Joe Biden: „Democrația nu se întâmplă din accident și noi trebuie s-o reînnoim cu fiecare generație”

Președintele Statelor Unite Joe Biden a atras atenția asupra deteriorării drepturilor omului și a democrației pe plan global la deschiderea Summitului pentru democrației la care participă în regim virtual peste o sută de șefi de stat și de guvern, reprezentanți ai societății civile și lideri ai sectorului privat din înteraga lume.

În discursul de inaugurare al Smmmitului pronunțat în 9 decembrie, Biden a făcuta pel pentru noi angajamente de apărare a democrației în fața răspândirii autoritarismului. Biden a spus că tendințele „arată în mare parte în direcția greșită” și că democrația are nevoie de „campioni”. „Democrația nu se întâmplă din accident, și noi trebuie s-o reînnoim cu fiecare generație. În viziunea mea, aceasta este provocarea definitorie a epocii noastre”, a mai spus șeful administrației de la Washington.

### Vezi și... ### Președintele SUA își mobilizează aliații împotriva „autoritarismului” la un „Summit pentru Democrație”

Casa Albă consideră Summitul pentru democrație ca pe o modalitate de de colaborare între Statele Unite și aliații lor în combaterea autoritarismului, corupției, și încălcării drepturilor omului. În momentul deschiderii Summitului, administrația Biden a anunțat că lucrează împreună cu Congresul american pentru alocarea a 424,4 milioane de dolari unei noi inițiative de rennoire a democrației în întreaga lume, inclusiv sprijin pentru presa independentă și reformatorii democrați.

Summitul a fost criticat dur de China și Rusia și de alte țări, între care și Ungaria, care deși este membră NATO nu a fost invitată să participe la Summitul pentru democrație, date fiind derapajele antidemocratice ale premierului Viktor Orbán, care duce o politică declarat iliberală.