Deputatul Ilan Shor a rămas fără imunitate parlamentară

Imagine de arhivă.

Parlamentul a aprobat la 23 decembrie toate cele nouă cereri de ridicare a imunității parlamentare a lui Ilan Șor depuse de procurorul general interimar, Dumitru Robu. Procurorii au primit permisiunea de a-l reține, aresta, percheziționa și de a-l trimite în judecată pe Șor pe nouă capete de acuzare, inclusiv escrocherie, spălare de bani și crimă organizată în cazurile fraudei bancare din 2013-2014 și concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în prima instanță, în 2017, pentru rolul său în devalizarea băncilor, fostul șef al Băncii de Economii spune că este nevinovat. În ciuda condamnării, Șor fost ales deputat, în 2019, dar a fugit din R. Moldova, după alungarea de la putere a aliatului său democrat Vlad Plahotniuc în același an.

A fost reales deputat în 2021, după o campanie de la distanță, exclusiv online. La audierile din parlament, procurorul interimar Robu a spus că se va face tot posibilul pentru găsirea și extrădarea lui Șor, dar și a altor presupuși participanți la furtul din sistemul bancar, printre care i-a mai numit pe fugarii Plahotnuc și VeaceslavPlaton.