Uniunea Europeană ar putea crea o misiune de instruire pentru ofițerii ucraineni din cauza „activităților militare în curs” ale Rusiei, se spune într-un document intern al blocului comunitar. Date fiind tensiunile dintre Kiev și Moscova, unele țări din UE vor ca Bruxelles-ul să înființeze un program independent de instruire și formare militară pentru Ucraina, numit Misiunea Militară UE de Consultanță și Instruire Ucraineană (EUATM), scrie duminică ziarul german „Welt am Sonntag”, citând un document de lucru al Serviciului European de Acțiune Externă, serviciul diplomatic al UE.
„O misiune militară ar sublinia vizibilitatea și angajamentul față de țările inițiativei Parteneriatului estic”, și ar fi de asemenea „o expresie a solidarității cu Ucraina, având în vedere activitățile militare în curs ale Rusiei la granițele cu Ucraina și în Crimeea anexată ilegal”. Pe lângă EUATM, serviciul diplomatic al UE condus de Josep Borrell ia în considerare alte trei opțiuni pentru a contribui la îmbunătățirea capacităților militare ale Ucrainei, se mai spune în documentul citat.
Cele trei state baltice ale UE - Lituania, Estonia si Letonia - fac presiuni în special pentru misiunea de instruire militară, care e sprijinită și de Polonia, România și Slovacia. Suedia și Finlanda. Aceste state membre ale Uniunii au temeri similare cu ale Ucrainei legate de exercițiul militar rusesc Zapad-21 care a avut loc la frontierele lor din septembrie, și masiva desfășurare de trupe rusești în apropiere de granița Ucrainei în aprilie, acțiuni care au provocat îngrijorări la Kiev și în Occident cu privire la intențiile Moscovei.
Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014, înainte de declanșarea conflictului armat între separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei și forțele guvernamentale ucrainene.