Autoritățile medicale anticipează o creștere a cazurilor de infectare cu COVID-19 în R. Moldova după Anul Nou

Imagine generică.

Autoritățile medicale anticipează o creștere a cazurilor de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova după Anul Nou, a declarat Nicolae Jelamschi, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la o conferință de presă pe 23 decembrie. Avertismentul survine pe fundalul răspândirii în Europa a versiunii Omicron, mai contagioasă, a coronavirusului, dar Jelamschi a precizat că aceasta nu a fost confirmată deocamdată în R. Moldova.

Comisia Națională pentru Sănătate Publică a anunțat noi măsuri de control în perioada sărbătorilor, spunând că există un „risc sporit” de răspândire a virusului la nivel național, accentuat de apariției variantei Omicron în țările din regiune. Restricțiile includ purtarea obligatorie a măștii la târgurile de Crăciun și prezentarea certificatului COVID inclusiv la evenimente private cu participarea a mai mult de 25 de persoane. Nicolae Jelamschi a făcut un nou apel la populație să se vaccineze, inclusiv cu doza booster.

### Vezi și... ### Chișinăul impune obligativitatea testului covid la intrarea în R.Moldova

Rata de vaccinare cu schema completă în R. Moldova este de doar 28,42 %, în ciuda faptului că există suficiente vaccinuri și mai puțin de 51 de mii de persoane și-au făcut doza booster. Oficialul a avertizat că circa 200 000 de doze de vaccin Moderna vor expira în martie 2022. Uniunea Europeană a estimat că Omicron poate deveni dominantă în țările membre la mijlocul lunii ianuarie, cel târziu în februarie, înlocuind în mare parte varianta Delta.