Cazurile de infectare și decesele cauzate de COVID-19 cresc amenințător în Europa de Est

Imagine generică.

Cazurile de infectare cu coronavirus și decesele cauzate de COVID-19 cresc amenințător în Europa de Est, în mare parte din cauza ratelor scăzute de vaccinare.

În Rusia au fost raportate 40.096 de noi infectări și 1.159 de decese în ultimele 24 de ore. Autoritățile ruse au reimpus joi o carantină parțială, dar farmaciile și supermarketurile rămânând deschise.

Ucraina a raportat joi 26.071 de infectări noi și 576 de decese.

Primăria din Kiev a anunțat joi că de luni, 1 noiembrie, este obligatoriu un permis sanitar pentru accesul în numeroase locuri publice, inclusiv în transportul public și restaurante, drept răspuns la „deteriorarea bruscă” a situației epidemice. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a precizat că respectarea restricției va fi controlată, aleator, de „grupe speciale” de polițiști, în orașul cu aproape 3 milioane de locuritori.

În Ungaria, guvernul a anunțat că toți angajații la stat vor fi obligați să se vaccineze împotriva noului coronavirus, după înmulțirea cazurilor de contaminare. În sectorul privat, decizia o să aparțină patronilor. Se reimpune însă purtarea măștilor sanitare.

În România au fost raportate joi 13.197 de noi cazuri de infectare și 415 decese cauzate de covid. Cu toate acestea, Senatul a respins miercuri proiectul de lege care ar fi extins utilizarea certificatului Covid în sectorul public și priviat dar rămâne votul din Camera Deputaților, care este forul decizional.