Nobelul pentru literatură pe 2021 a fost acordat romancierului tanzanian Abdulrazak Gurnah

Profesorul Abdulrazak Gurnah vorbind despre Oceanul Indian la Universitatea din Kent, 2015.

„Romanele sale resping descrierile stereotipice și ne deschid ochii asupra unei Africi de est diversă cultural, necunoscută multora în alte părți ale lumii”, a spus vineri Fundația Nobel.

Romancierul tanzanian de 72 de ani Abdulrazak Gurnah a câștigat premiul Nobel pentru literatură pe 2021 „pentru penetrarea fără compromisuri și plină de compasiune a efectelor colonialismului și a destinului refugiatului”, a anunțat joi Comitetul suedez Nobel, la Stockholm.

Stabilit în Marea Britanie, Abdulrazak Gurnah este primul scriitor african care câștigă distincția de la Doris Lessing, din Zimbabwe, în 2007, și numai al doilea laureat de culoare din Africa sub-sahariană, după nigerianul Wole Soyinka, câștigătorul din 1986.

Printre romanele sale se numără „Paradis”, din 1994, a cărui acțiune se petrece în Africa de est colonială în timpul primului război mondial și care a ajuns pe „lista scurtă” a Premiului Booker pentru Ficțiune.

VIDEO „Călătorii prin Oceanul Indian”, o conferință susținută de Abdulrazak Gurnah la Universitatea din Kent în 2015

Gurnah a plecat din Africa în 1968 ca refugiat, din cauza persecutării locuitorilor de origine arabă în Zanzibar, unde crescuse în vremea revoluției pașnice ce a urmat încheierii dominației coloniale britanice.

A putut reveni acasă abia în 1984, apucând să-și mai vadă tatăl înaintea morții.

„Romanele sale resping descrierile stereotipice și ne deschid ochii asupra unei Africi de est diversă cultural, necunoscută multora în alte părți ale lumii”, a spus vineri Fundația Nobel.

Gurnah a început să scrie în Anglia, la 21 de ani. Deși limba lui maternă este swahili, a scris mereu în engleză.

Într-un articol publicat în 2004 în „Guardian”, Gurnah spunea că nu și-a dorit neapărat, de mic, să devină scriitor, dar că odată refugiat în Anglia s-a simțit copleșit de sentimentul „unei vieți lăsate în urmă”.

Până să se pensioneze, recent, Gurnah a fost profesor de engleză și literaturi post-coloniale la University of Kent din Canterbury, concentrându-se mai ales asupra unor scriitori ca Wole Soyinka, Ngugi wa Thiong'o și Salman Rushdie.

AFP scrie că înaintea anunțului de joi, observatorii anticipau că premiul Nobel pentru literatură va fi decernat de data aceasta unui scriitor asiatic sau african, după promisiuni de diversitate sporită. În cei 120 de ani de existență ai premiului, laureații au fost în majoritate copleșitoare occidentali, fiind distinși 102 bărbați și 16 femei. (Mircea Țicudean)

### Vezi și... ### Ştiri false, un nou gen literar?

### Vezi și... ### Premiile Nobel pentru Literatură între contestaţie şi admiraţie

### Vezi și... ### Alice MUNRO. Dragostea unei femei cumsecade

### Vezi și... ### Orhan Pamuk: „Încerc să privesc viața cu ochii altor oameni”

### Vezi și... ### Romancierul american Philip Roth, mort la 85 de ani

### Vezi și... ### Wislawa SZYMBORSKA. Versiunea întâmplărilor

### Vezi și... ### Poetul și cântărețul american Bob Dylan este laureatul premiului Nobel pentru literatură în 2016