diferite, ea a susținut-o pe Maia Sandu...”)
Europa Liberă: А Вы? (Dar Dvs.?)
– «Я тоже проголосовал за неё, но сейчас, если честно сказать, я жалею, что проголосовал за неё, но и не за социалистов. Я разочарован.» („Și eu am votat pentru ea, dar acum, ca să fiu sincer, regret că am votat-o, dar nici pentru socialiști n-aș fi votat. Sunt dezamăgit.”)
Valentina Ursu, Europa Liberă, astăzi în ospeție aici, la Râșcani, și întrebăm cetățenii despre prezentul și viitorul Moldovei. Cum ați descrie situația la zi și cum vedeți ziua de mâine?
– „Ziua de mâine o văd foarte bine, deoarece avem o conducere, Maia Sandu. Maia Sandu ne va scoate din sărăcie. Maia Sandu este o doamnă cinstită, onestă și în toți care sunt acum la guvernare am încredere 100%.”
Europa Liberă: De ce?
– „Foarte mult sper că vor face regulă în lupta cu corupția. Nu o dată am stat la spital și am avut cazul că, până când nu dai bani, nu te operează. Corupția, lupta cu corupția. Când vom avea oameni cinstiți și când nu vom avea corupți în țară, atunci vom trăi bine. Vreau să vă spun, doamnă, că eu vorbesc cu toată lumea, nu mai am prieteni și nu mai am neamuri, deoarece le spun: corupția noi o facem. Dar dacă eu am avut chiar cazul la concret, vin la Spitalul Clinic Republican, trebuia să fiu operată, îmi spune doctorul că, da, sunteți numai de operat, mă ține 3 zile în secție și, deoarece nu m-am dus să-i dau 300 de euro, m-a scris acasă. Și când am venit și i-am dat, m-a luat deodată la operație. Eu pot să dau nume, am toate documentele. Trebuie oamenii să înțeleagă că, dacă eu am venit la medic, medicul trebuie să-și facă datoria, el primește leafă.”
Europa Liberă: Dar pot fi depășite aceste metehne?
– „Noi facem corupția! Pe urmă, ei spun că Maia Sandu, Maia Sandu... Maia Sandu vă pune să dați bani? Maia Sandu – asta-i mândria, asta-i fericirea noastră și asta-i speranța, unica speranță, adică, mai pe scurt, eu la moment cred în Dumnezeu și mai cred în Maia Sandu, pentru că am fost sătui de minciunile lui Dodon, de toate mizeriile care s-au petrecut până acum în țară.”
Europa Liberă: Și cum vedeți viitorul, iată, în următorii 5, 10 ani? Cum ați vrea să arate Republica Moldova?
– „Noi trebuie să avem o țară fără corupție, trebuie să avem o medicină normală, copii educați, să nu plece lumea din țară, să aibă locuri de muncă, dar totul se începe de la corupție. Dar în primul rând la noi în țară ce trebuie de făcut, asta-i justiția, justiția(!), pentru că, dacă ar fi pedepsit cel care a furat miliarde, care a făcut nelegiuiri în țara asta, viitorul s-ar teme. Justiția! Totul eu aș începe de la justiție.”
Europa Liberă: Deci are dreptate guvernarea când cere o reformă în justiție?
– „Vai! Guvernarea nu că are dreptate, guvernarea trebuie susținută. Noi, oamenii simpli, trebuie să susținem guvernarea. Ei merg foarte bine, dar cei care-s împotriva lui Maia Sandu, păi, acestea-s persoanele lui Dodon, rămășițele lui Plahotniuc, care au furat, care au trăit bine, care au stat pe locuri moi, nu s-au mai gândit la omul de la sat cum trăiește cu o pensie de 800 de lei. Ei n-au avut grijă. Eu am avut cazul când a fost dna Greceanîi, aș vrea să mai stau o dată de vorbă, tot aici, în locul acesta, la Râșcani, când trebuia să alegem președintele țării și eu am întrebat-o: doamna Zinaida, convinge-mă mata pe mine că Dodon va face dreptate, că Dodon nu-i omul lui Plahotniuc. - Da, doamnă, da! Și? Am întrebat-o pe doamna Zinaida: dar de ce ați venit la Râșcani? La Râșcani, noi nu suntem proști, noi suntem săraci și noi suntem departe de voi, voi veniți o dată la 4 ani de zile, cu minciuni și cu manipulări, și cu prostiile voastre. Iaca ce au făcut până acum guvernanții. Justiția! Trebuie să fie o lege pentru toată lumea.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, astăzi în ospeție aici, la Râșcani, și întrebăm cetățenii despre ziua de azi și ziua de mâine a țării. Cum descrieți situația din țară?
– „Situația-i foarte grea, totul se scumpește, nicio lumină în capătul tunelului, cum s-ar spune. 30 de ani tot am așteptat o generație de politicieni, altă generație, alta, numai vin, promit, dar nu fac nimic.”
Europa Liberă: Ce trebuie să se facă astăzi ca cetățenii să recâștige încrederea și în stat, și în cei care conduc statul?
– „Asta hotărăsc politicienii în parlament.”
Europa Liberă: De unde începe schimbarea?
– „Schimbarea poate și de la oameni să înceapă, să aibă alt comportament, să se uite altfel la lucruri, să se schimbe și oameni, nu numai parlamentarii, dar totul depinde de sus. Lumea a ales guvernul, parlamentul, președintele, dar nicio schimbare.”
Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că 3 luni e suficient ca să se producă schimbări?
– „Nu 3 luni. În Lituania, în Letonia, în Pribaltika (Țările Baltice) au fost de-ajuns 2-3 ani, dar la noi de-amu îs 30 de ani, pe loc ședem.”
Europa Liberă: Vorbim despre cei care au câștigat puterea acum, la 11 iulie.
– „Măcar 2 ani, după 2 ani trebuie să vină alții. Dacă nu fac nimic timp de 2 ani, degeaba stau la putere și conduc.”
Europa Liberă: Sunteți tânăr...
– „Da...”
Europa Liberă: Mulți din semenii Dvs. au ales calea străinătății. V-ați gândit să plecați?
– „Da, și acum ne gândim. Eu lucrez la o întreprindere cu capital străin, directorul general e din Franța și leafa-i mizerabilă. Cu 3 mii de lei în oraș poți să trăiești? Și jumătate din colectiv, din băieți deja au plecat peste hotare, numai anul acesta jumătate s-au dus. Ba a fost pandemie și n-au putut să se ducă, au fost probleme cu dusul, cu venitul prin Rusia, prin Europa, acum s-a mai deschis, și-au făcut băieții pașapoarte și s-au dus, jumătate au mai rămas. Dar cine a mai rămas? Acei care așteaptă pensia și cei care mai au câștiguri și în altă parte, dar care aveau numai un venit au plecat demult.”
Europa Liberă: Și ați spus că gândurile vă sunt ca să plecați?
– „Să plecăm la lucru peste hotare, d-apoi cum altfel?”
Europa Liberă: Dacă mai pleacă și alții, cine decide soarta acestei palme de pământ?
– „Uneori și vârstnicii hotărăsc tot, nu numai tineretul.”
Europa Liberă: Unde vedeți locul Moldovei?
– „Locul Moldovei – mai bine mai înspre Europa.”
Europa Liberă: De ce?
– „Fiindcă 30 de ani ne-am lipit de Rusia și nimic, hai să încercăm de-amu cu Europa, poate o să facem cu dânșii ceva.”
Europa Liberă: Deseori se mai pune o întrebare – de ce acolo, în Occident, se poate legea să fie lege, prosperitate să fie, pachet social, medicină de calitate, educație de calitate, dar aici nu? De ce?
– „Acolo-i altă mentalitate, acolo lumea nu fură, dar la noi fură toți, începând de la primar și terminând cu guvernanții. Oriunde te duci, trebuie să dai vzeatkă (șpagă), mită – la poliție, la medici, la toți. Nu dai, la tine nimeni nu se uită în ziua de azi. Și asta-i realitatea.”
Europa Liberă: Și corupția asta cum se stârpește?
– „Tot lumea va stârpi corupția asta, le-o dat la medici, la polițiști și acum nu se poate debarasa de dânsa, de-amu de 30 de ani, corupția s-a luat încă de pe vremea sovietică, iaca și rezultatul.”
Europa Liberă: Cetățeanul ca să-și rezolve orice problemă, el ce face? Dă bani.
– „D-apoi cum? Ca să nu-l tragă la lege, el dă bani, plătește. Iaca cum e, dar în Europa nu-i așa ceva. În Europa a căzut o hârtie sau s-a scurs unsoare dintr-o mașină îi amendă mare, dar la noi... Vrem în Europa, dar mentalitatea sovietică a rămas aici.”
Europa Liberă: Dacă ar fi legea mai dură, credeți că asta ar disciplina cetățenii?
– „Legea mai dură ar trebui să fie, dar legea se cumpără, în ziua de azi totul se cumpără și n-o să fie mai dură, doar să înceapă a amenda, a face ordine, regulă.”
Europa Liberă: Dacă ar fi niște amenzi usturătoare, dacă ar fi niște pedepse mai dure?
– „Lasă să facă pedepse, lasă lumea să se învețe a trăi altfel, să-și schimbe mentalitatea.”
Europa Liberă: În 10 ani, în 20 de ani, cum ați vrea să arate Moldova?
– „Încă peste 5 ani ar fi destul, dar să fie cum e în Europa, în fiecare oraș, în fiecare primărie să fie iaca așa oameni și la guvern, să hotărască ceva, dar nu numai cu vorbele și să pună numai video, și pe internet totu-i bine, dar totu-i rău în țara asta.”
Europa Liberă: Dar Dvs. cine vă insuflă astăzi încredere?
– „Nimeni, numai familia. Nimeni, nimeni... Nu știm ce să ne mai gândim de-amu în ziua de azi.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, astăzi în ospeție aici, la Râșcani, și întrebăm cetățenii despre ziua de azi și ziua de mâine a Republicii Moldova. Cum se trăiește azi și cum ați vrea să vedeți țara peste 10 ani?
– „Ziua de azi e puțin mai cu soare, decât a fost timp de 30 de ani, fiindcă, spre marele nostru regret, am ales cam unii și aceiași oameni. Și unii și aceiași oameni nu au lucrat în interesul poporului, dar și-au făcut interesele personale, așa cum se spune în popor, și-au făcut mendrele, au furat și au amăgit.”
Europa Liberă: Și ce trebuie să facă cei care au ajuns azi la putere?
– „Cei care au ajuns astăzi la putere sunt o echipă tânără, cu studii de performanță, să aibă și suflete, și onestitate de aceeași performanță, dar vreau acum să spun clar despre noi, despre noi care ne numim poporul. Suntem niște oameni nerăbdători, suntem niște oameni cu mai multe instincte, să avem, să ne dea bani cineva, cineva să ne dea de foc, 30 de ani am răbdat așa cum a fost, acum timp de 3 luni lumea vrea totul. Oameni buni, nu se face totul într-o zi, nici într-o lună și nici în două! Cetățeanul simplu trebuie să nu asculte bârfele, să nu se deznădăjduiască dintr-odată. Cetățeanul simplu când își începe a clădi o casă, el știe precis că la un an gata, are să fie gata Casa Mare și de-amu gata, cu Gheorghe o să ia un pahar de cinste? Nu, el știe precis că a lui casă va fi peste 4-5 ani și asta nu-l îngrijorează. De ce atunci vor de la cineva rezultate imediate? Și încă ceva mă neliniștește – prea mult se discută că conducerea țării noastre pleacă în Europa, în diferite țări. Noi, dacă am fi mai deștepți, am spune: Slavă Domnului că sunt primiți, că suntem ascultați și suntem ajutați! Timp de 30 de ani, unde au fost conducătorii noștri? Au stat în Moscova, de care ne-am săturat timp de 70 de ani. Eu una vorbesc despre mine, nu știu, poate cineva nu s-a săturat.”
Europa Liberă: Cei de la putere insistă pe reforma în justiție, pe lupta împotriva corupției, cetățeanul, pe de altă parte, așteaptă azi și acum pensie mare, salariu mare, loc de muncă bine plătit...
– „În justiție reforma e necesară, dar va fi greu. Noi trăim toți alături de judecători, procurori, medici, adică noi suntem acei care vedem și ajunsurile dumnealor, dar și metehnele dumnealor. Nu putem să spunem, hai acum să arătăm cu degetul, dar noi știm precis că se ia, vor dura ani, dar e posibil ca în vreo 2-3 ani oricât de tare, dar trebuie rezultate: 1, 2, 3, 4, dacă prinși și dovedit, să fie puși la dubă. Ca omul să știe: măi, nu iau, nu fur, nu cer mită, nu aștept mită, fiindcă am să mă duc la pușcărie; fiindcă am o viață decentă; fiindcă este lege; fiindcă ei sunt oameni și nu-i scris în frunte și la naștere nu mi-a spus nimeni că trebuie să trăiesc în casă cu 3 etaje, dar acel care vine cu o nevoie trebuie să trăiască în colibă.”
Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult?
– „Cel mai mult îmi doresc să văd Moldova o țară care se respectă și toți, toți absolut să nu fim invidioși. Îi foarte multă invidie la noi în societate, dușmănie, neînțelegere, să ne învățăm a zâmbi, să ne învățăm a dori bine, să ne învățăm a întinde o mână de ajutor dezinteresat, să fim mai receptivi la bine.”
Europa Liberă: Bună ziua! Eu sunt Valentina Ursu, de la radio. Vă pun repede câte o întrebare.
– „Da, vă cunoaștem...”
Europa Liberă: Vorbim despre prezentul și viitorul Moldovei. Cum e prezentul și cum vreți să fie viitorul?
– „Nu știe nimeni cum va fi viitorul țării noastre, dar, în același timp, avem o mare speranță că, în sfârșit, ceva se va schimba în țara noastră, lucrurile vor merge înainte.”
Europa Liberă: De unde începe această schimbare?
– „De la noi, de la fiecare din noi.”
Europa Liberă: Cu ce?
– „Cu o motivație că vrem să trăim bine și frumos, cu speranță și cu foarte multă muncă și poate, în sfârșit, temerea asta a moldoveanului din frică se va transforma în speranță și în motivație, și în perseverență, în gânduri pozitive.”
Europa Liberă: Cum se aduce prosperitate, bunăstare în casa cetățeanului, în Republica Moldova?
– „Oamenii care au posibilitate să muncească își aduc prosperitatea de unii singuri. Vrem viață frumoasă, să ne-o facem!”
Europa Liberă: Cei de la guvernare promit reforme. Reformele știți că nu sunt pe placul tuturor cetățenilor...
– „Nu se văd a doua zi...”
Europa Liberă: ...pentru că alte țări au trecut prin terapii de șoc, ca să poată să ajungă la această bunăstare?
– „Suntem și noi de acord să trecem o terapie de șoc, pentru că chirurgul când face o operație întâi doare, dar pe urmă vine vindecarea. Așteptăm și noi să ne doară puțin, nu tare, pentru că ne-a durut 30 de ani...”
Europa Liberă: Și primele reforme care trebuie făcute, cei de la putere spun că lupta împotriva corupției și reforma justiției. Dvs., cetățenii, ce părere aveți?
– „Ele trebuie făcute toate în paralel – și reforma în economie, și în justiție, și în învățământ, și în medicină. Toate trebuie să meargă paralel.”
Europa Liberă: Dar se crede că atunci când te apuci de toate, s-ar putea să nu-ți reușească niciuna?
– „Păi de asta avem guvernare nouă și socotim noi că oameni competenți sunt la locurile unde se află și de aceea așteptăm ca fiecare să-și facă treaba bine acolo unde este. Ministrul Sănătății nu trebuie să-l aștepte pe cel al Economiei sau pe ministrul Justiției, el să-și facă treaba acolo unde este - la Ministerul Sănătății, sau ministrul Educației de asemenea, ministrul Culturii de asemenea.”
Europa Liberă: Cetățeanul insistă pe crearea mai multor locuri de muncă și ca aceste locuri de muncă să fie bine plătite, ca el să nu ia calea pribegiei. Care ar trebui să fie un salariu mediu, să zicem, în Republica Moldova pentru ca cetățeanul să nu se gândească să plece?
– „Să nu se gândească... Ca să nu apuce calea pribegiei, trebuie să câștige, cel puțin, cât câștigă în Europa. Mia de euro dacă ar fi chiar pentru niște posturi așa mai..., medici, profesori, mă rog, atunci oamenii s-ar mai opri. Și de asemenea, creșterea prețurilor să nu fie așa, de-a tăvălugul, pentru că banii aceștia care noi socotim că avem salarii nu rele, unii dintre noi, dar ne „mănâncă” facturile. Dacă vor crește prețurile la lumină, la gaze naturale, paralel cu asta la toate celelalte bunuri, servicii, atunci sigur că salariul nostru din real se face foarte mic. Și așteptăm altceva de la guvernarea actuală, așteptăm cu totul altceva.”
Europa Liberă: Nu sunt prea exagerate așteptările, ca după asta să urmeze iar dezamăgiri?
– „Așteptările sunt exagerate, da, dar 30 ani ne-au făcut să răbdăm atâta și acum nu mai vrem 30 de ani să așteptăm, vrem ceva mai repede, dar așteptările într-adevăr sunt foarte mari.”
Europa Liberă: Dar locul Moldovei unde e?
– „E în Europa, în familia țărilor europene.”
Europa Liberă: De ce?
– „Acolo-i cultură, prosperitate, infrastructură, învățământ de calitate, adică civilizație, civilizația vine din Europa.”
Europa Liberă: Relația cu Federația Rusă cum ar trebui să fie?
– „Trebuie să fie una pragmatică, să știm a negocia, să știm a vorbi cu ei. Cu Federația Rusă trebuie de discutat, altfel nu merge.”
Europa Liberă: Și cum credeți că s-ar putea de discutat cu Vladimir Putin?
– „Vladimir Putin și-a trimis emisarul, adică a primit-o pe Maia Sandu și a recunoscut-o ca lider de țară, de aceea avem optimism în direcția asta. Maia Sandu trebuie să discute cu Vladimir Putin și să negocieze. Avem Transnistria - cartea care trebuie bătută și să negocieze poate doar conducerea de vârf, noi...”
Europa Liberă: Dar dvs., cetățenii de la firul ierbii, cum vedeți soluționarea problemei transnistrene?
– „Doar prin negocieri sau punem hotar la Nistru. Sunt două variante - sau punem hotar și-i despicăm din trupul nostru, sau negociem, și nu cu orice preț, nu, nu. Deci, țările mari fac politică mare, țările mici sunt monedă de schimb, dar și moneda este diferită.”
* * *
Părerea omului obișnuit de la Râșcani despre ziua de ieri, care a fost ziua de azi, pentru că o trăiește și ziua de mâine în care crede cu tărie că va fi una deosebită. Combaterea corupției și promovarea statului de drept, dar și calea reformelor aleasă de Republica Moldova a căror implementare va face ireversibil procesul de integrare europeană sunt subiecte de actualitate. Despre situația politică la zi, o convorbire cu jurnalistul Constantin Olteanu.
Constantin Olteanu: „Dacă încercăm să definim situația care s-a creat după schimbarea puterii, îmi pare că e prea devreme să formulez niște definiții. Cei care o fac, fie o fac ca să sune în urechile cuiva numele lor, fie nu-și dau seama ce spun.”
Europa Liberă: Ce așteptări ați avut și mai aveți de la cei care au luat puterea?
Constantin Olteanu: „Când vin copiii mei acasă, din Statele Unite ale Americii, se mai întâmplă să merg cu ei pe stradă, mai văd și ei niște nedreptăți pe aici, niște lucruri care nu se încadrează în chenarul acesta al normalității și atunci eu le spun așa: „Iată, asta e țara de care vouă vă este dor!” Sigur că în dorurile lor țara arată bine, arată frumos, însă în ochii noștri țara asta arată un pic altfel. Suntem poate mai neîndurători, mai nemiloși, mai nu știu cum cu ea, dar prin criticile, prin nemulțumirile pe care le arătăm dăm de înțeles că vrem că țara asta să arate altfel. Acest altfel fiecare îl înțelege cum îl duce mintea. Iar acest pentru mine altfel înseamnă să nu trebuiască ca eu să-l știu pe șeful vămii, pe medicul-șef de la un spital sau pe cel de la pașapoarte, să-l știu pe cel care taie sticla sau pe cel care repară roțile de automobile. Dar să fie o țară în care eu, dacă am nevoie de pașaport, să mă duc acolo fără șef și să mă duc la roți fără să-l știu pe cel de la roți. Adică o țară care să funcționeze normal, neîmpinsă de nimeni, ci să funcționeze pentru om și în care omul să se simtă bine, să se simtă sănătos, împăcat, să poată dormi, să se trezească cu bucuria trezirii și tot așa.”
O țară care să funcționeze normal, neîmpinsă de nimeni, să funcționeze pentru om și în care omul să se simtă bine...
Europa Liberă: Dar, probabil, vă interesează cine e certat cu legea, de ce e certat cu legea, de ce nu există răspunsuri la multe-multe întrebări care sunt formulate pe parcursul ultimilor ani, mai ales făptașii din dosarele de rezonanță și pedeapsa pentru ei? Vă interesează acest lucru?
Constantin Olteanu: „Este normal să mă intereseze, nu m-aș putea numi om dacă nu m-ar interesa de ce cineva stăpânește hectare întregi de Chișinău. Merg pe lângă niște case cu soția mea și ea zice, bunăoară: „Îmi place tare casa aceea!” și atunci eu îi spun: „Dar știi cine locuiește acolo?” – „Cine?” – „Păi, uite acela de la întreprinderea cutare care face nu știu ce...” Bine, normal ar fi ca în casa aceea să trăiască un om care muncește și din banii lui să facă asta. Normal ar fi ca cel care fură sau care încalcă legea să fie pedepsit; normal ar fi ca un copil care a adunat niște cunoștințe la o facultate și știe o meserie să meargă și să poată lucra liber acolo unde se încadrează el cu cunoștințele lui, dar nu pentru că bunicul lui a fost membru al guvernului sau a îmbătrânit în parlament. Asta înseamnă normal și asta mi-o doresc. Nu e bine și nu știu dacă poți numi țară țara în care cei care fură nu sunt condamnați, cei care nu fură suferă și cei care pot trăi bine trăiesc rău.”
Europa Liberă: Tranziția e interminabilă. Pe mulți îi pune pe gânduri de ce reformele nu dau rezultate, pentru că nu a existat o guvernare în cei 30 de ani de independență care să nu se arate deschisă că vrea să implementeze reforme și că aceste reforme să aducă bunăstare în casa cetățeanului. Despre reforme ce părere v-ați creat, a devenit un cuvânt de ocară acest cuvânt, reformă?
Constantin Olteanu: „Nu poate veni un hoț, un tâlhar la putere fără să spună că noi venim să facem reforme. Cum credeți, cum ar putea veni el la putere în țara asta dacă va zice: „Eu vin să fur sau să acaparez ceva”? E un cuvânt de care și-au bătut joc toți, utilizat atâta timp cât lor le-a trebuit și cât au putut să-l folosească, până când n-a fost clar că aceștia n-au venit să facă reforme, ci să-și atingă propriile scopuri și le-au atins, iar noi am rămas tot proști și tot săraci. Iată de ce de foarte puține ori când a răsunat acest cuvânt, reforme, a fost vorba despre reforme. A fost vorba despre altceva și noi știm foarte bine despre ce a fost vorba.”
Europa Liberă: Despre reforma în justiție, ce șanse are ca aceasta să aducă rezultatele așteptate?
### Vezi și... ### Numirile politice și meritocrația. Cum se face tranziția de la statul capturat la statul de drept?Constantin Olteanu: „Eu cred că reforma în justiție este posibilă nu doar pentru că va veni sau a venit cineva care doresc s-o facă, dar este posibilă cu participarea și cu vrerea justiției. Iar justiția e un stătișor în cadrul altui stat și de multe ori stătișorul acesta, justiția, se poate implica în treburile statului, iar statul nu se prea poate implica în treburile stătișorului acesta. Asta-i problema.”
Europa Liberă: Acolo e o castă, mai degrabă, pentru că și în acest sector există lume profesionistă.
Constantin Olteanu: „Da, putem să o numim și așa, o castă, dar uite că atunci când se vor rupe aceste hotare sau aceste delimitări dintre aceste două zone, atunci cred că s-ar putea...”
Europa Liberă: Cine le rupe, când, de unde vine ruptura?
Constantin Olteanu: „Se rupe prin voință. Eram să eșuez zicând că se rupe prin voința poporului. Poporul, de foarte multe ori, a dat din mână și a lăsat lucrurile să curgă așa cum au curs. Sigur că nu e fără de sfârșit ceea ce se întâmplă la noi, dar timpul, care, de fapt, înseamnă oameni, le va rezolva pe toate, însă ar fi jalnic dacă am vorbi despre foarte mult timp.”
Timpul, care, de fapt, înseamnă oameni, le va rezolva pe toate, însă ar fi jalnic dacă am vorbi despre foarte mult timp...
Europa Liberă: De ceva timp se vede o dispută între instituția prezidențială și Procuratura Generală, duelul Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo. Care credeți că trebuie să fie finalitatea acestei confruntări? Confruntarea putere – procuror.
Constantin Olteanu: „Nu putem asista la nesfârșit la această confruntare. Finalitatea e ca, dincolo de semnul egalității, să găsim un stat în care legile funcționează, procuratura își face treaba, nu este politizată și nu servește unui sau altui partid. Asta ar fi finalitatea pe care ne-o dorim și asta e ceea ce se întâmplă în statele ce le luăm drept model de funcționare a statului și a instituțiilor sale. În cazul acesta, eu personal nu am suficiente probe că cei care își apără scaunele acum și-au îndeplinit obligațiunile așa cum se scrie în fișa lor de post. Sunt foarte multe întrebări la care fie că nu se răspunde, fie se răspunde cu alte întrebări, evaziv. Bunăoară, de ce pe cei care fură miliarde nu-i vedem, nu-i auzim, nu-i întâlnim prin sălile de judecată? Și multe altele. Nu-i vorba doar de acel miliard, că miliardul e așa, o cifră care sună bine și care se bagă ușor în cap, dar s-au furat foarte multe și alte miliarde, bucățică cu bucățică, și pe care, dacă le adunăm, dau sume impresionante. Și aceia tot sunt în libertate și uneori sunt dați drept model de business, model de viață, niște modele pe care copiii noștri și le doresc, sunt ca niște puncte spre vor să ajungă, și asta e foarte grav. Astea sunt problemele. Sperăm că timpul care vine, pentru unii mai mult, pentru unii mai puțin, ne va arăta că problemele pot fi rezolvate.”
Europa Liberă: Și lupta asta împotriva corupției? Ea poate fi dusă până la urmă, ca să câștige binele asupra răului?
Constantin Olteanu: „Poate fi dusă, dar nu e vorba doar despre schimbarea instituțiilor sau a puterii, sau a oamenilor într-un guvern. Am postat nu demult un text pe rețea de socializare și mă gândeam ce poză să pun, că mai obișnuiesc să lipesc niște poze acolo. Și mi-am amintit de o poză trimisă de feciorul meu, Călin Olteanu, din Statele Unite. A făcut el o poză cu un drum de cale ferată, veche de nu știu când, și între șinele de cale ferată crește un salcâm, un salcâm care are peste 20 de ani, și scriu alăturat, așa, un text, zic, are o putere metaforică, artistică, poza asta, niște înțelesuri pe care putem să le lipim de niște situații pe care noi le trăim sau pe care le-am trăit, dar mai este o chestie: salcâmul acesta are vreo 20 de ani de când crește între șinele de cale ferată și șinele astea n-au fost furate. Asta e societatea în care se întâmplă poza aceea și alta e situația în care s-ar întâmpla la noi: la noi ar lipsi, s-ar fi furat, șinele! Iată de ce zic că corupția nu ține doar de niște oameni, dar depinde și de societate, cât de sănătoasă este ea, ce admite și ce condamnă.”
Europa Liberă: Adică lupta împotriva corupției trebuie s-o ducă fiecare, de la opincă până la vlădică?
Constantin Olteanu: „Corupția nu se exprimă doar în hoții mari, în sume mari, în furturi mari...”
Europa Liberă: Deși astea sunt cele care sărăcesc populația și bugetul statului, că de acolo se achită pensii, salarii?
Constantin Olteanu: „Da, de acolo, dar corupția e până la cele mai mici nereguli care au asemănare cu actele de corupere mare. Tot corupție e, căci totul începe de la bani mărunți până la sumele cele mari.”
Europa Liberă: Când așteptați Dvs. să fie livrate primele rezultate de guvernare și care ar trebui să fie primele rezultate?
Constantin Olteanu: „Eu nu pot să numesc o zi sau un an. Sper să vină o zi când despre toate câte se întâmplă acum vom putea vorbi, cu o oarecare satisfacție, la timpul trecut. Sper să vină.”