Guvernul polonez estimează la 7.000 numărul migranților din Bielorusia care încearcă să ajungă în UE

Migranți la punctul de trecere Bruzgi de la granița polono-bielorusă în apropiere de Grodno, Bielorusia, 1 decembrie 2021.

Guvernul polonez a anunțat marți că estimează la 7.000 numărul migranților care speră să ajungă în Uniunea Europeană prezenți în Bielorusia vecină. „Estimăm că regimul Lukașenka a trimis înapoi în Siria și Irak cam 3.000 de migranți, dar mul mai mulți, cam 7.000 se află încă pe teritoriul Bielorusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații poloneze Stanislaw Zaryn pentru agenția PAP, relatează DPA. El a mai spus că numărul încercărilor de trecere ilegală de la granița polono-bielorusă se micșorează, adăugând însă că e prematur să se spună că criza s-a terminat.

Între timp, la Vilnius, parlamentul lituanian a extins starea de urgență de la granița Lituaniei cu Bielorusia până pe 14 ianuarie. De mai multe săptămâni, mii de migranți și refugiați încearcă să treacă granița din Belarus în Polonia, Letonia și Lituania. Uniunea Europeană l-a acuzat pe dictatorul de la Minsk Alexandr Lukașenka că aduce intenționat oameni din țări devastate de conflicte și îi încurajează să se adune la granițele Uniunii în încercarea de a destabiliza blocul pan-european, ca ripostă la sancțiunile impuse de acesta împotriva guvernului său, după reprimarea brutală a amplelor demonstrații anti-regim.

Protestele au început după alegerile prezidențiale din august 2020, pe care Lukașenka pretinde că le-a câștigat detașat, dar despre care opoziția și guvernele occidentale spun că au fost măsluite.