Andrei Spînu: Guvernul pregătește două mecanisme de compensare a tarifelor

Compania Moldova-Gaz va cere Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o ajustare în creștere a tarifelor la gazele naturale, în baza noii formule agreate în contractul cu Gazprom, a declarat vicepremierul Andrei Spînu. Tarifele pentru consumatorii finali vor crește, dar Guvernul va oferi mecanisme de compensare, în funcție de veniturile și consumul cetățenilor, transmite IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu a mai spus, luni seara, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău, că formula de calcul a prețului, agreată cu Gazprom, nu poate fi făcută publică, fiind un secret comercial. Totuși, potrivit oficialului, formula este una avantajoasă pentru Republica Moldova.

„Este vorba despre o formulă mixtă în care, în fiecare perioadă a anului se ia în calcul prețul petrolului și prețul la bursă a gazelor naturale. Pentru luna noiembrie, prețul preliminar este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi. Este un preț de două ori mai mic decât prețul la bursă. Prețul se va stabili lunar, pentru luna decembrie prețul ar putea fi sub 400 de dolari, între 390-370 de dolari, în funcție de cum vor evolua prețurile la gaz în luna respectivă”, a spus Andrei Spînu.

### Vezi și... ### Acordul cu Gazprom amână cu un an punerea în aplicare a Pachetului al treilea energetic

Referindu-se la mecanismele de compensare a creșterii tarifelor la gaze, vicepremierul a precizat că statul va sprijini persoanele cu venituri mici și pe cei care consumă volume modeste de gaze naturale.

„Sunt două mecanisme separate. Este mecanismul de protecție socială care vine cu o sumă lunară adresată familiilor cu venituri mici. Al doilea mecanism de ajutor în factură este gândit să fie aplicat în funcție de consum. De exemplu, primii 50 de metri cubi să fie subvenționați într-un anumit fel pentru toți, următorii 50 de metri cubi sunt subvenționați mai puțin pentru cei care consumă mai mult, de la 150 de metri cubi nu este subvenționat nimic”, a explicat vicepremierul Spînu.

Potrivit lui, ajutorul din partea statului va fi oferit doar pentru a depăși „această anomalie” de pe piața internațională, când prețul la gazele naturale înregistrează valori exagerate.

„Responsabilitatea pe care o avem la Guvern este acel pachet de sprijin a populației. Claritate pe acest subiect vom avea în următoarele zile. În câteva luni, situația ar trebui să revină la normal, când situația va reveni la normal și nu vom mai avea salturi nejustificate atât de mari, atunci vom rămâne cu ajutorul pentru familiile cu nevoi, care este un program foarte bine targhetat pentru perioada rece a anului și nu va mai fi ajutorul din factură pe care-l propunem acum”, a mai spus Andrei Spînu.

În urma mai multor runde de negocieri la Moscova și Sankt Petersburg, la care au participat și oficialități moldovene, compania Moldova-Gaz a semnat un nou contract cu Gazprom de livrare a gazelor pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit contractului, prețul de achiziție va fi calculat în baza formulei din contractul anterior, iar autoritățile de la Chișinău s-au angajat să-și achite datoriile istorice față de Gazprom (doar cele ale malului drept al Nistrului), după efectuarea unui audit independent.