Prețurile europene la gaz s-au micșorat, după ce Putin a ordonat Gazprom-ului să pompeze gaz în depozitele din Europa

Imagine generică

Prețurile europene la gaz s-au micșorat joi, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat șefului Gazprom, Alexei Miller, să pompeze gaz în depozitele din Europa, relatează Associated Press. Prețurile europene la gaz ajunseseră la nivele record în ultimele săptămâni, datorită creșterii considerabile a cererii de gaz după ce economiile mondiale au început să-și revină din criza generată de pandemia COVID-19, dar și în urma împuținării stocurilor Uniunii Europene.

40% din importurile de gaz natural ale Uniunii Europene provin din Rusia, și potrivit Associated Press, unii politicieni europeni au acuzat Rusia că a controlat încetinit deliberat livrările de gaze, pentru a face presiuni asupra Germaniei și Uniunii Europene pentru a grăbi aprobările regulamentare pentru noua magistrală Nord Stream 2, terminată recent.

Nord Stream2, cu o capacitate anuală 55 de miliarde de metri cubi, va livra gaze direct Germaniei pe sub Marea Baltică, ocolind Polonia și Ucraina. Autoritățile ucrainene se opun vehement acestui proiect pentru că va priva Kievul de cele 2 miliarde de dolari pe care le primește ca taxe de tranzit.