O criză ce riscă să fie de durată

Premierul român Florin Cîțu filmat de unul din liderii AUR George Simion

Deși căderea guvernului Cîțu nu a fost în niciun fel o surpriză, comentatorii au subliniat totuși că avem a face cu un șoc puternic, care aruncă România într-o criză profundă și, foarte posibil, de durată. Ruperea alianței dintre liberali și USR-PLUS a fost provocată, nu încape îndoială, de premierul Cîțu, care a scos doi miniștri USR din guvern și a continuat cu atacurile la adresa partidului cu care se aliase la guvernare. Chiar și acum, strategia lui Cîțu este de a arunca toată vina pe umerii foștilor aliați, acuzați că au votat ca „să-și dărâme propriul guvern”. Problema este însă alta: USR-PLUS a refuzat să mai colaboreze atâta vreme cât Forin Cîțu rămâne prim-ministru, iar de aici încolo orice posibilitate de dialog a fost exclusă.

Un rol nefast în această criză îl joacă președintele Iohannis. L-a împins cu încăpățânare pe Florin Cîțu în față și l-a susținut să preia președinția partidului. A ignorat semnalele negative și consecințele unui vot de neîncredere în guvern. Astăzi dă de înțeles că e favorabil unui guvern minoritar, susținut – de ce nu ? – de social-democrați și avându-l în frunte tot pe Cîțu, ale cărui calități și competențe doar Iohannis precum și cei din suita primului-ministru reușesc să le vadă. Un guvern minoritar ar însemna că țara nu ar fi guvernată cu adevărat, că se dă cale liberă refacerii vechii - și dezastruoasei – alianțe dintre liberali și social-democrați, că reformele atât de mult trâmbițate în campania electorală vor rămâne literă moartă.

Dacă primul mandat al lui Iohannis a fost șters, mediocru, al doilea e pe cale să devină catastrofal...

Și mai e ceva: această criză dă aripi partidului extremist AUR, tot mai vocal, tot mai sigur de sine, tot mai arogant. Dintr-un partid marginal, excentric, AUR devine brusc un partid care contează în aritmetica guvernării și pune presiune pe celelalte formațiuni politice. Cît privește pe social-democrații lui Ciolacu, ei au primit o șansă nesperată și așteaptă momentul anticipatelor, când speră – nu fără temei – că vor reveni la guvernare. În aceste condiții, dacă primul mandat al lui Iohannis a fost șters, mediocru, al doilea e pe cale să devină catastrofal.

„Catastrofă” e chiar cuvântul folosit ieri de către președinte pentru a caracteriza situația sanitară a populației. Într-o săptămână numărul deceselor provocate de Covid s-a dublat, toate secțiile de terapie intensivă sunt pline, tot mai multe județe și localități ating un prag al contaminărilor când trebuie introduse măsuri restrictive. Și asta după ce, cu puțină vreme în urmă, tot Klaus Iohannis declara că în România campania de vaccinare a fost un succes și că am învins pandemia. Era, adăuga președintele, încă o izbândă a guvernului Cîțu. N-ai cum să nu spui, în aceste condiții, că guvernul Cîțu are ceea ce merită. Măcar dacă s-ar concentra, câtă vreme mai stă – interimar – la butoane, pe combaterea pandemiei. E cam singurul lucru care i-a mai rămas de făcut.