Albania, Macedonia de Nord și Serbia au convenit să continue inițiativa Open Balcans

Albania, Macedonia de Nord și Serbia au semnat o serie de acorduri și au convenit să continue inițiativa Open Balkans, menită să promoveze legăturile între cele trei țări, ai căror lideri au luat parte la un summit de două zile la Tirana.

La summitul găzduit de premierul albanez Edi Rama au participat premierul Macedoniei de Nord Zoran Zaev și președintele sîrb Aleksandar Vucici.

Cei trei au semnat șase acorduri privind între altele piața muncii, identificarea electronică și ridicarea barierelor netarifare pentru întreprinderi. Anterior ei au decis să desființeze controalele vamale de la 1 ianuarie 2023.

Rama a spus că obiectivul inițiativei Open Balkans este de a stabili o piață unică între membrii săi și de a deschide calea pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Albania, Macedonia de Nord și Serbia se află în etape diferite pe calea aderării la UE. În timp ce Serbia a început negocierile de aderare depline, discuțiile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania au fost amânate.

Autoritățile din celelalte trei țări din Balcanii de Vest care doresc să adere la Uniunea Europeană - Bosnia, Kosovo și Muntenegru - și-au exprimat scepticismul față de această inițiativă.

Următorul summit Open Balkans este programat pentru februarie în capitala Macedoniei de Nord, Skopje.