Ministrul american al apărării Lloyd Austin a salutat ideea unei apărări mai eficiente în Europa

Militari NATO, imagine generică.

Ministrul american al apărării Lloyd Austin a salutat ideea unei apărări mai eficiente în Europa, spunând că ea e complementară Alianței Nord-Atlantice.

Uniunea Europeană, în frunte cu Franța, intenționează să dezvolte în comun armament și să creeze o forță europeană care să intervină în momente de criză. Unele din statele membre ale UE au declarat că retragerea haotică din Afganistan a forțelor străine conduse de americani a scos în evidență nevoia unei mai mari autonomii strategice pentru blocul pan-european, în timp ce alte țări membre spun că orice forță a Uniunii Europene ar avea nevoie în continuare de capacități militare americane.

Extinderea prezenței militare a Rusiei a scos în evidență și mai mult nevoia unei conlucrări în domeniul strategic dintre Uniunea Europeană și NATO. „Am dori să vedem inițiative care sînt complementare activităților Alianței Nord-Atlantice”, a spus Austin vineri la o conferință de presă la summit-ul NATO de la Bruxelles, adăugând că Alianța trebuie să creeze o „descurajare și o apărare” credibile.

Ministrul american al apărărăii a mai spus că strategiile europeană și americană în regiunea indo-pacifică sînt menite să contracareze prezența militară sporită a Chinei.