Discuțiile indirecte pentru revigorarea acordului nuclear iranian se reiau joi la Viena

Palatul Coburg din Viena,

O oficialitate a Uniunii Europene care coordonează discuțiile indirecte între Washington și Teheran menite să revigoreze acordul nuclear din 2015 a confirmat că ele se reiau la Viena, după o pauză de câteva zile. Diplomatul UE Enrique Mora a făcut acest anunț pe Twitter, spunînd că se va reuni o comisie mixtă și că vor avea loc mai multe contacte bi- și multilaterale.

Rob Malley, trimisul special american pentru Iran se va deplasa la Viena la sfârșitul săptămânii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat Ned Price. Price a spus presei miercuri că programul convorbirilor indirecte conține o zi de întlâniri adiacente înainte de întâlnirea dintre șefii delegațiilor, iar Malley și delegația sa inteționează să se alăture discuțiile la sfârșitul acestei săptămâni. Price a mai spus că scopul delegației americane este să evalueze rapid poziția Teheranului. „Ar trebui să știm repede dacă iranienii vor negocia cu bună credință”, a spus Price.

Statele Unite și puterile nucleare europene care au semnat acordul nuclear din 2015 s-au declarat dezamăgite săptămâna trecută de ceea ce au numit lipsa de seriozitate a Iranului în negocieri. Washingtonul a avertizat că nu va permite Teheranului să blocheze tratativele și să lucreze în același timp la dezvoltarea programului său nuclear.