Mii de susținători ai fostului președinte georgian Mikheil Saakașvili au ieșit din nou în stradă la Tilisi

Mii de susținători ai fostului președinte georgian Mikheil Saakașvili au ieșit din nou în stradă la Tilisi, pentru a protesta în urma unui raport al unei comisii medicale independente care a constatat că acesta a fost „torturat” în timp ce se afla în arest. Marți, protestatarii au fluturat steaguri și au purtat pancarte cerând eliberarea imediată a lui Saakașvili, în timp ce mărșăluiau prin capitala, Tbilisi, și s-au adunat în fața clădirii parlamentului.

Adresându-se mulțimii, Nika Melia, președintele Mișcării Naționale Unite a lui Saakashvili (UNM), de opozitie, a anunțat o „greva foamei în masă care va încheia doar când Mikheil Saakașvili va fi eliberat din captivitate”. Nu a fost imediat clar câți oameni vor participa la greva foamei, care va avea loc în afara sediului partidului din Tbilisi. Protestul a fost programat să coincidă cu ziua de naștere a fostului președinte – care a împlinit în 21 decembrie 54 de ani. Nu s-au făcut arestări și nu au fost înregistrate violențe.

Saakașvili a fost președinte al Georgiei între 2004 - 2013, perioadă în care a reformat cuprinzător justiția și economa și a dus o politică externă puternic orientată spre Occident și NATO. El a fost arestat la 1 octombrie la scurt timp după ce s-a întors în Georgia din exilul autoimpus în Ucraina, unde a fost o vreme guvernator al Odessei.

În detenție, Saakașvili a fost în greva foamei 50 de zile. Fostul președinte protestează împotriva condamnărilor sale sub acuzația de abuz în serviciu, despre care spune că sînt motivate politic.