CPJ: numărul jurnaliștilor arestați în lume a atins un nou record în 2021

Numărul jurnaliștilor arestați în lume a atins un nou record în 2021, care a fost un an în mod special sumbru pentru apărărtorii libertății presei, se spune într-un raport al organizației Committee to Protect Journalists (CPJ) dat publicității în 9 decembrie. Potrivit documentului citat, numpărul jurnaliștilor închiși pentrumunca lor a ajuns în 2021 la 293, față de 280 în 2020.

Este al șaselea an consecutiv în care Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor înregistrează cel puțin 250 de ziariști arestați în exercițiul funcțiunii. În plus, anul acesta 19 jurnaliști au fost uciși pentru activitatea lor pînă la 1 decembrie 2021, în comparație cu 22 pe toată durata lui 2020. Alți 18 ziariști au decedat în condiții încă neelucidate, trei au fost uciși în timp ce relatau din zone de conflict, iar alți doi în timp ce relatau despre ciocniri de stradă violente, se mai spune în raportul CPJ.

Topul țărilor cu cei mai mulți ziariști puși după gratii este condus cu China al treilea an consuecutiv, cu 50 de jurnaliști închiși. Pe locul doi se află Birmania, care a reprimat presa liberă după lovitura de stat din februarie. Egipt, Vietnam și Belarus se află pe următoarele ltrei locuri ale acestui clasament negativ.