David Julius și Ardem Patapoutian din Statele Unite sînt laureații premiului Nobel pentru medicină pe 2021

Thomas Perlmann, secretarul comitetului Nobel (dreapta), la o conferință de presă, Institutul Karolinska, Stockholm, Suedia, 4 octombrie 2021.

Premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit anul acesta în comun savanților din Statele Unite David Julius și Ardem Patapoutian „pentru descoperirile de receptori de temperatură și tactili”. Institutul Karolinska, din Suedia, a făcut anunțul luni, spunând că „descoperirile cruciale” făcute de cei doi „ne permit să înțelegem cum căldura, răceala și forța mecanică pot iniția impulsurile nervoase care ne permit să percepem și să ne adaptăm la lumea înconjurătoare”.

„În viața noastră de zi cu zi, considerăm senzațiile ca pe ceva de la sine înțeles, dar cum se inițiază impulsurile nervoase care permit perceperea temperaturii sau presiunii? Acestei întrebări i-au răspuns laureații de anul acesta ai premiului Nobel”, se spune în declarația publicată la Stockholm.

Julius, profesor la University of California din San Francisco, și Patapoutian, profesor la Scripps Research, tot în California, vor primi o medalie de aur și vor avea de împărțit peste un milion o sută de mii de dolari.

Premiul pentru Medicină este primul dintre Premiile Nobel care se anunță anual în octombrie. Zilele următoare se vor anunța cele pentru fizică, chimie, literatură, pace și economie.