Amnesty International: mai multe guverne ale lumii au limitat libertatea de exprimare în timpul pandemiei

Amnesty International spune că Rusia, China și multe alte țări au adoptat în timpul pandemiei legi care limitează libertatea de expresie și îi reduc la tăcere pe opozanți.

Combinate cu o „inundație de dezinformare” în întreaga lume, atacurile guvernamentale la adresa libertății de expresie au avut un „impact devastator asupra capacității oamenilor de a primi informații corecte și la timp care să-i ajute să facă față crizei sanitare care a explodat pe plan global”, se spune într-un raport Amnesty Internațional dat publicității marți la Londra.

„În timpul pandemiei guvernele au lansat un atac fără precedent la adresa libertății de exprimare limitând sever drepturile omului” a afirmat unul Rajat Hosla, unul din directorii organizției, adăugînd că atacurile au avut ca țintă canalele de comunicare, prin cenzurarea rețelelor de socializare și închiderea de instituții media.

Potrivit Amnesty international, libertatea de expresie are o importanță vitală, pentru că un flux liber de informații corecte și la timp crește capacitatea oamenilor de a conștientiza și de a preveni riscurile sanitare.